Stor test av antivirus

TEST: Det er viktigere enn noen gang å beskytte seg mot virus og andre ulumskheter. Vi har testet fem av de mest aktuelle antivirusverktøyene, og kåret en vinner!

Av Kjetil Skogheim
10. februar 2006


Felles for de aller fleste antivirusprogrammene som finnes på markedet i dag, er at det ikke lenger er snakk om de finner viruset, men heller når viruset blir fanget opp av programmet. For så bra er dagens antivirusløsninger at produsentene nå må legge mer og mer vekt på hvilke funksjoner som bakes inn i programmene og hvor automatiserte antivirusprogrammene skal være.

Les også: Hvilke trusler finnes?

Totalløsninger

Flere og flere produsenter tilbyr ikke lenger kun antivirusprogrammer. Trenden er at dagens løsninger også helst skal inneholde både antispam, brannmur og innholdskontroll. Enkelte ser på dette som en flott løsninger hvor du får alt du trenger av sikkerhetsprogrammer i én enkelt programpakke, mens andre benytter seg av ulike programmer til de forskjellige sikkerhetsfunksjonene og helst ser at man kun kan velge antivirus-løsningen fra produsenten.

Ett av problemene som har vært knyttet til flere av antivirusløsningene er at de kan legge beslag på mye systemressurser – både når de er i bruk og når de ligger i bakgrunnen og overvåker systemet. Dette gjelder spesielt de løsningene som også inkluderer brannmur, antispam og innholdskontroll. Spesielt Symantec/Norton har fått mange klager på grunn av dette, og det ser nå ut til at tilbakemeldingene fra brukerne er tatt til følge. I våre tester var det ingen av programmene som la beslag på systemressurser i en slik grad at det hemmet de andre oppgavene vi prøvde å løse.

Trygge programmer

Hva med deg?

Har du installert antivirusprogram på datamaskinen din? (Avsluttet)
Ja, selvfølgelig(85%) 4518
Nei, men jeg burde nok...(6%) 313
Pøh, jeg bruker Mac, og det er tryggere enn banken!(5%) 240
Nei, og har ingen planer om det.(3%) 178
Vet ikke(1%) 62
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nær sagt som ventet hadde ingen av programmene vi testet noen problemer med å gjenkjenne og fjerne den ondsinnede kodene vi benyttet oss av i testsettet. Alle programmene hentet automatisk ned de nyeste virussignaturene fra produsentens hjemmesiden straks de var installert på vår PC. Dette skjedde uten at vi måtte be om at programmet skulle utføre denne handlingen. Hos et par av antivirusløsningen måtte vi bekrefte at vi ønsket å oppdatere programmet, men i disse tilfellene ga programmet samtidig en klar oppfordring om at dette burde gjøres snarest mulig.

De ulike programmene opererer med litt forskjellig frekvens på hvor hyppig de oppdateres. Et par av programmene sjekker nær sagt kontinuerlig etter oppdateringer og nye signaturfiler, mens andre nøyere seg med en sjekk nå og da. Gledelig er det uansett å melde at alle programmene i vår test ikke hadde noe problem med å gjenkjenne virusene vi matet maskinen med, og alle løsningene fjerne truslene raskt og effektivt fra maskinen.

Best i test


Selv om alle programmene vi har testet gir god beskyttelse, har enkelte programmer både mer funksjonalitet og bedre brukervennlighet enn de andre. Aller best likte vi Dette programmet, men les også de andre omtalene så finner du ut hvilket program som passer best for deg.

Først ut: Panda Antivirus