Star Wars: Rogue Leader

Et av de mest etterlengtede og omtalte lanseringstitlene til GameCube er basert på tidenes mest poulære filmserie. Vi har sett mange Star Wars-spill, men få av dem kommer i nærheten av den opplevelsen Rogue Leader tilbyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spill basert på Star Wars-filmene er det mange av, noen bra og noen dårlige. Vi forstår godt at de lages, det er tross alt snakk om filmer svært mange er glade i, og hvem har vel ikke drømt om å sette seg inn i Millennium Falcon eller en X-Wing. Og vi har hatt muligheten til dette nok ganger, så hvorfor blir vi ikke leie? Det kan vi ikke bli når spillet er så enormt bra.

Rogue Leader er en oppfølger til Rogue Squadron, som først dukket opp på Nintendo 64. Bakgrunnen for spillet et svært enkel, du skal rett og slett fly oppdrag for rebellene, uten noen spesiell sammenheng eller bakgrunnshistorie. Vi har jo alle sett filmene, og vet hva Star Wars handler om, så det er ikke nødvendig med noen innføring... Vi vil bare ut og skyte!

Intenst fra første stund

image: Star Wars: Rogue Leader

Bespin, Endor, Hoth, Yavin...disse og mange andre steder vil du besøke i løpet av de 10 oppdragene (pluss noen skjulte brett) spillet har å by på. Alt innholdet er hentet fra de tre originale episodene, så her er det ingen Jar Jar Binks eller søte småbarn bak spakene – selv om et Naboo-skip er blant de hemmelige farttøyene du kan låse opp.

Du spiller som Luke Skywalker, og i noen tilfeller hans trofaste kompanjong Wedge Antilles, og dine oppdrag vil plassere deg i cockpiten til det meste rebellalliansen har å by på. Du vil fly X-, Y-, A- og B-Wingene, i tillegg til snowspeederen, T-16 og flere andre skip du kan låse opp: Slave 1, Millennium Falcon, TIE-fightere... Med andre er det nok skip i spillet til å tilfredsstille enhver Star Wars-entusiast.

Oppdragene tar deg som sagt til mange kjente og noen mindre kjente plasser, og gjenskaper for det meste scener sett i filmene. Du vil få sjansen til å sprenge begge dødsstjernene, velte AT-ATene på Hoth, eskortere rebellenes transportskip, eller ødelegge Star Destoyers. Oppdragene er varierte, spennende, og krever også dine stridsferdigheter er på topp.

Spillbarhet

Rogue Leader er uten tvil et vanskelig spill, og det er en god ide å gjennomgå treningsbrettet på Tatooine flere ganger. I løpet av spillet vil du nemlig bli angrepet av alt imperiet har å by på, og de er faktisk ganske treffsikre også. Noen brett er rett og slett ekstremt vanskelige, og vil kreve ytterst konsentrasjon. Så selv om spillet i seg selv er ganske kort, er det vanskelig nok til å holde deg opptatt en god stund.

image: Star Wars: Rogue Leader

For å øke levetiden har utviklerne lagt inn mulighet for å vinne medaljer, som videre gir deg tilgang til nye brett og skip. Medaljene får du ved å oppfylle visse krav, som å vinne et brett innenfor en tidsramme eller skyte ned et visst antall fiender.

Som sagt får du tilgang til flere skip i løpet av spillet, og alle disse er merkbart forskjellig fra hverandre. En A-Wing er tydelig lettere å manøvrere enn en Y-Wing, og det er avgjørende at du velger riktig skip til oppdragene.

En mulighet som er svært nyttig, er at du har begrenset kontroll over hva dine stridspartnere foretar seg. Du kan be dem angripe fienden, avlede ild, eller rømme, og disse kommandoene kommer du til å bruke til din fordel stadig vekk.

Alt i alt, selv om vi innrømmer å aldri ha flydd noen av rebellenes skip i virkeligheten, så er det slik det må føles. Så flinke har spillets designere vært til å gjenskape følelsene fra og intense action fra filmen, at vi kan bare ikke se for oss at det kan gjøres bedre.

Vi har imidlertid noen små innvendinger når det gjelder hvor lineært spillet er. Det hadde rett og slett vært hyggelig hvis man kunne av og til ta en annen vei til målet eller finne noen skjulte passasjer, og litt mer variasjon i oppdragenes mål ville heller ikke gjort noe.

Nydelig utført

Rogue Leader er ikke bare eksepsjonelt gøy, det er også vanvittig pent å se på. Grafikken er rett og slett utrolig bra, og viser en gang for alle hva den lille GameCuben har kapasitet til. Skipene, bakgrunnene, eksplosjonene og spesialeffektene er så utrolig bra gjennomført at en utenforsående runne raskt ha mistenkt spillet for å være ekte opptak fra filmen. Spillet ser ut som Star Wars, høres ut som Star Wars, det ER Star Wars akkurat slik vi kjenner det.

image: Star Wars: Rogue Leader

Skipene du styrer kan beskues fra enten tredjepersonsmodus, med kameraet bak skipet, eller fra innsiden, som lar deg studere cockpiten i flott detalj. Den høyre analoge spaken lar deg kikke rundt i cockpiten og ut av sidevinduene, noe som ytterligere øker den realistiske følelsen.

Lyden i spillet er like gjennomført som grafikken, og inkluderer selvsagt den klassiske musikken til John Williams i tillegg til noe egen musikk. Denis Lawson, som spilte Wedge Antilles, har bidratt med sin stemme, og til og med han som skal etterligne Luke Skywalker høres ikke så verst ut.

Konklusjon

Har du eller skal du kjøpe deg GameCube, MÅ du skaffe deg Rogue Leader. Det er det beste Star Wars-spillet på svært lenge, og faktisk alene grunn nok til å gå til innkjøp av Nintendos nye konsoll. Her snakker vi rett og slett om ren underholdning, og så mye mer er det egentlig ikke å si. Anbefales på det sterkeste.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!