Stor tro på Mac-fremtiden

Stemningen på messer er et godt barometer på rikets tilstand - både når det gjelder Apple selv, utviklere av Mac-relaterte produkter og brukerne. I motsetning til fjorårets MacWorld-messe, var årets messe preget av entusiasme, stor tro på framtiden og en rekke nye produkter.

Det som preget messen var iMac - Apples nye maskin beregnet for nettbruk i videste forstand - både som hjemmemaskin for nye internett-brukere, som skolemaskin og som avlastningsmaskin for tyngre brukere.

iMac er preget av et minst like revolusjonerende design som den første Macen, at den ikke har utstyr som datamaskiner "må" ha, som diskettstasjon og kortplasser, og at den har moderne tilkoblinger som 10/100Base Ethernet, 56K modem, infrarød port (IrDA) og USB.

Den innebygde skjermen har også stereohøyttalere med SRS (surround). Maskinen skal være minst like rask som de raskeste 400 MHz PCene, men dette vil variere med bruksområdene. Det er som kjent vanskelig å sammenligne epler med... bananer?

Filosofien bak iMac er i tråd med Macens opprinnelige idé, med den praktiske bruken i fokus - ikke installasjon og konfigurasjon. Hvor vellykket dette vil bli i 1998 og utover, vil vise seg når den kommer i salg i august. Ryktene sier at det allerede er forhåndsbestilt godt over 100.000 maskiner, men Apple vil nok gjerne selge noen millioner maskiner før de er fornøyd.

I Norge kommer de første demomodellene av iMac allerede i slutten av måneden, og den vil være i salg fra 15. august også her. Sannsynligvis vil det ikke være så mange maskiner tilgjengelig i første omgang, men det vil fort komme større volumer når produksjonen er kommet ordentlig i gang. DinSide Data vil selvsagt teste iMac så snart den er tilgjengelig for oss.

Stigende aksjekurs

At markedet tror på Apple viser seg på aksjekursene, som er stigende, men fremdeles langt fra på høyde med tidligere tall. Det ble også annonsert i Steve Jobs tale på messen at det vil bli presentert positive regnskapstall også for dette kvartalet og at den negative trenden er snudd.

For de tunge Mac-brukerne i mediaproduksjon, som er den viktigste brukergruppen, ble det ikke annonsert nye maskiner på messen. Indirekte sa Jobs at nye maskiner kan forventes i august, siden Apple nå legger opp til en produktsyklus på 9 måneder.

De nåværende G3-maskinene ble lansert 10. november i fjor, så da skulle det i prinsippet være 10. august som blir den magiske datoen. Det går flere rykter om hvordan disse maskinene vil være, men Apple holder kortene tett inntil seg. At det er snakk om raskere prosessorer, kraftigere grafikk, raskere og større disker osv. er likevel en selvfølge. Spørsmålet er om det er støtte for UltraSCSI, WideSCSI, USB og FireWire, om utbygningsmuligheter og hva som er integrert og hva som krever kortplasser.

Tidligere hadde Apple alltid en toppmodell med plass til ekstra skjermkort, ekstra SCSI-kort pluss flere spesialkort for lyd eller video. Den nåværende G3-serien har ingen slik modell, så mange av disse brukerne har beholdt sine 9500 eller 9600-maskiner. Noen har tatt ut 604-prosessorkortet fra disse maskinene og kjøpt nytt G3 prosessorkort fra tredjeparts leverandører, andre har satset på dagens G3-modeller og ekstra kabinetter med flere PCI-plasser. Men det råder en del usikkerhet om disse løsningene vil være fullt kompatible med senere versjoner av MacOS som OS X.

Ingen nye bærbare

Det ble heller ikke vist nye mindre, bærbare maskiner, som mange hadde håpet. Modellene som finnes pr. i dag er både svært kraftige og elegante, men de er fremdeles for store og tunge for en del brukere.

Konklusjonen er uansett at det skjer ting hos Apple. Den nye ledelsen ser ut til å klare å samle de kreative ressursene og fokusere på et smalere, men mer potent produktspekter. Hvis de både klarer å beholde kraftbrukerne og lokke nye brukere til plattformen, vil vi fortsatt ha et relevant alternativ til PCene.

Det trenger vi.