Stor test av PC-høyttalere

TEST: Hvis ikke du finner noe du liker her er det ikke sikkert det er høyttalerne det er noe galt med.

<B>KANDIDATENE:</B> Med deltakere fra Logitech, Creative, M-Audio, Harman Kardon og JBL er det nok å velge av i vår stortest av PC-høyttalere.
KANDIDATENE: Med deltakere fra Logitech, Creative, M-Audio, Harman Kardon og JBL er det nok å velge av i vår stortest av PC-høyttalere. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stasjonære og bærbare datamaskiner har mange ting til felles, inkludert ting som det ikke er noen grunn til å være stolt av. Én av disse er lydkvaliteten på de interne høyttalerne, som ofte er så puslete og tynn at det kun er supermodeller som kan finne på å bli misunnelig.

Å la filmlyd eller musikk slippe gjennom høyttalerne blir en så stusselig opplevelse at eksplosjoner høres ut som luft som siver ut fra en plastpose, mens selv tunge gitarer eller storslåtte strykere blir så redusert at du like gjerne kan sitte å nynne for deg selv framfor å spille andres musikk.

Med og uten subwoofer

Fortvil ikke. Vi har testet fem populære høyttalersett som enkelt kan kobles til vanlige PC-er og laptoper ved hjelp av én eneste ledning, og som gir deg en lydkvalitet som ligger langt over de innebygde høyttalerne.

Vi har valgt ut fem høyttalerpar. Tre av dem er såkalte 2.1-høyttalere, som vil si at de i tillegg til to satelitthøyttalere kommer med subwoofer, mens de to andre er vanlige stereopar. Prisene ligger på mellom rundt 1400 og 2200 kroner, og selv om noen kanskje synes det høres mye ut, er det en liten pris å betale hvis du bruker PC-en eller laptopen til litt mer enn bare surfing og epostsjekking.

Kriteriene for testen er at høyttalerne skal kunne kobles rett i PC-en, at de skal kunne gjøre en bra jobb uansett om en spiller musikk, spill eller ser på film, at de koster maksimalt et par tusen kroner, og at de ikke tar for mye plass på skrivebordet.

To vinnere

Vi har plukket ut en vinner som gjør en generelt god jobb på alle områder, uten at den nødvendigvis glitrer på noen av dem. Vi har også valgt å gi honnør til ett av høyttalerparene for utmerket lydgjengivelse når det kommer til musikk, selv om de ikke presterer like bra for film og spill. Her må du selv kjenne etter hva du bruker mest tid på, og hva du setter høyest.

Hvis du ikke spiller noe særlig spill, og dessuten ser lite film, skal du nemlig ikke gå for testvinneren og den beste allrounderen. Da bør du gå for andreplassen.

Testen har tydelig demonstrert at det i dette prisleiet er store forskjeller på lydkvaliteten, og at det er mulig å gå fra ganske store høyder til ganske dype daler i en håndvending. Som vanlig når det gjelder lydprodukter er det en stor fordel å kunne prøvelytte i forkant av kjøpet, men hvis ikke det er mulig håper vi denne testen kan gi deg en god pekepinn på hvordan PC-lyd kan høres ut.

Her er resultatet, med sisteplassen først:

5. JBL Control 2P

image: Stor test av PC-høyttalere


BASS: 4/10
MELLOMTONE: 4/10
DISKANT: 4/10
TOTALINNTRYKK: 4/10

MUSIKK: 4/10
FILM/SPILL: 3/10

Testens dyreste høyttalerpar ender opp med å bli testens taper. JBL er et merke en vanligvis forventer kvalitet fra, ikke minst fordi selskapet har levert høyttalere og andre lydprodukter lenger enn Norge har vært frigjort fra Sverige (vi overdriver, men bare litt), men med Control 2P leverer de godt under pari.

image: Stor test av PC-høyttalere


Vi synes de scorer dårligere enn konkurrentene på de fleste områder, med ullen diskant, stusselig mellomtone og minimalt med bass er det ikke lett å få musikk, spill- eller filmlyd til å provosere fram noen reaksjon fra høyttalerne - eller den som lytter.

De er riktignok i stand til å spille relativt høyt, og de er enkle å koble til PCen eller laptopen, men leverer et pussig og fattig lydbilde som ikke treffer verken i toppen eller bunnen.

4. Logitech Z-2300

image: Stor test av PC-høyttalere


BASS: 9/10
MELLOMTONE: 3/10
DISKANT: 5/10
TOTALINNTRYKK: 5/10

MUSIKK: 4/10
FILM/SPILL: 6/10

Øynene ble store da vi lempet ut den største subwooferen i testen fra eska. Med et basselement på åtte tommer og nok luftvolum til å fylle lungene til en dypvannsdykker burde det være mange dype toner å hente fra Logitechs 2.1-anlegg.

image: Stor test av PC-høyttalere


Førsteinntrykket stemte godt. Dette er høyttalersettet for rånere med 18-tommers basskasser i bagasjerommet på bilen, de som elsker bass mer enn livet selv, men det er dessverre ikke høyttalersettet for de som liker god lyd. Til tross for at de to små høyttalerne har større dimensjoner enn for eksempel Creatives testdeltaker, er ikke elementene av samme kvalitet. Fraværet av diskant er påtakelig, og det er trangt og smalt i mellomtonen.

Musikkentusiastene bør med andre ord styre unna, og også filmentusiastene bør tenke seg om en gang eller to. Her mister du mye detaljer i lydbildet, og selv dialog kan tidvis bli ullen. Til spill kan dette fungere greit, ettersom den fattige diskanten kan gjøre både maskingeværskudd og eksplosjoner mer behagelig for ørene, samtidig som det smeller særdeles godt i mellomgulvet.

