Er trådløst nett og trådløs HDMI løsningen? Nei. Ikke hvis du er opptatt av lyd og bilde. Foto: Per Ervland
Er trådløst nett og trådløs HDMI løsningen? Nei. Ikke hvis du er opptatt av lyd og bilde. Foto: Per ErvlandVis mer

Store gutter vil ha kabel

Kommentar: Trådløs overføring er ikke godt nok for deg som vil ha den beste kvaliteten.

Det er ikke mer enn par år siden jeg lo meg skakk da en kollega bygde nytt hus og insisterte på å trekke nettverkskabler gjennom alle veggene i huset.

Hadde han ikke fått med seg at det beste var å la alt være trådløst?

Vel. I dag må jeg bare innrømme at fliret har stivnet. Jeg tok nemlig feil.

Trådløst har riktignok en fordel

Et lite blikk under de fleste PC- og stereo-benker avslører raskt hvorfor trådløs overføring er veldig populært:

 Foto: Skaines/Flickr
Foto: Skaines/Flickr Vis merDet evige kabelrotet kan nemlig få selv den mest stabile kjæreste til å klikke. Og jada, jeg har som sagt vært der selv, og på noen områder er jeg der fremdeles.

Trådløst nett er fortsatt på plass i heimen, jeg har lekt meg med trådløse bakhøyttalere i surround-anlegget, og nå nylig har jeg også testet trådløs overføring av HDMI-signaler.

Fristende ikke sant? Problemet er at den trådløse hverdagen overhodet ikke er noen dans på roser.

Så hva er galt med trådløst?


1. Det er ustabilt Alle som har trådløst nettverk hjemme vet hvor praktisk det er å kunne krype opp i sofaen og pløye gjennom mail og Facebook-oppdateringer uten å måtte plugge i en nettverkskabel. Men bare så lenge det virker. Og selv når det virker; små forflytninger kan bety flere megabit når det kommer til overføringshastighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og før eller siden vil den trådløse ruteren din begynne å hikke slik at forbindelsen blir ustabil eller brytes helt. Er du heldig løses hele problemet med en omstart av den trådløse ruteren. Er du uheldig ryker hele ruteren, og tro oss. Det skjer alltid rett etter at åpningstiden er over, noe som gjør det ekstra morsomt når du desperat prøver å få tak i en ny.

Og hvem har ikke opplevd at den trådløse musen eller tastaturet begynner å fuske, selvfølgelig akkurat når du ikke har nye batterier for hånden?

Kabel er best fordi det alltid virker.

Les også: Slik får du fart på hjemmenettverket ditt

2. Det er ikke bra nok for HD
Trådløs overføring fra datamaskinen din til stuas PS3/Xbox360 går stort sett fint så lenge materialet ikke er i for høy kvalitet. Videosnutter du har tatt med mobilen din er for eksempel helt uproblematisk, og opptak i SD-kvalitet går jevnt over greit, selv om jeg også her har opplevd litt rykk og napp når filene har vært for store.

Men å sitte og se en hel film som rykker eller hvor lyden ikke er synkront med bildet? Glem det.

Trådløs overføring av egne video-opptak i AVCHD-format har i hvert fall alltid vært en pine hjemme hos meg. På en god dag får jeg bilde og hakkete lyd. På en dårlig dag får jeg hakkete bilde og ingen lyd. Ikke helt optimalt med andre ord.

Og ja, 1080p-innhold er det bare å glemme.

Er du opptatt av kvalitet er det bare kabel som duger.

Les også: Er det noe magisk med dyre kabler?

3. Trådløst er aldri helt trådløst Den kanskje største bløffen rundt trådløs teknologi er at du slipper unna kabelrotet. I praksis er det selvsagt ikke slik.

Trådløse bakhøyttalere i surroundanlegget er et godt eksempel.

For det første er det svært få, om noen, produsenter som nevner at bakhøyttalerne må ha strøm for å virke. Ergo må du altså ha strømuttak der bakhøyttalerne står for å få lyd. Enkelte bakhøyttalere går riktignok på batterier, men igjen: De må lades, og har du først satt deg ned for en heftig filmkveld kan vi garantere at batteriene går tomme når det passer som minst...

Husk også at mange av disse bakhøyttalerne har design i fokus, og dermed er små og slanke. I praksis vil det si at produsentene ikke får plass til intern strømforsyning, og du må altså skjule en stor kloss av en ekstern strømforsyning i tillegg.

Dette gjør det helt meningsløst spør du oss. Vi tar heller jobben med å skjule et sett høyttalerkabler, enn å prøve å gjemme en stor strømforsyning med tilhørende skjøteledning.

Kabel er best.

Les også: Vekk med kabelrotet under pulten og slik skjuler du kablene

Men trådløs HDMI løser vel problemet?

At du ikke får overført fullHD-signaler over det trådløse nettverket ditt er en ting, men med trådløs overføring av HDMI-signaler trodde vi problemet var løst. Her er det nemlig flere produkter som lover at også 1080p/24 signaler skal gå som en lek.

Dessverre levde heller ikke Philips SWW1800 opp til forventningene.

For til tross for en prislapp på rundt 5.000 kroner hadde vi problemer med alt over 1080i (deep colour kan ha vært problemet - se mer her). Men det stopper ikke der heller, for er du like opptatt av lyd som av bilde har du nok en nedtur i vente.

Den trådløse overføringen gjelder nemlig kun videosignalet. Har du investert penger i en hjemmekinoreceiver som takler de høyoppløste lydformatene Dolby TrueHD og DTS-HD Master Audio blir du altså skuffet. SWW1800 gir nemlig kun vanlig stereolyd, og vil derfor være uaktuell hos alle hjemmekinoelskere som har forelsket seg i kvaliteten de får fra Blu-ray spilleren sin.

Også her foretrekker vi altså kabel.

Enig eller uenig? Eller har du noen gode tips? Del dine gleder eller frustrasjoner i diskusjonsgruppen: