Stor Windows-oppdatering til sommeren

Blir dette farvel til passordet?

<strong>KOMMER TIL SOMMEREN:</strong> I anledning Windows 10 sitt ettårsjubileum kommer det en stor Windows-oppdatering til sommeren. Foto: MICROSOFT
KOMMER TIL SOMMEREN: I anledning Windows 10 sitt ettårsjubileum kommer det en stor Windows-oppdatering til sommeren. Foto: MICROSOFT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden lanseringen i fjor sommer har Windows 10 blitt tatt i bruk av over 270 millioner brukere og er den best likte Windows-versjonen noensinne.

Til sommeren kommer den første store oppdateringen i form av en «anniversary update», som Microsofts Terry Myerson kalte det på selskapets build-konferanse denne uka i San Francisco.

TEMA: Alt om Windows 10

Bort med passordet

Blant nyhetene er at den nye påloggingsmekanismen, Windows Hello, nå kan støttes av apper og nettsteder; sistnevnte via Microsofts nettleser Edge.

Windows Hello bruker biometriske sensorer for å logge deg på maskinen, som et webkamera med iris-scanner eller fingeravtrykksleser ved siden av tastaturet.

INGEN PASSORD: Her logger brukeren seg på et nettsted kun med fingeravtrykket, via Windows Hello. Foto: MICROSOFT
INGEN PASSORD: Her logger brukeren seg på et nettsted kun med fingeravtrykket, via Windows Hello. Foto: MICROSOFT Vis mer

På nettsteder som støtter Windows Hello vil du derfor ikke trenge å angi noe passord i det hele tatt; kun trykke på Hello-knappen og deretter legge fingeren på sensoren, la kameraet skanne ansiktet ditt eller lignende.

Flere penn-funksjoner

Med Surface-serien har også pennen kommet tilbake for fullt til Windows, og i den nye oppdateringen er det flere kjærkomne nyheter for deg som er glad i å bruke penn. For det første får du opp en rikere meny over programmer når du trykker på knappen på pennen, og det kommer flere smarte funksjoner.

LINJAL: En av de nye funksjonene for deg som bruker penn, er muligheten til å dra frem en virtuell linjal for å tegne rette streker. Foto: MICROSOFT
LINJAL: En av de nye funksjonene for deg som bruker penn, er muligheten til å dra frem en virtuell linjal for å tegne rette streker. Foto: MICROSOFT Vis mer

En av dem som ser kjekkest ut, er muligheten til å dra frem en linjal på skjermen som også kan roteres. Dermed blir det lett å tegne parallelle linjer; for eksempel i en Powerpoint-presentasjon, i et illustrasjonsprogram eller hva det måtte være. Andre ting som ble vist var at Windows på intelligent vis følger med på hva du skriver. Noterer du «ring mamma i morgen» på en gul lapp i sticky notes-appen, kan Cortana legge det til som en avtale i kalenderen. På samme måte vil et stedsnavn lage en lenke som går rett til Bing-kartet.

Myerson kunne også annonsere at flere universelle apper (som kan kjøres på alle Windows 10-enheter) er rett rundt hjørnet. Blant annet står Facebook snart klare med Windows 10-apper for Facebook, Messenger og Instagram, mens aktører som Starbucks, Uber og Twitter også snart er klare.

Flere Xbox-nyheter

PÅ PC: Forza 6 Apex kommer til PC og skal ifølge utviklerne kjøre i 4K-oppløsning med 60 bilder i sekundet. Foto: MICROSOFT
PÅ PC: Forza 6 Apex kommer til PC og skal ifølge utviklerne kjøre i 4K-oppløsning med 60 bilder i sekundet. Foto: MICROSOFT Vis mer

Den nye oppdateringen gir også Xbox One muligheten til å kjøre Windows 10-apper, og Cortana-funksjonen, som foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge, vil også dukke opp på Xbox. Det samme vil muligheten til å spille musikk i bakgrunnen.

