Stor test av nettbrett

Er det fortsatt Apple som regjerer nettbrett-tronen? Eller kan nykommerne yppe seg? Les våre store brett-test og bli (ganske) klok!

ALT PÅ ETT BRETT: Vi har testet fem av vårens heteste nettbrett. Se artikkelen under for å finne ut hvem som stakk av med seieren!
ALT PÅ ETT BRETT: Vi har testet fem av vårens heteste nettbrett. Se artikkelen under for å finne ut hvem som stakk av med seieren! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettbrett er ikke noe nytt. Som DinSide.no tidligere har skrevet er det snart ti år siden de første forsøkene på å kombinere en PC med en trykkfølsom skjerm ble lansert, men de gikk like grundig på trynet som Atle Antonsen da han intervjuet Lars Saabye Christensen på svært glatte sko en vinterdag i Oslo.

Åtte år seinere revolusjonerte Apple nettbrett-markedet med sin iPad, etter først å ha brukt et par år på å varme opp mobilbrukernes berøringsfølsomme fingre med iPhone. iPaden ble en umiddelbar suksess, og var eneveldig på markedet lenger enn mange kanskje hadde trodd. Nå, godt og vel ett år seinere, er det endelig i ferd med å løsne også for de andre produsentene, mye takket være søkegiganten Googles mobile operativsystem - Android.

Derfor har vi grepet fatt i fem mer eller mindre ferske nettbrett, først og fremst for å se om noen av dem klarer vippe markedsleder iPad 2 av tronen.

Dette har vi vurdert

Brettene vi har testet er Acer Iconia Tab W500, Acer Iconia Tab A500, Samsung Galaxy Tab, HTC Flyer og Apple iPad 2. To av disse har sju tommer stor skjerm, de tre andre har ti tommers skjerm.

Vi har blant annet vurdert kvaliteten og størrelsen på skjermen, batteritid, lesbarhet ute og inne, multimedia-støtte (med vekt på avspilling av video), tilgangen til apper, pris og vekt i vår jakt på en vinner.

Fant vi én? Å, jada. Du kan se rangeringen av nettbrettene under i stigende rekkefølge. Andreplassen er delt, så ikke bli forvirret når oversikten plutselig hopper fra fire til to.

Klikk på den nummererte lenka for å gå til den komplette testen av det aktuelle nettbrettet.

5. Acer Iconia Tab W500

Stor test av nettbrettIconia Tab W500 er testens taper på de fleste områder. Den er altfor tung (nesten et kilo), altfor stor og tykk, og er dessuten det nettbrettet som tar lengst tid å starte opp. Den kjører riktignok fullversjon av Windows 7, men dette er som kjent et operativsystem som egentlig er ment for PCer. Det merkes. Enkle nettbrett-ting som å skrive tekst i en nettleser er altfor tungvint, og vi ble dessuten fort lei av de evinnelige Windows-oppdateringene som plaget oss underveis. W500 liker heller ikke HD-videoer særlig godt, og batteritiden er elendig - rundt fire timer hvis du ser video.

Pris: fra 4.000 kroner

Les hele testen av Iconia Tab W500 her!

4. HTC Flyer

Stor test av nettbrettTaiwanske HTC produserer mobiltelefoner i et tempo som kun overgås av Nokia, og mye av det de gjør på den fronten er veldig bra. Flyer er det første nettbrettet de har laget, og det er dessverre litt både-og. Den sju tommer store skjermen er veldig bra, men batteritiden er middelåmdig hvis du ser mye HD-video, og vi er usikre på om den medfølgende pennen har noen framtid. Den gjør blant annet at du kan ta notater hvis du ser noe morsomt eller interessant på en nettside, men den gjør dessverre ikke at du for eksempel kan tegne i et hvilket som helst tegneprogram. Prisen er dessuten for høy (nesten tusen kroner dyrere enn rimeligste iPad 2), og selv om den dyreste utgaven, som Galaxy Tab, kan brukes til å sende SMS/MMS, blir dette litt for mye penger for et produkt som ikke skiller seg nevneverdig fra rimeligere konkurrenter.

Pris: fra 4.800 kroner

Les hele testen av HTC Flyer her!

2. Acer Iconia Tab A500

Stor test av nettbrettDet tok litt tid, men Google har endelig sluppet en dedikert nettbrettutgave av Android-operativsystemet sitt. Acers Iconia Tab A500 er det eneste nettbrettet i vår test som kjører Android versjon 3.0, også kjent som "Honeycomb" blant Android-nerdene, og det kler brettet utmerket. A500 er endel tyngre og merkbart større enn iPad 2, men er fortsatt ganske elegant. Skjermen på 10.1 tommer er veldig bra (oppløsning på hele 1280x800), og har blant annet et format som gjør den hakket mer filmvennlig enn iPad 2. Den klarer derimot ikke spille av de tyngste HD-videoene, og er heller ikke klartgjort for norsk språk (den mangler blant annet norsk ordbok). Prisen er derimot utmerket, og en får hele 32GB lagringskapasitet.

Pris: fra 4.000 kroner

Les hele testen av Iconia Tab A500

2. Samsung Galaxy Tab

Stor test av nettbrettTestens eldste nettbrett har sju tommer stor skjerm, og kom på markedet allerede i fjor høst. Da var brettet altfor dyrt, men tiden leger alle sår, inkludert for høye priser - brettet er nå så billig at det slår alle de andre brettene i testen. Alderen til tross: Galaxy Tab holder seg fortsatt godt, og takler blant annet video best av alle konkurrentene. At Tab ikke er så rask på andre oppgaver, som for eksempel surfing, trekker ørlite ned, det samme gjør den beskjedne batteritiden på rundt seks timer. Skjermen er derimot glitrende, og Samsung har gjort en veldig fin jobb med å skreddersy en Android-versjon som ikke egentlig er ment for nettbrett. At den kan brukes som mobiltelefon er også nyttig for noen.

Pris: fra 3000 kroner

Les hele testen av Samsung Galaxy Tab her!

1. Apple iPad 2

iPad 2 får du fra 2777 kroner akkurat nå. Det er mer enn 1100 kroner mindre enn den kostet for bare et par måneder siden. Foto: Per Ervland
iPad 2 får du fra 2777 kroner akkurat nå. Det er mer enn 1100 kroner mindre enn den kostet for bare et par måneder siden. Foto: Per Ervland Vis merTestvinneren fra Apple har det meste: iPad 2 er lett, tynn, elegant, og enkel å bruke. Den starter opp på kort tid tid, og er dessuten så intuitiv i bruk at vi har sett treåringer komme seg gjennom menyene uten problemer. Utvalget av såkalte apps er nesten overveldende, og batteritiden ekstremt bra (godt over ti timer, selv når en ser video). De som liker å skreddersy alle området på nettbrettet sitt bør nok heller gå for et Android-nettbrett, alle andre vil nok være særs fornøyd med iPaden.

Pris: fra 3890 kroner

Les hele testen av Apple iPad 2

Takk til MPX.no og Netshop.no for utlån av de to Acer-nettbrettene!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer