Forskjellene på å bruke ekstern blits og den innebygde blitsen i kameraet, er ofte store. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Forskjellene på å bruke ekstern blits og den innebygde blitsen i kameraet, er ofte store. Foto: Skjalg Bøhmer Vold Vis mer

Store fordeler med ekstern blits

Hvis du vil ha fine bilder også når du bruker blits, bør den være av den eksterne typen. Av: Skjalg Bøhmer Vold

Du har sikkert merket at bildene du tar med speilreflekskameraets innebygde blits ofte gir et ganske grelt lys. Det ser bra ut i søkeren, men når du trykker på knappen får folk røde øyne og blank hud.

Fotografi handler om å fange lys, og investerer du i en ekstern blits til speilreflekskameraet ditt kan du med litt trening gjøre dette på en bedre måte. Sørg for at du får tak i en blits hvor du kan styre retningen på lyset. De fleste modeller er konstruert på denne måten, men det er ikke alltid mulig på de billigste.

Les også: Nå må kameraprodusentene våkne

Send lyset i taket

Når du er innendørs vil du stort sett få et bedre resultat om du bruker tak eller vegger til å reflektere lyset istedenfor å rette blitsen direkte mot det du skal ta bilde av. Det reflekterte lyset vil være jevnere og mykere. Skygger vil heller ikke bli like fremtredende. Kameraet vil stort sett kunne regne seg frem til hvor mye lys blitsen skal bidra med, så du trenger ikke kunne mye om foto for å få det til.

Nyere blitser har såkalt TTL teknologi. Det vil si at den får data om avstand til objektet og eksponering av kameraet. Hvis du vil gjøre det litt mer avansert kan du bruke manuelle innstillinger slik at du får akkurat det lyset du ønsker deg.

Se eksempelbilder under:

Store fordeler med ekstern blits


Modellen er lyssatt med den innebygde blitsen

 Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Foto: Skjalg Bøhmer Vold Vis mer


Den eksterne blitsen er vendt slik at den reflekteres i veggen bak fotografen før den treffer modellen.

 Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Foto: Skjalg Bøhmer Vold Vis mer


Blitsen er tatt av kameraet og plassert på høyre side av modellen. I tillegg brukes fyllys fra kameraet for å myke opp skygger.

- Ikke kjøp de billigste

Hos forhandleren FotoVideo opplever de at mange amatører gjerne vil ha ekstra blits.

– Selv om nye speilreflekskameraer takler situasjoner med lite lys godt, er det flere og flere som får øynene opp for hvilke resultater en ekstern blits kan gi, forteller Gabriel Malka, butikksjef ved FotoVideo.

Han mener at en bør legge rundt 2000 kroner for å få med de fleste funksjonene en amatør trenger. Dette blir bekreftet av Runar Afseth på Japan Photo.

– Du får blitser ned mot en tusenlapp, men dette er fra tredjeparts produsenter, og de er ofte ikke like gode, eller har like mange funksjoner, sier Afseth.

Les også: Eye-Fi kan sende bilder fra kamera til telefon

Bruk blitsen ute

Mange tenker at blits er noe man kun skal bruke når det er mørkt, men spesielt på lyse solrike sommerdager kan du ha fordeler av blitslys. Sterkt sollys vil ofte gi harde skygger i ansiktet på folk. Skal du ta bilde av noen mot en lys blå himmel må du velge å enten eksponere himmelen korrekt, eller ansiktet på personen du skal ta bilde av. Velger du det siste må du brenne ut himmelen, og den vil se helt hvit ut på bildet.

Bruker du en blits til å lyse opp ansiktet kan du få i både pose og sekk. Her kan du også bruke blitsen på kameraet, men den er svakere enn en ekstern blits. Den innebygde blitsen vil heller ikke gi deg lukkertider raskere enn rundt 1/250 sekund, mens de fleste eksternblitser virker med kameraets kjappeste lukkertid.

Se eksempelbilder under:

 Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Foto: Skjalg Bøhmer Vold Vis mer


Bakgrunnen er riktig eksponert. Modellen blir for mørk.

 Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Foto: Skjalg Bøhmer Vold Vis mer


Modellen er riktig eksponert. Bakgrunnen blir for lys.

 Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Foto: Skjalg Bøhmer Vold Vis mer


Bakgrunnen er riktig eksponert og modellen er lyssatt med blits.

Slik blir du enda bedre

Hvis du har lyst å avansere å utforske flere av blitsfotograferingens muligheter er neste steg å ta blitsen av kameraet og kanskje skaffe en til.

 Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Foto: Skjalg Bøhmer Vold Vis mer


Dette blir for mange øyeblikket der de virkelig får øynene opp for mulighetene innen blitsfotografering. De fleste produsenter har en funksjon for å styre blitser trådløst fra speilreflekskameraet, men det kan hende du trenger en ekstra utløser, eventuelt en ledning. Det er uansett ikke de helt store investeringer du trenger å gjøre for å få et ganske proft resultat.

Afseth forteller at de digitale speilrefleksene har gjort at folk eksperimenterer mer.

– Med en blits på stativ og en reflektor kan du lage et lite hjemmestudio for portrettfotografi, sier han.

Skal du bli skikkelig flink på blitsfoto må du øve slik at det blir lettere å forutse resultatet. Prøv å se for deg blitsen som et kontinuerlig lys istedenfor en puls. Hvis du tar blitsens sin plass forestiller deg hvordan lyset vil falle på det du tar bilde av, får du en pekepinn på resultatet. Prøv det ut.

Artikkelforfatteren er student i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole. Saken har vært publisert på DinSide også tidligere.

Nå kan du laste ned ny Photoshop

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer