Støydemping i praksis

Mange har en støyende PC, men vet ikke helt hva som kan gjøres med det. I denne artikkelen kan du lese om hva, hvorfor og hvordan.

Publisert
Sist oppdatert

Alt var bedre før. Prosessoren på undertegnedes første datamaskin - en Commodore 64 - hadde en klokkefrekvens på nesten 1 MHz, så den gikk ikke akkurat varm. Bråkete vifter lå fremdeles noen år fremover i tid...

I takt med at mer ytelse og watt pumpes inn i PCene økte også varmeutviklingen. Kjøleribber ble en nødvendighet, og deretter holdt ikke det heller: aktiv kjøling måtte til. Den enkleste (og billigste) måten var å beholde kjøleribbene, og blåse luft over dem for å påskynde varmetapet til luften rundt. Og dette systemet finner vi også i de fleste moderne PCer.


For å flytte luften bruker vi altså vifter, som dessverre har en stor ulempe: de bråker. Men det betyr ikke at alle lager like mye støy. Det finnes mange viftetyper på markedet, og støyen de gir fra seg kommer an på faktorer som blant annet størrelse, rotasjonshastighet, kulelager, motor og bladenes form og vinkel. I tillegg lager turbulens støy, så vi må også ta hensyn til viftegrillene.

Et godt kabinett har plass til en 12 cm vifte - samt fin og åpen viftegrill.
Et godt kabinett har plass til en 12 cm vifte - samt fin og åpen viftegrill. Vis mer


Noen velger forresten å kutte ut de fleste viftene ved å bruke væske til å kjøle komponentene. Ulempen her er at det (som regel) koster mer, er mer komplisert å montere, og eliminerer uansett ikke behovet for vifter. Harddisker, hovedkort, RAM og så videre vil nemlig generere varme som må fjernes for at ikke temperaturen inni kabinettet skal bli usunt høy.

Så vårt mål er å unngå vifter som bråker. Da er det viktig å være litt kritisk til innkjøpene, og gjerne orientere seg litt på forhånd. I spesifikasjonene oppgir de fleste vifteprodusenter lydstyrken i desibel, men ikke alle er å stole på. Vi har fra før god erfaring med modeller fra blant annet Mist, Papst, Nexus, Arctic Cooling og Zalman. Å lese andre brukeres erfaring gir også en god pekepinn. Det finnes også nettsteder som er dedikert til støydemping, for eksempel Silent PC Review, og på slike steder og fora kan det være mye å hente.

Men i denne artikkelen har vi gjort mye av jobben for deg. Vi har gått gjennom en typisk PC, sett på hvilke komponenter som bråker og gjort noe med med støykildene. Datamaskinen vi har sett på er fra Datakjeden, de har for øvrig også forsynt oss alle de nye og stille delene vi bruker i denne lille guiden. PCen er den som holdt på å bli vinner en tidligere PC-oversikt, men ble slått på målstreken - nettopp på grunn av støyen. På bildet under har vi fjernet lufttrakten inn til prosessoren.

Støydemping i praksis


Husk at de fleste PCer er bygd opp på samme måte, så selv om du ikke har akkurat lik datamaskin vil du med noen små forandringer kunne følge denne guiden på din egen PC.

Denne PCen har ingen kabinettvifte, men plass til en på 12 cm. Hovedkortet er passivt kjølt, men strømforsyningen har naturlig nok en vifte. Det har også grafikkortet og prosessoren. En annen støykilde er harddisken, men det skal vi ikke ta for oss i denne guiden.

For å finne ut hvilken eller hvilke komponenter som bråker er det enkleste å bruke øra. Denne datamaskinen virker slett ikke håpløs med en gang etter at den er skrudd på, men strømforsyningen går sakte men sikkert opp i fart. Etter en stund er den alt annet enn stillegående.

Første trinn: inn med kabinettvifta -->

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer