Med Stiqr kan du regigere en hvilken som helst nettside direkte i nettleseren, så lenge du har tilgang til kildekoden.
Med Stiqr kan du regigere en hvilken som helst nettside direkte i nettleseren, så lenge du har tilgang til kildekoden.Vis mer

Stiqr lar deg lage en hjemmeside på 1-2-3

...eller fikser på en du allerede har.

Å lage en hjemmeside kan være vanskelig uten de riktige verktøyene. Terskelen for å sette seg ned og skrive HTML-kode er høy for de fleste, og derfor har det også sprunget ut diverse programmer og nettjenester som skal gjøre det lettere for deg å lage noe som ser fint ut.

Eksempler er nylig omtalte SnapPages, Apples iWeb-program (del av iLife-pakken), samt de mange bloggetjenestene som Wordpress og Tumblr.

Stiqr er imidlertid en smule oppsiktsvekkende, der all redigering foregår i nettleseren. Men ikke bare det - du kan nemlig redigere enhver nettside du har tilgang til "på direkten".

Slik lager du din helt egen blogg

Slik fungerer det

På en nettside du har tilgang til, må du legge til følgende to kodelinjer før avslutningen av body-taggen:

(...)Når du har gjort det, lagrer du og laster opp endringene. Nå kan du åpne siden i nettleseren din og trykke shift-f2 for å aktivere Stiqr. Første gang du gjør det, må du angi en gyldig epostadresse (i tilfelle du glemmer passordet) og et passord. Når du så frisker opp siden igjen, trykker du shift-f2 en gang til og angir passordet.

Da spretter Stiqr-menyen opp:

Stiqr lar deg lage en hjemmeside på 1-2-3


Og litt mer zoomet inn:

Stiqr lar deg lage en hjemmeside på 1-2-3


Stiqr kan dermed brukes for å redigere nettsiden du ser på ved å legge inn tekst, bilder, figurer, bakgrunner etc. Det er også mulig å legge inn HTML-kode, og deretter er det bare å dra og slippe elementene rundt på siden (Stiqr bruker absolutt posisjonering av div-taggene, for de som lurte). Du kan selvsagt også velge posisjonering i "høyden" (z-posisjonering) dersom du legger flere elementer oppå hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PS! Det er også mulig å redigere allerede eksisterende elementer ved å klassifisere dem som "stiqr".

I tillegg finnes det noen "apps", som et bildegalleri der du bare angir URL-en til bildene som skal være med, eller en boks med de siste Twitter-meldingene fra angitt bruker.

Angrer du kan du selvsagt bare fjerne de to linjene du satte inn over.

Gratis i betaperioden

Stiqr er foreløpig i åpen beta og er gratis tilgjengelig for alle, men hvorvidt det kommer til å koste penger når det lanseres for fullt er uklart. At ordet "free apps" forekommer under apps-menyen vitner i hvert fall om at det etter hvert vil komme apps du må betale for.

Lyst til å prøve?
Last ned denne "tomme" HTML-fila (kun med nødvendig HTML-kode og de to Stiqr-linjene, tilgjengeliggjort via CloudApp) for deretter å laste den opp til et webområde du har tilgang til. Deretter følger du oppskriften over. (Du kan også prøvekjøre på http://demo.stiqr.com)

Les mer på nettsidene til Stiqr (som for øvrig kun er laget med Stiqr, selvsagt).

Deler av denne saken har blitt publisert på DinSide tidligere. Oppdatert 8. august 2010