Støysvak PSU fra Microplex

Mange glemmer å bytte ut strømforsyningen når de oppgraderer PCene sine. Vi har tatt en titt på en smart PSU fra norske Microplex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet Microplex er blant annet alene i Norge om å utvikle produkter for å dempe støyen fra PCer. Disse produktene omfatter alt fra støydempingsmatter til vibrasjonsdempere for harddisker, vifteløsninger, og ikke minst strømforsyninger - PSUer. Arbeidet med Mist 500 startet allerede i fjor, og har tatt tid. En god PSU skal ikke bare være støysvak, den skal også sørge for å forsyne komponentene i PCen med jevn og stabil strøm. En annen viktig oppgave er å sørge for luftgjennomstrømning i kabinettet. For der blir det varmt i moderne PCer.

Strømledningene fra PSUen er samlet i strømper. Dermed blir det mindre kabelrot i kabinettet.
Strømledningene fra PSUen er samlet i strømper. Dermed blir det mindre kabelrot i kabinettet. Vis mer


Ikke vifteløs

- Det fokuseres ofte på vifteløse strømforsyninger, og vi er også blitt forespurt om å produsere dette. Man er imidlertid nødt til å ha en eller annen form for luftgjennomstrømning i kabinettet, og om ikke strømforsyningens vifte bidrar til dette må det installeres separate kabinettvifter. Vinninga går dermed opp i spinninga og man er derfor bedre tjent med å ha en god, støysvak strømforsyning, med en vifte som samtidig lager litt sirkulasjon i kabinettet, forteller Espen Faale i Microplex til DinSide Data.

image: Støysvak PSU fra Microplex


Løsningen selskapet landet på under utviklingen av Mist 500, ble en stor vifte fra Papst med diameter på 12 cm, plassert på gummifester i bunnen av strømforsyningen. En stor vifte med lav omdreiningshastighet kan forflytte like mye luft som en mindre vifte med høyere rotasjonshastighet, og vil i mange tilfeller generere mindre støy.

- Det tok relativt lang tid å utvikle dette produktet og mange prototyper ble testet og forkastet, forteller Faale, som er blitt fornøyd med resultatet.

Setter krav til stabil strøm

Ved å presse inn bøylene på siden av kontakten når den sitter i for eksempel DVD-brenneren eller harddisken, skyves den løs fra enheten. Dermed slipper man å rive og slite, noe alle som driver med PC-bygging/oppgradering kjenner til.
Ved å presse inn bøylene på siden av kontakten når den sitter i for eksempel DVD-brenneren eller harddisken, skyves den løs fra enheten. Dermed slipper man å rive og slite, noe alle som driver med PC-bygging/oppgradering kjenner til. Vis mer


Vi installerte strømforsyningen på en av PCene som blir brukt daglig på vårt hjemmekontor, med en Athlon XP 3000+ prosessor, 512 MB minne, DVD-leser og DVD-brenner, to harddisker og ATI Radeon 9600 grafikkort.

En PC med dette utstyrsnivået vil normalt klare seg med mindre enn de 500 wattene denne strømforsyningen er i stand til å fordele. Men med nye prosessorer og - ikke minst - kraftige grafikkort, er en kraftig strømforsyning en nødvendighet. Det er verdt å tenke på når du oppgraderer PCen din. Gamle, svakere strømforsyninger fører gjerne til ustabile PCer som krasjer, hvis PCen i det hele tatt vil starte. Tynes strømforsyningen til det ytterste, er dessuten en naturlig konsekvens at det fører til mer støy fra viften.

Installasjonen var gjort på få minutter, og innbefattet at fire skruer og alle strømførende kabler fra den gamle PSUen måtte løsnes. Siden det er snakk om standardmål for denne typen PSUer, var det inge problem å smette Mist 500 på plass. Dette trenger du ikke å være spesielt nevenyttig for å kunne gjøre selv.

Støynivået er nå merkbart lavere, selv om det fortsatt er mange støyfaktorer i PCen. Det faktiske støynivået avhenger dessuten av viftehastigheten, som justeres automatisk etter temperatur/belastning. Men dette er helt klart blant de mest støysvake PSUene vi har testet.

Mist 500 koster 895 kroner inkl mva. Mer info hos Microplex.