Stasjonær PC - lurt å kjøpe?

Entusiastene kjøper fremdeles stasjonær PC av mange gode grunner.

Stasjonær PC - lurt å kjøpe?
Publisert
Sist oppdatert

De fleste velger i dag bærbare PC-er, og grunnene til dette kan være mange, men det at det er enkelt er nøkkelen for mange: Du slipper blant annet å koble til noe bortsett fra strømkabelen, noe som er viktig for de som fort mister oversikt over ledningsvirvaret.

Det kan også være innlysende grunner, at man rett og slett bruker maskinen både på mange steder, og underveis mellom disse.

Mange bærbare blir imidlertid ofte stående på samme sted. Flere finner ut at man sjelden har behov for å ta PC-en med seg, fordi mobilen eller nettbrettet håndterer det man trenger når man er på farten.

Stasjonære PC-er har derfor med ett blitt gammeldags og forbeholdt nerder, gamere og spesialister. Men stemmer det?

Fordelene med stasjonær

Den viktigste egenskapen med en stasjonær PC, og årsaken til at PC-er i det hele tatt har blitt så utbredt som de er, er fleksibiliteten og standardiseringen.

Inne i det kjedelige kabinettet er det nemlig plass til hva som helst av komponenter, fra de billigste til de dyreste, med ytelse fra fotgjenger til Formel 1. Og det geniale er at alt passer om hverandre.

Du kan når som helst kjøpe en maskin som du har råd til, og som dekker behovet der og da. Når du senere finner ut at du trenger noe raskere eller større på et eller annet område, så er det bare å bytte ut den enkelte komponenten, i stedet for å bytte hele maskinen:

  • Har du kjøpt en stasjonær til skolearbeide, og finner ut at den ikke henger med til spill, så bytter du grafikkortet.
  • Trenger du mer lagringsplass er det bare å kjøpe en ny disk og sette inn, uten at du må erstatte den gamle.
  • Er det et eller annet spesialutstyr du må koble til, så finnes det alltid et tilleggskort som kan monteres.
  • Og når det kommer en ny generasjon prosessorer trenger du ikke å bytte hele maskinen. Selv om du bytter ut både hovedkort, prosessor og minne slipper du langt billigere unna enn å kjøpe ny maskin.
  • Stasjonær PC - lurt å kjøpe?


  • Og ikke minst: Skal du ha en optimal PC, med SSD som systemdisk og roterende til data, så er det bare i stasjonære PC-er at dette er en enkel og patent løsning. Skal du ha tilsvarende i en bærbar må du modifisere maskinen og får likevel ikke beholde alle lagringsmuligheter.

Hva er viktigst?

DinSide har testet stasjonære PC-er siden starten i 1998, og vi kommer til å fortsette med det. Det er på stasjonære utviklingen av teknologien, komponentene og løsningene foregår, de bærbare variantene kommer som kompromisser med redusert ytelse og kapasitet, og ikke minst med en langt høyere pris.

Prisene på stasjonære PC-er dekker over et stort spekter, og i DinSide Data har vi testet og vurdert flere forskjellige typer og prisnivåer gjennom tiden.

Her kan du stemme:

Hviken pris og hva slags system skal vi teste? (Avsluttet)
PC uten skjerm og høyttalere etc. til 8 000 kroner(46%) 1339
PC med skjerm og høyttalere etc. til 6 000 kroner(28%) 823
PC med skjerm, høyttalere etc. til 10 000 kroner(25%) 728
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vår vanlige framgangsmåte har vært å vurdere tilbud fra norske nettbutikker, sammenligne disse og gi våre vurderinger. Ut fra disse har vi så latt leserne stemme inn opptil tre PC-er som skal havne på testbenken og bli saumfart nøye.

Som regel har vi testet komplette systemer, inkludert tastatur, mus og høyttalere i tillegg til selve PC-en med skjerm. Men mange har jo allerede investert i en eller flere gode skjermer og høyttalere, som varer mange PC-generasjoner. Det samme gjelder tastatur og mus.

Derfor vil vi gjerne vite hva dere lesere ønsker at vi skal teste, da er det bare å klikke i avstemmingsruten til høyre.

Hva er viktigst?

Vil du ha SSD, kraftig prosessor eller rask grafikk? (Avsluttet)
SSD til operativsystem og programmer(48%) 1232
Kraftig prosessor(27%) 689
Kraftig grafikk til spill(24%) 623
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hva som er viktig av komponenter er også interessant. SSD gir raskere oppstart, programmer starter raskere, og det går raskere å bytte mellom programmer. Kraftig prosessor er viktig hvis du jobber med store bilder og video, og kraftig grafikk er viktig til krevende spill. Ikke alle trenger alt samtidig, og valget betyr mye for totalprisen.

Stem på hva som er viktig for deg i ruten til høyre.

Har du andre innspill kan du dele dem med oss og andre lesere i debatten under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer