Første gang vi stiftet bekjentskap med det nye Metro-grensesnittet var under D9-konferansen i juni. Nå kan du teste det ut selv på din egen PC. Foto: Microsoft
Første gang vi stiftet bekjentskap med det nye Metro-grensesnittet var under D9-konferansen i juni. Nå kan du teste det ut selv på din egen PC. Foto: MicrosoftVis mer

Stor interesse for ny Windows

Den er langt fra ferdig, men Windows 8 lastes ned i hopetall.

Windows vil komme i ny versjon en gang i 2012, omtrent tre år etter at Windows 7 så dagens lys. Og for første gang siden lanseringen av Windows 95 ble lansert 24. august 1995 introduserer Windows et fullstendig nytt grensesnitt - kalt Metro. Metro består av store bokser med forskjellige egenskaper som dekker hele skjermen, de er klikkvennlige - ikke minst for berøringsfølsomme skjermer.

Under en utviklerkonferanse i California la Microsoft ut en tidlig prøveversjon av operativsystemet, til fri nedlasting. Og ting kan tyde på at folk er nysgjerrige på hva Metro og de andre nyhetene fungerer i praksis, for i løpet av de først 12 timene var det blitt lastet ned hele 500.000 ganger, ifølge Microsoft-sjefen Steve Ballmer.

Ballmer kom med tallet under talen han holdt på konferansen i går, skriver britiske PC Pro.

Videre innrømmer Ballmer at operativsystemet er langt fra ferdig. Blant annet er det mye som gjenstår for å få Windows 8 kompatibelt med ARM-prosessorer, som sitter i en rekke nettbrett og andre mobile enheter. Det vil imidlertid kommer oppdateringer via Windows Update i ukene og månedene fremover, lover Microsoft.

Vi har prøvd

Vi har litt blandet følelse etter å ha prøvd operativsystemet i en virtuell PC. Du kan lese mer om alle våre førsteinntrykk i denne artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer mer

Dette er den første, men ikke siste pre-versjonen av Windows 8 som kommer til å bli gitt bort gratis. Også i forkant av lanseringen av Vista og Windows 7 inviterte Microsoft entusiaster og utviklere til å laste ned og prøve operativsystemet mens det fortsatt var under utvikling. På den måten skaffer Microsoft seg verdifulle tilbakemeldinger og ikke minst mye gratis pr.

Det er ventet at både en beta-versjon og minst én lanseringskandidat vil bli lagt ut til gratis nedlasting i løpet av de neste månedene. Disse versjonene vil imidlertid kun fungere i en avgrenset periode, som regel maksimalt 12 måneder.

Hvis du ønsker å laste ned den aller første Windows 8-DVD-en, finner du mer informasjon om hvordan du går fram i denne artikkelen.

Samleside: Windows 8