Storlansering fra Canon

Større skjermer, bedre batterikapasitet, høyere oppløsning, raskere utløser. Alt er som det pleier når Canon lanserer nye modeller.

Canon lanserte hele 9 kameramodeller mandag, de fleste er oppgraderinger fra eksisterende modeller, men vi kan også stifte bekjentskap med et par spennende helt nye kameraer. Felles for alle er at de er utstyrt med siste generasjon dedikerte bildeprosessor fra Canon, kalt Digic II. Denne sørger for at kameraene er vesentlig raskere enn tidligere modeller.

3 nye Digital IXUS

Ingen selger flere digitale kameraer i Norge enn Canon, og ingen serie selger bedre enn Digital IXUS. Faktisk er hvert femte kamera som selges i Norge, en Digital IXUS i en eller annen form. Nå lanserer Canon tre nye modeller i serien.

Digital IXUS 750
Digital IXUS 750 Vis merDigital IXUS 750 avløser IXUS 700, som ble kåret til Best i test i testen vi gjorde for TV2 Hjelper deg i vår. Kameraet ser identisk ut på forsiden, men baksiden dominerer nå i enda større grad av skjermen, som har vokst fra 2 til 2,5 tommer. Oppløsningen er derimot ikke økt, den består fortsatt av 118.000 punkter.

For øvrig kan kameraet skilte med 7,1 megapiksels bildebrikke og 3x optisk zoom. Prisen er satt til 4.699 kroner inkl mva (veil).

Digital IXUS 55
Digital IXUS 55 Vis merNy lillebror blir Digital IXUS 55. Denne erstatter Digital IXUS 50, og fysisk har det et litt mer kompakt hus enn 750. Oppløsningen er 5 megapiksler, som på forgjengeren, men skjermen har vokst til 2,5" her også. Prisen er satt til 3.795 kroner inkl mva.

Digital IXUS i Zoom
Digital IXUS i Zoom Vis merDigital IXUS i zoom vakte kanskje mest oppsikt blant de nye ixusene, denne modellen fås i flere forskjellige farger, har et meget kompakt og avlangt hus, og har altså fått optisk zoom på 2,4x (forgjengeren "i" hadde fast brennvidde). Oppløsningen er 5 megapiksler, og skjermen måler 1,8 tommer. For enkel TV/PC-tilkobling følger det med en dokking som også fungerer som lader.

Powershot S80
Powershot S80 Vis merPowershot S80 blir rosinen i pølsa for alle som trenger et mer avansert kamera. Det er fysisk større enn IXUS-kameraene, men byr på et langt mer avansert objektiv med 3,6x optisk zoom og vidvinkel tilsvarende 28 mm. Objektivet er det samme som satt i forgjengeren S70, men det slutter også likhetene. S80 har nemlig fått et helt nytt hus, og den samme 2,5" store skjermen som på Digital IXUS 55 og 750.

Oppløsningen er hele 8 megapiksler, og kameraet byr på en rekke manuelle innstillinger å velge mellom. Powershot S80 vil koste veiledende 5.699 kroner inkl mva.

Powershot A610
Powershot A610 Vis merOgså Powershot A-klassen fikk noen spennende oppdateringer. Ny toppmodell blir Powershot A620, med 7,1 megapiksels bildebrikke, 4x optisk zoom og 2" vendbar LCD. Dette kameraet har også mange manuelle innstillinger, og benytter 4 stk standard AAA-batterier. Batterilevetiden skal i følge Canon være vesentlig forbedret i forhold til forgjengeren, A520.

Prisen er satt til 3.699 kroner inkl mva.

Kameraet har også fått en lillebror, A610. Dette er identisk med A620, med unntak av lavere oppløsning, som her er 5 megapiksler. Prisen blir 3.099 kroner inkl mva.

Powershot A410 er et enklere kamera for lavprissegmentet. For 1.499 kroner inkl mva får du et 3,2 megapiksels kamera med 3,2x optisk zoom, 1,5" LCD og 14 forskjellige opptaksinnstillinger. Også dette kameraet drives av AAA-batterier, her 2 stk.

Proffnyheter

I tillegg til kompaktkameraene lanserte Canon samtidig et par speilrefleksnyheter. Mest interessant er proffmodellen EOS-5D, som har fått en fullformats CMOS bildebrikke (tilsv 35 mm film), som blant annet betyr større dynamisk omfang. Oppløsningen er hele 12,8 megapiksler. Også dette kameraet har fått 2,5 tommers skjerm, men med dobbelt så høy oppløsning som på kompaktkameraene. Selve kamerahuset veier 810 gram, og måler 152 x 113 x 75 mm.

EOS-5D
EOS-5D Vis merOppstartstiden er 0,2 sekunder, og kameraet skal være i stand til å ta 3 bilder pr sekund i serie, inntil 60 bilder. Prisen på dette kameraet (uten objektiv) er ca 30.700 kroner, mva inkludert.

Hvis du synes det er billig, kan du jo vurdere EOS-1D Mark II N. Dette er en oppgradert utgave av markedslederen EOS-1D Mark II. Oppløsningen er "bare" 8,5 megapiksler, men da kan det ta inntil 8,5 bilder pr sekund. Også her er den gamle skjermen byttet ut med den nye, høyoppløselige skjermen som sitter i EOS-5D. Pris? 37.499 kroner inkl mva - selvsagt uten objektiv.

Samtlige kameraer blir tilgjengelig i september, med unntak av S80 og de to speilreflekskameraene, som først dukker opp i butikkene i oktober.