Star Wars Episode I : The Phantom Menace

Vi har ikke sett filmen, men vi har allerede testet det andre av de to nye Star Wars-spillene som kommer i kjølvannet av den amerikanske premieren på flimen. Etter futuristisk racing er det tid for eventyr, og vi skulle ønske vi kunne sluppet.

Alt som er Star Wars-relatert selger, og det gjelder selvsagt også spill basert på dette universet. Lucasarts har tradisjonelt laget temmelig bra spill som tok utgangspunkt i Star Wars (hvem husker ikke X-Wing, TIE Fighter, Dark Forces, Jedi Knight og X-Wing Alliance?), men av og til bommer de. Dessverre har dette skjedd også med dette spillet.

The Phantom Menace er et tredjeperson-eventyrspill som følger filmens hendelser. Du styrer enten unge Obi-Wan Kenobi, erfarne Qui-Gon Jinn, eller dronningen Amidala og hennes vakt Panaka. Du vil stort sett befinne deg i skoene til de to første. En liten advarsel: Spillet avslører mye av det som skjer i filmen, så ligg unna hvis du vil vente til august med å få alle detaljene.

Full forvirring

Det er ikke lett å holde seg orientert om hva som foregår i spillet. Det første du legger merke til er den umulige kameravinkelen. Kameraet er plassert såvidt bak personen du styrer, slik at du har store vanskeligheter med å se hva som befinner seg lenger enn et par meter foran deg.

Derfor vil du stadig vekk bli skutt på uten å vite hvem som skyter. Det går faktisk an å benytte to andre kameravinkler som kun er tilgjengelige gjennom juksekoder, men de hjelper ikke stort. Etter å ha sett på spill som Heretic II og Drakan, som mer eller mindre har perfeksjonert bruket av kamera i tredje-persons spill, er det en trist opplevelse å se hvor dårlig det kan gjøres.

Du styrer ved hjelp av tastatur eller joystick / gamepad. Tastaturet fungerer for så vidt greit, men personene i spillet er vanskelig å kontrollere uansett. De gir svak respons og er også trege. Personene du styrer har en rekke bevegelser de kan utføre: hoppe, rulle, klatre osv. Det er ukomplisert å lære seg og utføre bevegelsene, men vanskelig å faktisk utnytte dem. Det er vrient å sikte og treffe målet (hvis du i det hele tatt ser det på skjermen), og vrient å unngå å bli truffet av fiendenes skudd.

Spillfølelsen

Spillestilen minner ofte om Tomb Raider-serien, minus originalitet. Det dreier seg stort sett om å finne den riktige bryteren som åpner den riktige døren, eller å hoppe fra øy til øy eller tre til tre. I tillegg kommer selvsagt slåssing og noe snakking. Gåtene og oppgavene er kjedelige, og krever lite fantasi. I tillegg tilbyr eventyr-biten så og si ingen interaktivitet.

Spillet foregår i en del varierte verdener, som baserer seg på filmen. Likevel er det ikke stor nok variasjon i oppgavene for virkelig å holde interessen oppe. Derimot får du muligheten til å styre fire forskjellige personer som benytter seg av forskjellige våpen og kampteknikker, og dette er ganske interessant.

Grafikk og design

I disse Quake III-tider trodde vi at produsentene var kommet over kneiken når det gjelder kvaliteten på grafikken. Dette er tydeligvis ikke tilfellet, siden The Phantom Menace tar oss tilbake til 1996 når det gjelder det visuelle.

Det er lenge siden vi har sett så firkantede og grove omgivelser. Personene består av altfor få polygoner, og det får dem til å se nokså misdannede ut. Til designernes forsvar må vi innrømme at spillet er fargerikt og har fine lyseffekter. Synd at selve grafikkmotoren er fullstendig foreldet. Det går an å lage et tredjeperson-spill visuelt tiltalende – bare ta en titt på Drakan.

På lydsiden er alt i orden, stemmene til de forskjellige personene er bra innspilt og Star Wars-musikken er stadig i bakgrunnen.

Mellom brettene får vi se datagenererte klipp som er basert på scener fra filmen. Disse er imponerende bra laget, og gjør det enklere å forstå bakgrunnen.

Ligg unna dette spillet

The Phantom Menace er en skuffende opplevelse. Teknologisk sett er det et foreldet spill, og innholdet er heller ikke spennende. Vil du absolutt ha et tredjeperson-spill, prøv heller Heretic II, vent på Drakan, eller finn frem gode, gamle Tomb Raider.

Vil du derimot ha en dose Star Wars, prøv noen av de eldre spillene som Jedi Knight eller X-Wing / TIE Fighter-serien. Det kommer garantert flere og bedre spill som bygger på de nye filmene, men foreløpig er det kun Racer-spillet som klarer å opprettholde en viss interesse.

Star Wars: The Phantom Menace koster 499 kroner hos AkersMic.