Den medfølgende fjernkontrollen som plasseres på skrivebordet liker vi også godt. Der kan du styre samlet nivåstyrke, volumet på subwooferen, og dessuten koble til hodetelefoner.

3. Creative Gigaworks T3

image: Stor test av PC-høyttalere


BASS: 8/10
MELLOMTONE: 6/10
DISKANT: 7/10
TOTALINNTRYKK: 7/10

MUSIKK: 6/10
FILM/SPILL: 8/10

Creatives anlegg er noe av et tohodet troll. Det er et 2.1-anlegg der de to satelitthøyttalerne nesten ikke tar opp plass på pulten, mens subwooferen du vanligvis plasserer på gulvet er nest-størst av våre tre testdeltakere med 2.1-funksjon.

image: Stor test av PC-høyttalere


Det betyr ikke at den er overveldende på noe vis, heller ikke på lydsiden. Den leverer fin og ganske tung bass, har grei nok oppløsning i mellomtoneregisteret (selv om det kan låte litt røft og "kornete" noen ganger hvis du for eksempel skal kose deg med klassisk), og er strengt tatt ikke så veldig langt unna Harmon Kardons lydkarakteristikk.

Designet vil på ingen måte gå inn i pensum på noe industridesignkurs - det er ikke stygt, det er bare kjedelig -, men på for eksempel et gutte- eller jenterom har ikke det så mye å si. Vi liker derimot godt den solide, runde fjernkontrollen som kan plasseres på skrivebordet, hvor du kan styre volumet, i tillegg til å koble til både hodetelefoner og en annen, ekstern lydkilde.

2. M-Audio BX5a

image: Stor test av PC-høyttalere


BASS: 6/10
MELLOMTONE: 8/10
DISKANT: 8/10
TOTALINNTRYKK: 8/10

MUSIKK: 9/10
FILM/SPILL: 6/10

Allerede fra de første tonene når oss er det klart at M-Audio ikke har rotet bort særlig mye tid på utviklingsavdelingen med å gjøre BX5a til noe lydsirkus. Det sorte, saklige designet reflekterer lyden, og det er ikke så rart: Dette er små studiohøyttalere laget med lyd-idealet du finner i hodet på lydteknikere.

image: Stor test av PC-høyttalere


Og de leverer overraskende bra lyd, ikke minst med tanke på prislappen på under 2000 kroner. Mellomtonen og diskanten er hver for seg så definert og så tydelig at lydbildet får luft under vingene, mens stereoperspektivet er så bredt at romfølelsen ikke forsvinner.

Ettersom dette ikke er et 2.1-oppsett får du ikke med subwoofer, og dermed blir bassen beskjeden. Det er ikke spesielt merkbart når du bruker BX5a som rene musikkhøyttalere, men det blir påtakelig når du ser på film eller spiller spill, ikke minst når en sammenlikner med 2.1-settene.

Dette er med andre ord høyttalerne for musikk- og lydentusiasten med behov for over gjennomsnittet bra lyd rett fra PCen eller laptopen. For all del - dette er ikke hifi-lyd, men det holder i massevis med tanke på at du betaler under 2000 kroner. Vær forøvrig oppmerksom på at BX5a tar desidert mest plass på skrivebordet av våre testmodeller.

1. Harman Kardon Soundsticks II

image: Stor test av PC-høyttalere


BASS: 7/10
MELLOMTONE: 8/10
DISKANT: 8/10
TOTALINNTRYKK: 8/10

MUSIKK: 7/10
FILM/SPILL: 8/10

Testpanelet har med en overvekt på tre mot én mann bestemt oss for at vi liker det gjennomsiktige, oppsiktsvekkende designet på Harman Kardons 2.1-høyttalere, og spesielt subwooferen ser ut som noe som hvert øyeblikk kan begynne å sveve mens små grønne menn kryper ut av bassporten på toppen.

image: Stor test av PC-høyttalere


Lyden er også bra, spesielt med tanke på den lave prislappen, uten at vi kan si at den er fantastisk på noen områder. Som testens beste allrounder gjør den et bra inntrykk både på musikk, film og spill, men med den mest beskjedne subwooferen i testen drønner det ikke så mye i bassen med disse høyttalerne som på for eksempel Logitechs 2.1-anlegg. Den er til gjengjeld atskillig mer luftig i gjengivelsen av både musikk og filmlyd, og er derfor et fint kompromiss for de som ønsker bra lyd uansett sjanger og lyttemodus.

Den trykkfølsomme volumkontrollen som er plassert på den høyre høyttaleren synes vi derimot kan være litt fiklete, og du må dessuten være oppmerksom på at satelitthøyttalerne er svært følsomme for hvor hodet, og derfor også ørene, er plassert. Diskant er som kjent langt mer retningsbestemt enn bass, og beveger du deg bare et par centimeter opp eller ned vil du raskt merke at mye av diskanten forsvinner.

Alt i alt er dette likevel bra nok til å være et utmerket valg for de som vil ha mye i én og samme pakke.

Takk til Multicom for utlån av Harman Kardon-høyttalerne

Klikk på bildene under for rekke mer eller mindre detaljerte bilder av testhøyttalerne:

Creative Gigaworks T3
Creative Gigaworks T3
Creative Gigaworks T3
M-Audio BX5a
M-Audio BX5a
M-Audio BX5a
Harman Kardon Soundsticks II
Harman Kardon Soundsticks II
Harman Kardon Soundsticks II
Logitech Z-2300
Logitech Z-2300 subwoofer-bakside.
Logitech Z-2300 kontroll-enhet
Logitech Z-2300 høyttalerdetalj
JBL Control 2P
JBL Control 2P
JBL Control 2P


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!