STB Velocity 4400 AGP

Det andre Riva TNT-kortet i vår test overrasket oss fullstendig – det er nemlig enda raskere enn Elsa Erazor II. Kortet kunne vært ny best i test, men på grunn av diverse forhold med tilgjengeligheten, kan det ikke få utmerkelsen.

STB Velocity 4400 AGP
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Det var litt tilfeldig at vi kom over dette kortet. Det var nemlig installert i en PC dataredaksjonen fikk til test fra Cinet.

LES OGSÅ:

Etter å ha installert kortet vil du finne et kontrollpanel hvor innstillingene for OpenGL, Direct3D og 2D-akselerasjon kan kontrolleres. På OpenGL-instillingene er det mulig å prioritere ytelse fremfor bildekvalitet eller omvendt, men effekten er ikke stor.

Kortet støtter de fleste av dagens standarder som DirectDraw, DirectX 6, OpenGL, MPEG-2. Det har drivere for Windows 9x og NT. Kortet har også TV-utgang, men dette finnes ikke på bulk-versjonen (som i utgangspunktet bare selges til forhandlere) vi testet, og noe annet finnes ikke i Norge (mer om det i oppsummeringen).

Windows-ytelse

Som forventet er 2D-ytelsen strålende. På vanlig forretningsgrafikk er det kun Banshee- og Number Nine-baserte kort som har bedre ytelse, og forskjellen er ikke stor. Faktisk nesten ikke merkbar. Når det gjelder tyngre grafikk, som Photoshop eller CAD, kommer STB-kortet faktisk best ut av alle. Riktignok bare en brøkdel foran Matrox Millennium G200, men likevel best. Bildekvaliteten er glimrende. Alt er skarpt og fargerikt, og har du en stor nok skjerm, kan du sette oppløsningen til 1920x1200.

Spill-ytelse

La det være klart, Voodoo 2 er ikke lenger kongen blant 3D-grafikk-kortene. Velocity slår alle sine konkurrenter både på hastighet og bildekvalitet. Både når det gjelder OpenGL og Direct3D er ytelsen fantastisk og bildekvaliteten strålende. Kortet har støtte for millioner av farger (opp til 32-bit). Det har ingen problemer med å kjøre de fleste spillene på markedet idag, men noen kompatibilitetsproblemer oppstod med blant annet Unreal. Vær oppmerksom på at dette spillet har problemer med sin OpenGL og Direct3D-støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kortet støtter opptil 32-bits farge. Men velger du denne modusen, taper du ganske mye når det gjelder hastighet. Faktisk kjører spillene opptil 40% tregere med ”true color”, men det ser riktig så bra ut (ikke fullt så bra som på Matrox G200, men forskjellene er minimale). Ellers er det mulig å spille i høye oppløsninger og fortsatt få god ytelse, noe som ikke er mulig på Voodoo 2 der du behøver to separate kort for å kjøre i 1024x768.

Oppsummering

Dette er et kort DinSide absolutt kan anbefale alle som har interesse for databruk utover kontorarbeid. Du får glimrende 2D- og 3D-ytelse som foreløpig er uslåelig. Det er viktig å merke seg at Riva TNT krever en rask prosessor – det er ikke anbefalt å ha noe mindre enn Pentium II 300 på hovedkortet. Altså, har du ikke tenkt å kjøre tunge programmer eller spille spill, ligg unna. Har du tenkt å gjøre det, men har en eldre maskin, kjøp et Banshee-kort. Vil du ha det råeste på markedet per februar 1999, kjøp et TNT-kort, og da gjerne STB Velocity 4400.

Vanskelig å få tak i

Hovedimportøren av STB-kort, Berendsen Data Division, har valgt å ikke importere dette kortet. Det betyr at du ikke vil finne det i en hvilken som helst PC-butikk. Ønsker du å kjøpe kortet, kan du imidlertid ta kontakt med Cinet, som importerer det til sine PCer. Der får du kjøpt bulk-utgaven av Velocity 4400. Bulk-utgave betyr at kortet selges i en nøytral hvit eske uten programmer av noe slag, inkludert helt nødvendige drivere. Det positive med dette er at prisen blir lavere.

Er du litt fingernem, er ikke dette noe stort problem. Driverne kan lastes ned fra denne adressen.

På grunn av disse forholdene kan ikke kortet få utmerkelsen Best i Test, men kan likevel anbefales for deg som ikke er redd for å gjøre deler av jobben selv.