Stelle pent med batteriene?

Hvordan skal batterier til bærbare behandles?

Batterier for bærbare har gjennomgått en enorm utvikling siden de først dukket opp på 80-tallet. Fra å være store og tunge med liten kapasitet og varierende ytelse, har vi fått batterier som er lette, varer lenge og har forutsigbar oppførsel.

Farvel til nikkel

Oppladbare batterier har tidligere vært basert på nikkel og cadmium (NiCad) og senere på nikkel-metall hydrid (NiMH). I dag brukes bare Litium-baserte batterityper på bærbare.

Litium er det letteste av alle metaller, har størst elektrokjemisk potensiale og har størst energitetthet i forhold til vekt.

Men litium er et ustabilt metall, og det har tatt tid før det har blitt trygt å bruke. Sony var først ute med litium-ion batterier i 1991, siden har mange andre produsenter kommet til.

Fordeler med litium-ion

Litium-ion batterier krever liten oppmerksomhet fra brukeren. Dette skyldes at selve kjemien er stabil og forutsigbar og at det er beskyttet av spesielle kretser. Disse beskytter mot for høye spenninger under lading og mot for lave spenninger under utladning (= bruk).

I motsetning til NiCad er det ingen minne-effekt som gjorde at man ikke kunne lade batteriene fullt, uten å lade dem helt ut først, og så lade på nytt, lade helt ut osv. flere ganger.

Selvutladning er også langt mindre enn for tidligere batterityper, ladingen holder seg stabil over lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenningen i cellene er også høyere, typisk 3,6 volt i motsetning til 1,2 volt for NiCad/NiMH. Man trenger derfor færre celler for å få høy nok spenning.

Stelle pent med batteriene?


Er det noe du må passe på?

Det største problemet med litium-ion batterier, og andre varianter som litium-polymer, er at de kan lades ut under grenseverdien.

Det skjer ikke under bruk, men når de ikke blir brukt.

Hvis du har tappet et litium-batteri og så lar det ligge lenge uten å bli ladet igjen, kan det selvutlades under grenseverdien, slik at det ikke lenger er mulig å lade det. Beskyttelseskretsene bidrar også til utladingen.

Beskyttelseskretsene stopper utladningen når batteriet sitter i maskinen og brukes, med god margin til denne grensen.

Men det er ikke mulig å slå av selvutladingen.

Derfor skal du:

Bruke batteriene, ikke la dem ligge lenge uladet.

Hvis de av en eller annen grunn må lagres i flere måneder må de lades først, så oppbevares i kjellertemperatur, helst ikke over 15 grader, de kan også legges i fryseren.

«Hei, PCen min fungerer ikke!» Foto: Colourbox
«Hei, PCen min fungerer ikke!» Foto: Colourbox Vis mer


Holder ikke evig

Ingen batterier holder evig, selv om de nyeste batteriene kan lades/utlades flere tusen ganger.

Kapasiteten synker ca 20% hvert år, praktisk levetid er da er som rundt tre år, men man kan ha batterier som har god kapasitet i opptil fem år.

Skal PCen lades eller ikke under bruk?

Siden litium-ion batterier har styrekretser som sørger for å begrense ladespenningen, vil de ikke kunne bli overladet.

Derfor er det ingen problemer med å la batteriet stå i når du bruker din bærbare med strømforsyning/lader koblet til.

Det som reduserer levetiden på litium-ion batterier er varme, så sørg for at det ikke er for tett og varmt under maskinen.

Dessuten kan det være et poeng å lese i brukerveiledningen om lading. Hvis utstyret, batteriet og laderen skal behandles på en spesiell måte vil det stå der.

La aldri litium-batterier ligge i solsteken eller andre varme steder. De skal heller ikke utsettes for slag eller skarpe gjenstander, eller fikles med. I ekstreme tilfeller kan de ta fyr, og den brannen er hissig! Den lar seg heller ikke slukke siden batteriet selv utvikler oksygen hvis det tar fyr! Det brenner så lenge kjemikaliene finnes.