Apropos spill, blir det neste Forza-spillet, Forza 6 Apex, også laget for PC. I følge utviklerne klarer det å kjøre med 4K-oppløsning på flytende 60 bilder pr sekund, så der bør PC-spillere definitivt ha noe å glede seg til.

Og apropos Cortana, får Microsofts stemmeassistent enda flere funksjoner i den nye oppdateringen, med integrasjon mot Outlook, Skype og mer til. Eksempler som ble vist frem var å be Cortana om å sende Powerpoint-fila jeg jobbet med i går kveld til Phil, eller at Cortana oppdager at du mottar en kvittering for taxi og spør om du vil legge det til i reiseregningen.

Hololens begynner å bli klar for allmennheten

I dag begynner også Microsoft utsendelsen av Hololens til utviklere. Dette er en slags VR-brille fra Microsoft som bruker såkalt Augmented reality, som kan projisere objekter på den virkelige verdenen. Tidligere har Microsoft demonstert skytespill i stua, du kan bruke Windows på vanlig måte som om du satt foran en skjerm og lignende.

I motsetning til løsninger som HTC Vive, Oculus Rift og Playstation VR, trenger man ikke å koble Hololens til en PC for at den skal fungere – dette er et helt frittstående produkt, som også kjører Windows 10.

Og at Hololens er et glimt av fremtiden, er det liten tvil om. Bare se på denne videoen:

Holoportation Is Here

Virtually teleport anywhere in the world.

Posted by Futurism on Tuesday, March 29, 2016

Cortana + Skype = sant

Noe av det som imponerte oss mest med Microsofts demonstrasjon i kveld, var hvordan selskapet jobber med å gjøre samtaler til en plattform.

Det er litt vanskelig å forklare, men via Cortana kan tredjeparter lage egne «boter» som kan gjøre det veldig enkelt å gjøre alt fra å booke hotell til å følge en pakke du har bestilt.

Kun med helt naturlig språk fikk vi se hvordan man kunne legge en avtale inn i kalenderen ved å snakke til telefonen. Deretter skjønte Cortana at det dreide seg om et arrangement man hadde pratet med en Skype-kontakt om, og visste dermed alle detaljer om hvor det var. Siden arrangementet var i Dublin, får brukeren spørsmål om hun vil booke et rom på hotellet hun pleier å bo på, og blir så kontaktet av hotellets bot.

INTELLIGENT: Cortana og andre boter kan fikse mye rart for deg der du knapt trenger å løfte en finger. Foto: MICROSOFT
INTELLIGENT: Cortana og andre boter kan fikse mye rart for deg der du knapt trenger å løfte en finger. Foto: MICROSOFT Vis mer

Hun får presentert romtypene og velger ett av dem, og vips, så er bookingen gjennomført, helt uten innlogginger, søkefelt på datoer og den slags. Den informasjonen sendte Cortana videre til å begynne med.

Videre vet Cortana at en annen av kontaktene bor i Dublin og tilbyr brukeren å kontakte henne og fortelle at man skal til Dublin på de angitte datoene, i tilfelle de ønsker å møtes.

Og så videre.

Dette er det flere enn Microsoft som jobber med om dagen. Blant annet har Facebook lenge vært i gang med den kommende assistenten, M.

Imponerende bildegjenkjenning

En ting til slutt, og som du er nødt til å prøve, er Captionbot. Her kan du laste opp et bilde eller angi URL-en til ett, hvorpå Microsofts bildeanalyse setter i gang og prøver å beskrive hva som synes i bildet.

På våre stikkprøver har i hvert fall denne imponert voldsomt, som her:

RIKTIG: Slett ikke dårlig gjettet, captionbot. Foto: MICROSOFT
RIKTIG: Slett ikke dårlig gjettet, captionbot. Foto: MICROSOFT Vis mer