740-prosessoren er "hjernen" på Intel Ekspress 3D
740-prosessoren er "hjernen" på Intel Ekspress 3DVis mer

Større bit for Intel?

Om mange mener at Microsoft er for dominerende i dagens PC-verden, er det i hvert fall tydelig at Intel ikke har noe ønske om å være mindre dominerende. I første rekke lanserer firmaet nå 3D-grafikkortet Intel Express. Siden vil de levere standard 3D-grafikk på sine hovedkort.

Intel Express er -- ifølge Intel -- "optimalisert for Pentium II-prosessoren". Hvordan kortet er mer eller mindre optimalisert enn konkurrentene går naturligvis ikke frem på noen måte, men meningen er i hvert fall å konkurrere hardt mot firma som ATI, Matrox, Number Nine osv.

Intel Ekspress har en Intel 740 grafikkprosessor, og kommer kun i AGP-utgave. (Våre tester viser at det i dag ikke er noen stor forskjell på AGP-kort og PCI-kort, men realiteten er at førstnevntes spesifikasjoner -- hvor det blant annet frigjør PCI-bussen til ikke-grafiske oppgaver -- skal muliggjøre bedre totalytelse fra PCer enn hva som er tilfellet i PCI.

I Norge er Intel Ekspress tilgjengelig nå, og vil koste 1300 kroner med 4 MB minne. En 2 MB-utgave blir snart tilgjengelig, og vil koste ca. 1000 kroner her i Norge.

Intel vil også raskt integrere alle de nødvendige brikkene for 3D-grafikk i én brikke, som så vil kunne leveres standard på deres hovedkort. Tanken er naturligvis at lav prising vil få flest mulig PC-leverandører til å benytte Intels egne grafikk-løsninger, og dermed ødelegge markedet for de grafikkortprodusentene -- og produsenter av grafikkprosessorer -- som finnes i dag.