Stråling fra bærbar PC

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei,

Jeg har nettopp kjøpt en bærbar pc. Trodde det var mindre elektromagnetisk stråling fra denne enn en stasjonær. Det viser seg imidlertid å være sterk stråling over og under tastaturet. Dette er vel fordi prosessoren sitter her (?)

Ved stasjonær pc er avstanden til prosessoren større og man blir vel dermed mindre utsatt for strålingen? Strålingen er like sterk når jeg tar ut strømkontakten og kun går på batteriet. Er det noen måter å redusere denne strålingen på?

Hilsen Heidi

Datadoktoren svarer

Hei

I en bærbar PC sitter jo all elektronikken rett under hendene dine og foran øynene dine, naturlig nok. På en PC er det tastaturet og skjermen som er de eneste enhetene i umiddelbar nærhet, bare avhengig av hvor du selv plasserer PCen og hvor lange kablene er.

Vanligvis er den svært lave elektromagnetiske strålingen fra datamaskiner ikke noe problem, og verdiene skal være innenfor grensene i regelverk fra forskjellge internasjonale instanser. Enkelte opplever likevel stråling som et problem, og da blir det høyst reelt for dem, selv om fenomenet er sterkt omdiskutert blant ekspertisen.

I ditt tilfelle ville jeg sjekket ut separat tastatur og ditto mus til den bærbare, eventuelt i kombinasjon med ekstern skjerm. En bærbar bruker mindre energi enn en stasjonær, og det er rimelig å anta at også energien i strålingen generelt er lavere.

Mer samme avstand som til en stajonær PC skulle da strålingen for brukeren bli lavere fra en bærbar, generelt sett.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar