Store endringer i neste Ubuntu

Får helt nytt grensesnitt og sentrale programmer byttes ut.

Ubuntu 10.10 ble lansert 10. oktober, og da vet vi at det er nøyaktig et halvt år til neste versjon av verdens mest populære gratisalternativ til Windows og MacOS.

Her finner du Dinsides omtale av Ubuntu 10.10.

I april 2011 vil vi altså se Ubuntu 11.04, og ifølge amerikanske Computerworld vil vi se de største endringene i operativsystemets historie.

Helt nytt grensesnitt

Den mest iøynefallende nyheten er naturlig nok et helt nytt grensesnitt. Unity heter det, og finnes allerede på netbook-versjonen av Ubuntu 10.10. Stikkord er ny måte å organisere programvinduer på, samt fingervennlige ikoner og menyer. Ja, for Unity skal optimaliseres for berøringsfølsomme skjermer, herunder nettbrett.

Her ser du en video som demonstrerer grensesnittet på en netbook:


.

nye standardprogrammer

En annen viktig endring er at kontorsuiten OpenOffice.org byttes ut med LibreOffice. LibreOffice vedlikeholdes av en utbrytergruppe fra Oracle (som i dag styrer OpenOffice.org-prosjektet).

Store endringer i neste Ubuntu


Per i dag er de to kontorsuitene nærmest identiske, men fram mot april neste år forventes forskjellene å være tydelige. LibreOffice har et uttrykt mål om å bli raskere og støtte Microsoft Office 2007 og 2010-filer langt bedre innen lanseringen av Ubuntu 11.04.

LibreOffice er tilgjengelig i betaversjon for flere plattformer allerede, og kan lastes ned fra denne siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Standard musikkavspiller vil også endres fra Rhytmbox til Banshee. Sistnevnte omtales som Linux' svar på iTunes, og skal blant annet ha bedre støtte for nye kodeker, Ubuntu One musikkbutikk, og støtter også Universal Plug n Play.

Store endringer i neste Ubuntu


Les også: Nå støtter Linux iPhone

Kommer mer

DinSide holder et øye på Linux-verdenen, og vil fortelle deg mer om Ubuntu og andre populære distribusjoner i tiden som kommer.

Les også: Dette er et elendig operativsystem