Her demonstreres iOS 7, som på mange måter gjør din iPhone og iPad "ny".
Her demonstreres iOS 7, som på mange måter gjør din iPhone og iPad "ny". Vis mer

– Største endringen siden første iPhone

Her er nyhetene fra mandagens Apple-lansering.

Publisert
Sist oppdatert

Apple benyttet åpningen av årets utviklerkonferanse WWDC til å lansere flere nyheter. På forhånd gikk det en rekke rykter, og mange av dem stemte.

Her er de tre største nyhetene, kort oppsummert:

Ny versjon av iOS: 7

Både iPhone 4 og nyere, iPad 2 og nyere, iPad Mini samt femte generasjon iPod Touch får en vesentlig oppgradering av brukergrensesnittet denne høsten. iOS 7 omtales av Apple som den største endringen av operativsystemet siden lanseringen av den første iPhone i 2007.

Foruten et oppgradert grensesnitt med nye, diskré farger, inneholder iOS 7 mange nye funksjoner, deriblant et nytt Control Center for sentral konfigurasjon av systemet, forbedret fleroppgavekjøring, AirDrop for enkel fildeling med andre iOS-brukere via WLAN, ny og forbedret Bilder-app med automatisk sortering av bilder. I tillegg kommer ny Safari, oppgradert Siri (fortsatt ikke på norsk), samt iTunes Radio.

Sistnevnte er en ny tjeneste for internettradio. Gratis i bruk, med lenker til kjøp av musikken du lytter til. DinSide vil få tilgang til en betaversjon, og kommer tilbake med en grundig gjennomgang så snart vi har fått testet det.

Bilder fra iOS 7-lanseringen

Ny versjon av OSX - Maverick

Dette er den tiende utgaven av OSX, operativsystemet på Mac-maskiner, og den kommer til høsten.

Blant de viktigste nyhetene er vesentlig mindre batteribruk takket være App Nap - en løsning som reduserer prosessorbruken til et minimum på apper og programmer som kjører i bakgrunnen, bedre støtte for flere skjermer, forbedret Calendar med Facebook-integrasjon, Apple Maps, ny og raskere versjon av Safari, arkfaner i Finder samt støtte for tagging av filer for enklere gjenfinning i søk.

– Største endringen siden første iPhone


Nye MacBook Air

MacBook Air anno 2013 ser helt lik ut som forgjengeren, og kommer fortsatt i 11- og 13-tommere, med samme skjermoppløsning som tidligere. Men på innsiden sitter nå siste generasjon prosessor og integrert grafikkbrikke fra Intel (kodenavn "Haswell"), og batteritiden skal være økt fra fem til ni timer for 11-tommeren og fra 7 til 12 timer på 13-tommeren.

Nå støttes også den ferskeste WLAN-standarden, 802.11ac - som åpner for svært mye høyere hastighet over trådløst nett.

Minste lagringsplass er nå 128 GB, og prisene er de samme som for forrige generasjon - det vil si fra 7.790 kr for 11-tommeren og 8.590 kr for 13-tommeren. Tilgjengelig fra og med i dag.

Nye MacBook Air har fått vesentlig bedre batteritid enn forrige generasjon. 128 GB er nå minste SSD-størrelse, mens prisene er som på forrige generasjon. Foto: Apple
Nye MacBook Air har fått vesentlig bedre batteritid enn forrige generasjon. 128 GB er nå minste SSD-størrelse, mens prisene er som på forrige generasjon. Foto: Apple Vis mer


Live-dekning

DinSide fulgte lanseringen mandag kveld live, her ser du våre oppdateringer, minutt for minutt:
Kl 21:02
Og dett var dett. Apple har altså vist oss OSX Maverick, iOS 7, nye MacBook Air, ny stasjonær Mac Pro, iTunes Radio og iWork for iCloud. Eneste som er tilgjengelig fra og med i dag er nye MacBook Air. Alt det andre kommer senere i år.

Kl 20:57
Betaversjon av iOS 7 tilgjengelig for utviklere i dag (vi har heldigvis en utviklerkonto, og vil fortelle deg alt om våre inntrykk snart). Endelig versjon vil bli tilgjengelig til høsten for alle andre.

