Store, høyoppløste skjermer til lavpris

... men full HD er bare så 2013.

Denne Samsung-skjermen har fire ganger høyere oppløsning enn full HD, og koster under 6.000 kroner. Men det er ikke sikkert at den rimeligste er det smarteste valget, avhengig av hva du skal bruke skjermen til. Foto: Sasung
Denne Samsung-skjermen har fire ganger høyere oppløsning enn full HD, og koster under 6.000 kroner. Men det er ikke sikkert at den rimeligste er det smarteste valget, avhengig av hva du skal bruke skjermen til. Foto: Sasung Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drømmer du om en stor og høyoppløst PC-skjerm til skrivebordet? Da har vi gode nyheter til deg:

Prisene er på vei nedover, også på skjermene som har langt høyere oppløsning enn full HD.

Å kunne jobbe foran en stor skjerm, tastatur og mus, er stadig å foretrekke for svært mange av oss. Den store arbeidsflaten er én ting, et romslig tastatur og ekstern mus byr på bedre ergonomi enn hvilken som helst bærbar PC med alt integrert.

Det er naturligvis ingenting i veien for å koble den bærbare PC-en din til både ekstern skjerm, mus og tastatur, så det ene utelukker slett ikke det andre.

Les også: Verdens høyeste skjerm?

24-tommere: Mest for pengene

Ifølge Prisjakt.no kan du nå 24 tommer full HD-skjerm fra 889 kroner. Disse rimeligste skjermene har et såkalt TN-panel. Det kan fungere helt greit for de fleste, men lysstyrke og fargegjengivelse kan variere avhengig av hvordan du sitter. Fra skrått hold kan du oppleve at kontrasten avtar og fargene inverteres. Det er imidlertid ingen regler uten unntak.

En ekstern skjerm på 24 tommer gir mest for pengene. Denne fra AOC koster bare noen hundrelapper. Foto: AOC
En ekstern skjerm på 24 tommer gir mest for pengene. Denne fra AOC koster bare noen hundrelapper. Foto: AOC Vis mer


De dyrere skjermene har ofte IPS-panel fra LG/Philips, eller PLS fra Samsung. Paneltypene er sammenlignbare, og har ikke de karakteristiske ulempene som ofte knyttes til TN-paneler.

Billigste skjermer med IPS/PLS-paneler koster fra 1.300-1.400 kroner, ifølge samme oversikt hos Prisjakt.

Les mer om de forskjellige panelene i denne artikkelen.

27-tommere: Full HD eller høyere oppløsning

En 27-tommer gir deg større arbeidsflate, men de rimeligste skjermene har også her kun full HD-oppløsning. Det betyr at du i praksis ikke får plass til mer enn på en 24-tommer, alt blir bare større (og mer pikselert).

For mange kan det likevel være et poeng, ikke minst hvis man er svaksynt. Slike skjermer koster fra 1.400 kroner, ifølge Prisjakt.

Denne Philips-skjermen har 77% flere piksler enn en full HD-skjerm, og fås nå for under 3000 kroner. Foto: Philips
Denne Philips-skjermen har 77% flere piksler enn en full HD-skjerm, og fås nå for under 3000 kroner. Foto: Philips Vis mer


Det finnes imidlertid 27-tommere med langt høyere oppløsning, og da begynner det å bli interessant for flere, ikke minst for deg som ønsker å jobbe med mange programvinduer åpne samtidig, store regneark, video- og bilderedigering.

For å koble deg til en slik skjerm krever det imidlertid at skjermkortet i PC-en din støtter høyere oppløsning enn full HD, og har HDMI 1.3 eller nyere, DisplayPort- eller Dual DVI-utgang. Er du usikker på hva din PC støtter, må du sjekke manualen før du går til innkjøp.

Disse skjermene er imidlertid langt dyrere, i skrivende stund koster den rimeligste rett i underkant av 3.000 kroner. Philips 272C4QPJKAB kan imidlertid skilte med både PLS-panel og innebygd webkamera, og oppløsningen 2560 ganger 1440 piksler. Det her hele 77 prosent flere piksler enn på en full HD-skjerm. Større pikseltetthet betyr skarpere bilde og plass til mer informasjon i skjermbildet.

28-tommer og større med 4K - rimeligere enn du tror?

Markedets rimeligste 4K-skjerm i skrivende stund kommer fra Samsung. Foto: Samsung
Markedets rimeligste 4K-skjerm i skrivende stund kommer fra Samsung. Foto: Samsung Vis mer


I fjor dukket de første PC-skjermene med 4K-oppløsning opp i butikkene. Disse har en oppløsning på hele 3840 ganger 2160 piksler, altså dobbelt så mange piksler horisontalt og vertikalt som en full HD-skjerm. Det gir fire ganger så mange piksler totalt.

Disse skjermene starter på 28 tommer, og den rimeligste er Samsung LU28D590D og koster fra i underkant av 6.000 kroner. Den er på vei ut i butikkene i skrivende stund, og flere er på vei.

Det er imidlertid verdt å merke seg at denne har TN-panel. Skal du ha en 4K-skjerm med IPS/PLS må du betydelig opp i pris. Under finner du lenker til tester vi allerede har gjort av slike, begge på 32 tommer:

Dell UP3214Q
Asus PQ321QE

Samleside: Skjermtester på DinSide.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!