Stort HD-slipp fra Sony

NYHET: Sony annonserte i dag en haug av nye HD- og HDD-kameraer. Se video!

Vi kommer akkurat fra pressevisning av Sonys nye videokameraer, og det er ingen tvil om at Sony satser hardt på HD i 2007. Tendenser i markedet viser også at DV-formatet er mindre populært enn tidligere, til fordel for DVD- og harddiskkameraer. For Sonys del står DVD-baserte videokamera for rundt 45% av salget; en økning på 122% fra året før, og i en europeisk undersøkelse er det også DVD-kameraene som kommer ut som det formatet folk flest vil velge, etterfulgt av harddisk. Selv om andelen HD-TVer i markedet fortsatt er ganske lav, er det også spådd at dette vil ta seg opp betraktelig.

Derfor har Sony lansert noen nye AVCHD-kameraer, som tar opp bilder i HD-format, men brenner det på en vanlig DVD-plate (med rød laser). Dette gjøres ved å bruke H.264-codecen (mer i denne artikkelen), og da kan du putte plata rett i en Blu-Ray-spiller (men ikke i en vanlig DVD-spiller, som krever MPEG2-komprimering), eller spille av rett fra videokameraet på en HD-klar TV.

Alle de nye HD-kameraene fra Sony kommer med HDMI-utgang (men ikke kabel) og xvYCC - den nye fargestandarden som vil komme på fremtidige TV-apparater og som ligger nærmere det øyet kan oppfatte enn dagens sRGB-standard. Du kan lese mer om denne standarden her. I tillegg har alle de lanserte kameraene berøringsfølsom skjerm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte modeller har også ClearVid CMOS-sensor, som i følge Sony gir bedre følsomhet, bedre dynamisk omfang og bedre skarphet. Det unike med denne sensoren er at sensorelementene er vridd 45 grader (ruter-formet), som gjør interpoleringsjobben mer effektiv, og at andelen sensorer som registrerer grønt er betraktlig høyere enn i dagens CCD-brikker.

Batteriet er også byttet ut i de nye modellene (uten relasjon til laptop-batteriskandalen, for øvrig), og de nye H-batteriene har bedre levetid enn tidligere batterier; opp til fem timer ved kontinuerlig filming.

Nok snikksnakk - her er de nye modellene:

Stort HD-slipp fra Sony


HDV-serien

(HD, DV-format)

Vi har tidligere testet både HDR-HC1 og etterfølgeren HDR-HC3, som nå blir erstattet av nye modeller. De nye modellene er:

HDR-HC7E: Den nye "toppmodellen", med veiledende prislapp på 12495,-. Kameraet filmer i 1080i på miniDV-kassetter og er utstyrt med Carl Zeiss Vario-Sonnar T*, som er det beste objektivet Sony har å by på i denne typen kamera. Sensoren er en 1/2,9" ClearVid CMOS. En av de store nyhetene er at kameraet også har optisk bildestabilisering. I tillegg kan det manuelle hjulet konfigureres til å styre ulike funksjoner. Det kan for øvrig nevnes at kameraet er mindre enn HC1, men mer eller like avansert på alle punkter, og at det har en lavere utsalgspris enn HC1 da det ble sluppet.

HDR-HC5E: Rett under finner vi denne modellen, som får en veiledende prislapp på 9995,-. En litt mindre sensor enn storebror (1/3,0") og uten bildestabiliseringen og konfigurering av det manuelle hjulet. Begge de nye HDV-kameraene har for øvrig 10x optisk zoom.

AVCHD DVD

(HD, DVD-format)

Også i denne klasse finner vi to nye modeller: HDR-UX7E og HDR-UX3E. Som nevnt lenger opp i artikkelen er dette altså HD-kameraer som tar opp på vanlige DVD-plater ved å bruke H.264-codecen, som betyr at du ikke bare kan dytte plata i en DVD-spiller (dog fungerer det i Blu-Ray/Playstation 3), men må spille av via videokameraet eller koble det til en PC.