Kl 20:51
iTunes Radio lansert. Som ventet kommer Apples nye streamingtjeneste for musikk, med både forhåndsprogrammerte stasjoner, og stasjoner du kan lage selv. Tjenesten er integrert i musikk-appen, og bruken er gratis. USA først, andre land vil komme senere.

– Største endringen siden første iPhone


– Største endringen siden første iPhone


Kl 20:25
iOS 7 demonstreres. Selv om endringene er store, er det lagt vekt på at miljøet skal føles kjent for eksisterende brukere. Systemet inneholder mange flere animasjoner, nye ikoner og farger, og mange av standard-appene har fått en kraftig ansiktsløftning og utvidet funksjonalitet. Enkelt å bla fram og tilbake, bytte mellom åpne apper og funksjoner ved å sveipe fra venstre og høyre del av skjermen.

– Største endringen siden første iPhone


– Største endringen siden første iPhone


– Største endringen siden første iPhone


Kl 20:20
Som ventet: iOS 7 lansert. Største oppdateringen siden første utgave, med nytt grensesnitt.

Kl 20:15
Tim Cook er tilbake: Let's talk about iOS...

Kl 20:12
Ny versjon av iWork for iCloud. Alle kontorprogrammene direkte i nettleseren. Ser ganske imponerende ut! Public beta senere i år.

Kl 20:06
Tom Cook tilbake på scenen. Nå snakker han om iCloud.

Kl 20:05
Ny Mac Pro vises fram, med helt ny design og svært kraftig maskinvare, kun 1/8 av størrelsen av forrige generasjon. Kommer senere i år. Designet og produsert i USA.

Kl 19:55
Dobbel lagringsplass til samme pris som på de gamle modellene. Tilgjengelig i Apple Store fra og med i dag. Ikke retina-skjerm, ser det ut til.

Kl 19:53
11-tommeren skal ha 9 timer batteritid, 13-tommeren hele 12 timer batteritid. Dette er svært mye lengre batteritid enn på nåværende Macbook Air.

Nye MacBook Air har fått vesentlig bedre batteritid enn forrige generasjon. 128 GB er nå minste SSD-størrelse, mens prisene er som på forrige generasjon. Foto: Apple
Nye MacBook Air har fått vesentlig bedre batteritid enn forrige generasjon. 128 GB er nå minste SSD-størrelse, mens prisene er som på forrige generasjon. Foto: Apple Vis mer


Kl 19:51
Nå: Ny MacBook Air-serie med batteri som skal vare hele dagen Haswell-basert.

Kl 19:51
OSX Mavericks kommer i butikkene til høsten. Preview-utgave gis til utviklerne i dag.

Kl 19:25
Apple demonstrerer Mavericks.

Kl 19:25
Blant nyhetene er bedre batteritid, arkfaner i Finder, fil-tagging, bedre støtte for flere skjermer - blant annet med mulighet for menyer på hver skjerm, dra og slipp av programmer mellom vinduer etc.

Kl 19:20
Den tiende utgaven av OSX annonsert. OSX Sea Lion ble det ikke (spøk), men OSX Mavericks.

– Største endringen siden første iPhone


Kl 19:18
Cook overtar, og snakker om Mac og markedsandeler.

Kl 19:14
Anki, et selskap som har spesialisert seg på roboter og kunstig intelligens, demonstrer hvordan de bruker iOS-produkter og egenutviklede apper til å utføre avanserte oppgaver.

Kl 19:12
App Store fyller 5 år. 50 milliarder apper er blitt lastet ned. 900.000 apper i butikken. 375.000 er spesialsydd for iPad.

Kl 19:08
Cook snakker om Apple Store, som nå finnes i 12 forskjellige land (ikke Norge). Viser bilder og video fra ny Apple Store i Berlin.

Kl 19:06
Tim Cook på scenen. Snakker litt om selve utviklerkonferansen, som har over 100 sesjoner, og ble utsolgt på 71 sekunder...

Kl 18:50
Vi er på plass, og kommer til å videreformidle alle de viktigste nyhetene underveis, før vi lager en oppsummering til slutt. Følg med!

Tilbake til hovedartikkelen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer