Stjålet bærbar? Ta dem på fersken.

Egentlig burde alle bærbar-eiere installere Prey.

<strong>TYVERI: </strong>Med Prey installert kan det være at du klarer å få tilbake maskinen din. Foto: Colourbox.com
TYVERI: Med Prey installert kan det være at du klarer å få tilbake maskinen din. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av bærbare PC-er har for lengst passert salget av stasjonære, og det er riktignok veldig kjekt å ha med seg all sine data på farten; dog har medaljen også en bakside – sannsynligheten er etter all kvalifisert gjetting høyere for at du blir frastjålet en laptop enn en stasjonær PC på hjemmekontoret.

Så - hva gjør DU når laptopen din blir stjålet?

Installerer du Prey i dag er du ett skritt nærmere å få den tilbake hvis katastrofen er et faktum. Og - programmet er tilgjengelig enten du kjører Windows, OSX eller Linux, det er gratis og basert på åpen kildekode.

Noen alternativer:
The LaptopLock (Windows)
Undercover (Mac)

Sender rapport

Prey fungerer på to måter. Du kan enten kjøre den "lette" varianten som kobler seg mot Preys servere eller som en frittstående applikasjon som du kan fikle mer med. Siden prosjektet har åpen kildekode, kan du (med over middels gode programmeringskunnskaper) utvide programmet til å gjøre enda mer enn den enkle varianten.

Den enkle varianten fungerer på følgende måte: Du registrerer først en konto på Preys hjemmesider. Deretter legger du til en maskin via devices-menyen. Der kan du angi hvilket operativsystem den kjører og om den er bærbar eller stasjonær.

image: Stjålet bærbar? Ta dem på fersken.


På bildet har vi tegnet på tre gule piler - pila til høyre angir din API key, og de ved siden av hver maskin angir device key. Du trenger begge deler, så hold nettsiden åpen mens du laster ned programvaren. Prey nedlastingsside

Når du kjører installasjonsprogrammet du har lastet ned, kan du velge den enkle eller mer avanserte metoden. Vi tar fortsatt for oss den enkle, og på den neste siden blir du bedt om å angi de to nøklene angitt i forrige avsnitt:

image: Stjålet bærbar? Ta dem på fersken.


På den siste siden kan du angi hvor ofte programmet skal sjekke om maskinen er rapportert stjålet. Deretter er Prey satt opp og kjører "usynlig" i bakgrunnen.

image: Stjålet bærbar? Ta dem på fersken.


Hvis maskinen blir stjålet

Hvis maskinen din blir stjålet, kan du så logge på hos Prey. Klikk på aktuell maskin under devices og trykk på missing-bryteren. Lenger ned på siden kan du også huke av hva maskinen skal rapportere, og om du vil gi tyven en advarsel om at PC-en han bruker er stjålet, som både vises på skjermen og leses opp med robotstemme fra høyttaleren.

Maskinen du har installert Prey på sjekker ved jevne mellomrom (10 minutter standardverdi) om den har blitt flagget som stjålet, og hvis det er tilfelle, sender den fra seg et skjermbilde, samt et blinkskudd fra webkameraet. I tillegg får du beskjed om hvilken IP-adresse maskinen har (du får beskjed pr e-post):

image: Stjålet bærbar? Ta dem på fersken.


image: Stjålet bærbar? Ta dem på fersken.


Deretter er det bare å sende ut etterlysning i alle sosiale nettverk og satse på at noen kjenner den kjekke karen på bilde nummer to. I tillegg kan du spore IP-adressen geografisk.

Er dette verdens dummeste tyv?

PS! Den avanserte versjonen krever mer fikling, men kan blant annet rapportere ganske nøyaktig om hvor maskinen befinner seg, hvilke filer som nylig er endrede etc.

Les mer og last ned på Preys hjemmesider, eller besøk prosjektets GitHub-side om du er interessert i kildekode og den slags.