Stort HD-slipp fra Sony


HDR-UX7E: HDR-UX7E har de samme spesifikasjonene som HDR-HC7E med tanke på sensor, optikk, bildestabilisator etc., men har i tillegg en 3.5" stor trykkfølsom skjerm. Kameraet tar også opp lyd i Dolby Digital 5.1-format med fem mikrofoner. Veiledende pris blir 11.990

HDR-UX3E: Tre tusen kroner billigere, til 8990,- veiledende, finner vi HDR-UX3E, som blir AVCHD-kameraenes svar på HDR-H5E. 1/3" ClearVid-sensor, uten bildestabilisering og med 2,7" skjerm. Også dette kameraet tar opp lyd i 5.1-format.

Begge disse kameraene har også fått et nytt menysystem som vi tok en liten filmsnutt av:

Menysystemet (AVI 5 789 kB)


HDD-kameraer

(standard definisjon, harddiskbasert)
Det ble ikke lansert noen nye harddiskkameraer med HD-støtte denne gangen, men dersom du ikke er i markedet for et HD-kamera riktig ennå, kan disse modellene være aktuelle. Fordelen med harddiskkameraene er først og fremst at du kan filme en lang ferie uten å tenke på å gå tom for plass, responstiden er ganske umiddelbar og du kan senere velge klipp og brenne på DVD-plater med ett trykk på dockingstasjonen. Her er de rangert fra dyrest til billigst, men dessverre fikk vi ikke prisene på hver modell:

DCR-SR290E: 40GB harddisk, 10x optisk, T*-objektivet omtalt over, 1/2,9" ClearVid-sensor, optisk bildestabilisering og 5.1-lyd. Batteriet kan holde opp til 6 timer (gjelder batteri som kan kjøpes ved siden av).

DCR-SR190E: Samme som SR290E, men med 1/3" ClearVid-sensor og uten optisk bildestabilisering. Batterilevetid opp til 7 timer.

DCR-SR72E: 60GB harddisk, 25x optisk, 1Mp advanced HAD CCD, ikke 5.1-lydopptak og med Carl Zeiss Vario-Tessar-objektiv (mindre fancy enn T*-objektivet til modellene over). Batterilevetid opp til 8 timer.

DCR-SR52E: Samme som over, men med 30GB disk.

DCR-SR32E: Samme som over, men med 0,8Mp Advanced HAD CCD, 40x zoom og opp til 9 timers batterilevetid. I følge Sonys representanter var dette det minste HDD-kameraet på markedet nå, og det har vi forært med en liten videosnutt:


DVD-kameraer

(standard definisjon, DVD-basert)
Den røde tråden fortsetter - 5 nye modeller som i stor grad følger oppsettet fra forrige avsnitt:

DCR-DVD506: Dette kameraet er kompatibelt med DVD+R dual layer-plater, som gir opp til 110 minutters video. Objektivet er et Carl Zeiss Vario-Sonnar T*, sensoren en ClearVid 1/2,9", optisk bildestabilisering og 5.1-surroundlyd.

DCR-DVD406E: Den nest øverste modellen er lik med den første, men har mindre sensor (1/3") og mangler optisk bildestabilisering.

DCR-DVD306E: Mindre avansert objektiv (Vario-Tessar), mindre avansert sensor (1Mp Advanced HAD CCD), 25x optisk zoom, men fortsatt 5.1-lyd.

DCR-DVD109E/106E: Samme som over, men med 0,8Mp Advaned HAD-sensor, 5.1 lyd på 109E, mindre skjerm (ikke bredformat) og 40x optisk zoom.

I tillegg ble det presentert fire nye miniDV-modeller, HC47E, HC45E, HC37E og HC27E; alle med Vario-Tessar-objektivet, men med CCD-sensorer (ikke ClearVid CMOS).