Stakkars videokamera-bransjen

KOMMENTAR: Salget kommer sikkert til å stupe etter dette.

Dette er et stillbilde fra et videoklipp som er tatt opp med en mobiltelefon. Oppløsningen er 1280 x 720 piksler, også omtalt som HD-video, 720P. Det er med andre ord krympet for å få plass øverst i denne artikkelen. Du finner en lenke til videoklippet i teksten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Dette er et stillbilde fra et videoklipp som er tatt opp med en mobiltelefon. Oppløsningen er 1280 x 720 piksler, også omtalt som HD-video, 720P. Det er med andre ord krympet for å få plass øverst i denne artikkelen. Du finner en lenke til videoklippet i teksten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Kvaliteten på opptakene, både lyd- og bildemessig, setter mine tidligere bastante uttalelser om umulige kompromisser på alvorlig prøve. »


Jeg kom over et 8mm filmopptak nylig. Det var tatt opp i et bursdagsselskap hos en barndomsvenn i 1979, klippet var uten lyd, og det varte i ca ett minutt. Midt blant de lekende barna så jeg en liten utgave meg selv, i strikkegenser, med skjevklippet lugg og glis uten fortenner. Å bli kledd opp i strikkegenser og brune fløyelsbukser når man skulle i bursdagsselskap, var forresten helt OK på vestlandet for 31 år siden, alternativt brunprikket skjorte med lange snipper og tettsittende, hjemmestrikket grønn vest.

Kort klipp til tross, det var akkurat nok til å få med det viktigste, og jeg ble sittende å studere klippet om og om igjen, mens de gode minnene litt etter litt kom krypende fram fra underbevissheten. Og så slo det meg: Det er nettopp slike klipp som er morsomme å eie, ikke time på time med langdryg dokumentasjon av oppveksten, slik mange foreldre har en hang til å bedrive nå for tiden. Hadde jeg hatt 15 slike minuttklipp fra jeg var 0 til 15 år, hadde jeg vært overlykkelig.

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør og kameratester i DinSide.no Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør og kameratester i DinSide.no Foto: Per Ervland Vis mer


Men det har jeg dessverre ikke. De færreste hadde nemlig mulighet til å filme privat på 70-tallet. Utstyr var kostbart, og ikke alle hadde fedre med nordsjølønninger. Det var først på midten av 90-tallet, da økonomien virkelig skjøt fart, at både videokameraer og mobiltelefoner ble naturlige eiendeler - selv i nyetablerte småbarnsfamilier.

Men lite ante vi den gang om at de to nevnte duppedingser en gang skulle smelte sammen til en, og røske med seg fotografiapparatet i samme slengen. Det er imidlertid akkurat hva som holder på å skje, uten at jeg helt forstår hvordan det kan være mulig.

Disse mobilkameraene har inntil nylig rett og slett bestått av for mange kompromisser til at de kvalitetsmessig har kunnet erstatte noe som helst. Mobilfilming har derimot åpnet for nye bruksområder, som MMS og distribusjon av korte klipp via epost og YouTube.

Samtidig har interessen for videokameraer stagnert og gått tilbake. Det viser salgstallene, og det viser i særdeleshet DinSides egne lesertall på artikler som omtaler dem. Grunnene er flere. En av dem er at fotografiapparatene har blitt bedre på video, og en annen, minst like viktig grunn er at korte videosnutter er langt mer spennende for folk flest enn de allerede omtalte langdryge opptakene. Det er jo øyeblikkene som er interessante, ikke all dødtiden mellom dem! Og nettet, der vi tilbringer stadig mer av tiden vi tidligere tilbrakte foran TV-en, er som skapt for korte snutter.

Det kommer ikke som musikk i ørene til produsenter av videokameraer, som lokker med stadig økte kapasiteter, snart med nok internminne til å dokumentere et helt liv, uten å vie de stakkars seerne som må lide seg gjennom time etter time med videohygge hos onkel Truls & familie, et snev av medfølelse.

Et argument for dedikerte videokameraer har imidlertid vært kvaliteten, og etter at nettjenester som YouTube åpnet for HD-video, er det ingen tvil om at vi er i ferd med å bli mer kresne hva angår videokvalitet, også på nett.

Mobilbransjen svarer nå med å tøye de fysiske lovene, noe som ble svært tydelig for oss under testen av iPhone 4 nylig. Kvaliteten på videoopptakene, både lyd- og bildemessig, setter mine tidligere bastante uttalelser om umulige kompromisser på alvorlig prøve.


Til og med opptak gjort på kveldstid, med begrenset lys tilgjengelig, ser ofte forbløffende bra ut. Med optisk zoom og litt finpuss på stabilisatoren, så er vi der. Utrolig nok.

Nå skal det sies at jeg ennå ikke har sett tilsvarende kvalitet fra andre mobilkameraer, men det varer garantert ikke lenge før konkurrentene er på samme nivå. Og den dagen vi ikke lenger forbauses av at slike opptak faktisk er gjort med en mobiltelefon, er det fare for at det dedikerte videokameraet som konsumentprodukt for alvor kun blir for helt spesielt interesserte.

Dessverre for produsentene, men til glede for publikum.

Les også: Fem lommekameraer som filmer i HD