Blant nyhetene er Google Music Beta, som lar deg lagre inntil 20.000 sanger i nettskyen, uten kostnad. Deretter kan musikken streames til mobilen, nettbrettet eller PC-en fra hvor som helst. Her dermonstrert på nettbrett. Foto: Google
Blant nyhetene er Google Music Beta, som lar deg lagre inntil 20.000 sanger i nettskyen, uten kostnad. Deretter kan musikken streames til mobilen, nettbrettet eller PC-en fra hvor som helst. Her dermonstrert på nettbrett. Foto: GoogleVis mer

Store nyheter fra Google

Helt ny generasjon Android, musikk- og videotjeneste blant nyhetene.

Under Googles I/O-konferanse tirsdag avduket søkegiganten en rekke oppsiktsvekkende og mindre oppsiktsvekkende nyheter. Mest spennende er kanskje en ny dreining av operativsystemet Android. I neste generasjon av Android skal mobil- og nettbrettversjonene av operativsystemet meltes sammen til én, skalerbar versjon, kalt Ice Cream Sandwich.

Raskere oppdateringer, og én versjon

Operativsystemet skal ha mye av det samme grensesnittet som i Android 3.0 Honeycomb som i disse dager rulles ut på en rekke nye nettbrett, men skal også inneholde en rekke forbedringer.

Android Ice Cream Sandwich tar det beste fra Android 2.3 og 3.0 og slår det sammen til ett, skalerbart system som. Foto: Google-illustrasjon
Android Ice Cream Sandwich tar det beste fra Android 2.3 og 3.0 og slår det sammen til ett, skalerbart system som. Foto: Google-illustrasjon Vis mer


Dessuten lover Google at det skal bli slutt på det fragmenterte bildet som i dag regjerer på Android-markedet, der oppdateringer kommer med svært ujevne mellomrom avhengig av hvilken mobil du har. Mobilprodusentene binder seg nemlig til å tilby siste versjon av Android i minst 18 måneder etter at modellene kommer på markedet, og det settes også krav til hvor raskt de skal være klare etter at Google har sluppet oppdateringer.

Den nye generasjonen skal rulles ut i fjerde kvartal i år.

Musikken din i skyen

Den andre store nyheten dreier seg om musikk, som svært mange hadde gjettet på forhånd. Endelig er Google klar med sin egen musikktjeneste, Google Music Beta, som i første omgang kun blir tilgjengelig via invitasjoner, og kun for amerikanske brukere. I praksis dreier det seg i første omgang om lagring av musikken din i skyen, inntil 20.000 spor. Deretter skal du kunne streame musikken din til alt fra PC-er til nettbrett og mobiler, så lenge de støtter Adobe Flash (surprise!). Også offline-lytting skal være mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videoen under viser tjenesten i praksis:

Tjenesten ble tilgjengelig allerede i dag, og vil være gratis i prøveperioden. Det er på det rene at den vil koste penger på sikt, men det har ikke Google sagt noe om ennå.

Den siste store nyheten dreier seg om filmleie i Android Market. Dette er også foreløpig kun tilgjengelig i USA, som allerde fra starten får tusenvis av filmer å velge mellom. Prisen er 1,99 dollar for lavoppløst film, og 4,99 dollar for HD-filmer. Tjenesten skal fungere på både smarttelefoner, nettbrett og PC-er.

VI kommer tilbake med flere detaljer etter hvert, og selvfølgelig går vi mer i dybden når nyhetene blir tilgjengelige i Norge.