Stor etterspørsel etter DVD-ROM

DinSide Data er i ferd med å lansere en test av DVD-ROM-lesere, og det tror vi blir en etterlengtet test. Flere leverandører vi har kontakt med, opplyser nemlig at markedet nærmest er støvsugd for DVD-lesere for øyeblikket.

På tross av at det er vanskelig å skaffe DVD-lesere, har vi så langt fått fire produkter inn på vår testbenk. Det er Sony DDU220E-20, Pioneer DVD-303S, Hitachi GD-2500 og Panasonic LF-D101N. Sistnevnte er faktisk en DVD-RAM-enhet.

Nedenfor finner du våre planer for testing av DVD-produkter fremover.

Første test: Rene DVD-lesere

I løpet av få dager vil vi lansere testen med fire første produktene. Vi måler ytelse og ser på brukervennligheten. Rett over nyttår vil vi utvide testen med DVD-ROM-lesere fra Toshiba og Creative. Creative henter sin DVD-ROM-leser fra Panasonic. I tillegg har Sony en oppdatert modell på trappene.

Neste test: DVD-video i PCen

DVD-ROM-utgivelsene er fortsatt få, så DVD-ROM-leserne vil i overskuelig fremtid hovedsakelig lese CDer. DVD-video begynner derimot å få større utbredelse.

Derfor vil vi komme med enda en DVD-test. Denne separate testen vil ta for seg DVD-ROM-settene (pakkeløsninger bestående av DVD-ROM-leser og MPEG-2 dekoderkort) og teste løsningene som lar deg vise DVD-filmer med PCen.

Vi vil teste både maskinvare- og programvarebaserte MPEG2-dekodere. I kombinasjon med vår populære grafikkorttest, vil vi også teste grafikkortene som har denne muligheten, som MPEG2-dekodere.

Hva er soner?

Filmselskapene har lenge vært svært skeptiske til DVD. De er redde for et medium som er lett å kopiere og for en standard som er verdensomspennende. De ønsker ikke at du skal gå inn på Internett og bestille filmer fra USA til halve prisen og få dem før de lanseres på kino i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor fikk DVD-produsentene klar beskjed: "Enten legger dere inn sperre for kopiering og deler verden inn i seks soner, eller så vil ikke vi støtte DVD-formatet". Uten filmene er DVD dødsdømt, så produsentene gikk noe motvillig med på å legge inn sperrene.

Det er ganske tydelig at produsentene ikke liker dette, siden det på de fleste modellene er lett å omgå dette. For produsentene er det også veldig praktisk å ha ett produkt som kan selges i hele verden.

SoneVerdensdel
1Kanada og USA
2Japan, Europa, Sør-Afrika og Midt-Østen inkl. Egypt.
3Sørøst-Asia og Øst-Asia inkl. Hong-Kong
4Australia, New Zealand, Stillehavsøyene, Sentral-Amerika, Mexico, Sør-Amerika og de Karibiske øyene
5Russland og tidl. Sovjet-unionen, India, Afrika, Nord-Korea og Mongolia
6Kina

I den utstrekning det er mulig, vil vi fortelle deg hvordan du omgår sone-sperren på de testede produktene. Vi er nemlig på forbrukerens side, og tar sterk avstand fra en innretning som forhindrer et fritt marked og er med på å gjøre livet surt for brukerne.

Vi tilføyer for ordens skyld at det er fullt lovlig å omgå sone-sperren for å se dine lovlig innkjøpte filmer fra andre soner. På dette området finnes det ikke noe lovverk, men bare avtaler som filmselskapene har pådyttet produsentene for å kunne lansere filmer til forskjellige priser og tidspunkter i ulike deler av verden.