Stor test av speilreflekskameraer

Vi har testet 6 aktuelle modeller for førstegangskjøpere og kåret vår favoritt.

Publisert
Sist oppdatert

Julen er i anmarsj, og det spås at et nytt speilreflekskamera kommer til å ligge under svært mange juletrær i år.


Antall solgte enheter økte nemlig med 60% fra 2006-2007 hvis vi ser på tallene for første halvår, og det spås derfor at det kommer til å bli solgt rundt 80.000 speilreflekskameraer innen året er omme.

Best i test: Se hvem som fikk terningkast 6 her

Det er først og fremst i det rimeligste prissegmentet det selges flest speilreflekskameraer, og det er nettopp disse kameraene vi har sett på i denne testen. En undersøkelse Fotorådet har gjort viser at cirka 80% av norske husstander nå har digitalkamera.

Stor test av speilreflekskameraer

  1. Best i test


Fordeler med speilrefleks

Hva er så fordelene med et speilreflekskamera? Dette har Fotodoktoren dekket i en egen artikkel tidligere, men for å ta en rask oppsummering, er et speilreflekskamera et svært fleksibelt fotoredskap som kan “bygges ut” med ekstra objektiver, eksterne blitser og mer til. Det gjør at du i stor grad kan kjøpe inn utstyret du trenger til å ta bildene du ønsker. (Se også: Slik kjøper du nytt objektiv og Dette betyr objektivbetegnelsene.

I tillegg tar kameraene bedre bilder enn lommekameraene fordi optikken er av høyere kvalitet og bildebrikken større. De har som regel raskere autofokus og lengre batterilevetid, og de har mer avansert funksjonalitet; blant annet opptak i RAW-format, som gjør at du i etterkant har langt større kontroll på eksponeringen.

Ulempen er selvsagt at kameraene er større, og siden det beste kameraet tross alt er det du har med deg, er det mange fotografer som velger å ha et lite lommekamera som et supplement. I tillegg blir prislappen fort høy; i hvert fall når du begynner å kjøpe inn ekstra optikk. Blir det for dyrt for din lommebok, er det også mange som går for et ultrazoomkamera, som gir mye krutt for pengene. Vi testet en håndfull av disse tidligere i år.

I samarbeid med TV2 hjelper deg har vi testet 6 høyaktuelle speilreflekskameraer for førstegangskjøpere. Testen vises på TV2 klokka 20.30 i kveld.

<strong>Bak:</strong> Nikon D80, Canon EOS 400D og Sony Alpha A100, foran: Olympus E-510, Pentax K100D Super og Nikon D40x. <i>Foto: Per Ervland</i>
Bak: Nikon D80, Canon EOS 400D og Sony Alpha A100, foran: Olympus E-510, Pentax K100D Super og Nikon D40x. Foto: Per Ervland Vis mer


Testede kameraer

Disse kameraene er testet:

  • Canon EOS 400D m/18-55mm f/3,5-5,6
  • Nikon D40X m/18-55mm f/3,5-5,6
  • Nikon D80 m/ 18-135mm f/3,5-6,3
  • Olympus E-510 m/14-42mm f/3,5-5,6
  • (finnes også som dobbeltkit med 40-150mm f/3,5-5,6)
  • Pentax K100D super m/18-55mm f/3,5-5,6
  • Sony Alpha A100 m/18-70mm f/3,5-5,6

Slik har vi testet

Vi har hentet inn de mest aktuelle modellene fra de fem største kameraleverandørene her til lands og hatt dem på lån den siste måneden (i tillegg har vi også hatt dem på testbenken tidligere). I låneperioden har vi brukt dem som folk flest - knipset forskjellige motiver både ute og inne i ulike lyssettinger og sett på hvor godt de består utfordringene.

Les også: Slik tester vi kameraer

Vi har også blitt godt kjent med kameraene, og vi har vurdert hvor brukervennlige de er, inkludert knappeplassering, funksjonalitet og hvor raskt og lettvint det er å endre på innstillinger. I tillegg har vi bedømt kameraenes konstruksjon - grep, søker og ergonomi, vi har målt ytelse både med tanke på autofokus, seriefotografi og batterilevetid - og til slutt vurdert alt dette opp mot prisen du betaler for en kitløsning med kamera og objektiv i ett.

Du finner oppdaterte priser, terningkast og vurderinger på neste side.

>> Les mer: Vurderinger, priser og best i test


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer