Steinberg Sequel

Nå har vi mottatt Steinbeg Sequel, og gått gjennom de viktigste tingene.

Steinberg Sequel er et musikkprogram som er basert på teknologi fra avanserte profesjonelle programmer for musikkproduksjon. Den store forskjellen er at det ikke er beregnet på brukere som har tid og kunnskap til å sette seg inn i avanserte verktøy, men er laget for de som vil lage musikk på en enkel og oversiktlig måte.

Dette innebærer ikke at "hvem som helst" kan lage musikk, det forutsettes at man har et forhold til musikalske elementer og ikke minst interesse for å utforske.

Men hva som er "musikk" i dag spenner videre enn tidligere. Det er tilstrekkelig med et svært beskjedent innslag av rent musikalske elementer hvis man kan komplettere pakka med tekst, attitude og visuelle bidrag - som f.eks. rap og en del r&b.

I den andre enden av spekteret finner vi musikkformer som legger vekt på musikalske ferdigheter og utfoldelse, både av instrumentalister og sangere.

Som alle gode verktøy setter ikke et moderne musikkprogram verken grenser eller premisser for musikalsk form eller innhold - det er opp til brukeren. Klarer Sequel å leve opp til dette?

Installasjon

Sequel kommer på en DVD som er felles for Mac og PC. Installasjonen tar godt over halvtimen, på vår MacBookPro tok det ca tre kvarter. Det er mye data som skal pakkes ut og legges på plass, det er jo tusenvis av looper, instrumenter, effekter etc som skal på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programmet må aktiveres før bruk, det er en fordel å være tilkoblet Internett.

Etter installasjonen lastet vi inn en av de mange demosangene, dem er det mange av i forskjellige sjangre, dessuten er det en del eksempelfiler for å komme igang. De brukes sammen med oppgavene i manualen som kommer som en liten bok på flere språk.

Men vi fikk ikke en lyd ut av maskinen, selv om alt så riktig ut. Etter en omstart var det derimot liv og røre, og alt spilte som det skulle.

Steinberg Sequel


Noen PCer - både bærbare og stasjonære - har interne lydbrikker som fungerer utmerket til hjemmestudio. Andre har problemer med støy og treg respons.

Vi sjekket først med den innebygde lyden MacBook Pro med ASIO/DirectX-driverene som følger med i programmet. Det fungerte utmerket til avspilling, men til innspilling er det alt for tregt.

Vi lastet derfor ned driveren ASIO4ALL, som du kan lese mer om her. Dette ga vesentlig bedre respons, men ikke like rask som med frittstående lydenheter med USB eller FireWire eller interne PCI-lydkort. Rask respons er viktig når du skal spille lydene i Sequel fra et MIDI-keyboard.

Lydkvalitet

Vi har sjekket ut en del av lydene og kvaliteten virker overbevisende. Det er dynamisk respons på det meste, hvor ikke bare lydstyrken, men også karakteren endrer seg med anslaget. Dette gjør at spillbarheten blir god og det blir flere nyanser i det endelige lydbildet.

Loopene er delvis basert på MIDI og samples, resten er samplinger av fraser, figurer eller akkorder. Her er det stort spenn, noen er strøkne andre har påtagelig støy når de spilles alene, men dette drukner fort i sammenhengen.

Lovende

Programmet virker svært lovende, det er ganske oversiktlig og har en god design. Likevel var vi nødt til å sjekke i manualen for å komme i gang på noen områder. Vår egen intuisjon stemte tydeligvis ikke overens med den hos utviklerne og designerne hos Steinberg.

Her ser du skjermbilder fra programmet