Stadig smartere minneplugger

USB-minne blir tryggere og raskere.

De små USB-minnepluggene tilbys nå i kapasiteter på inntil 128 GB, og har forlengst overtatt som den mest populære eksterne lagringsenheten ved siden av eksterne harddisker.

Pluggene tar lite plass, er enkle å bruke, raske, og langt mer robuste enn CD-er og DVD-er, som er i ferd med å gå over i historiebøkene.

USB 3.0

Stadig smartere minneplugger


Stadig dukker det opp nye plugger som er sikrere og kjappere enn sine forgjengere. En av de ferskeste nyhetene er USB 3.0-plugger. Disse er i teorien langt raskere enn eldre plugger, takket være USB 3.0-grensesnittet, som støtter langt høyere hastigheter enn USB 1.1 og USB 2.0. Dessverre er det ikke mange PC-er som støtter USB 3.0 i øyeblikket, men det kommer det garantert til å bli mye av i året som kommer. Pluggene er uansett bakoverkompatible, men vil da operere på lavere hastigheter.

PQI er en produsent av slike plugger, og under CES i januar vil de presentere USB 3.0-plugger med kapasiteter på inntil 64 GB, som støtter hastigheter på inntil 97 MB pr sekund. Det er 3-4 ganger raskere enn de raskeste USB 2.0-pluggene vi har testet, og ikke langt fra hastigheter vi kjenner fra interne harddisker.

Kryptering

Stadig smartere minneplugger


Men det er ikke bare hastighet som er i fokus om dagen. Sikkerhet og antivirus er også høyaktuelt. Vi har tidligere forklart hvordan du i Windows 7 kan kryptere minneplugger enkelt ved hjelp av BitLocker, slik at uvedkommende ikke vil få tilgang til dataene med mindre de kjenner passordet du har definert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cryptzone tar det hele et skritt videre, og har nylig lansert en løsning som de har kalt Securded eUSB, eller "Kill Pill". Den sørger ikke bare for å kryptere dataene på minnepluggen, men for å slette dem - via Internett - når de eventuelt havner på avveie.

Løsningen er ikke knyttet til spesielle minneplugger, men kan installeres på alle eksisterende plugger, hevder den norske distributøren Jussystemer i en pressemelding.

Antivirus

Stadig smartere minneplugger


Til sist har vi plugger med innebygd antivirus. Minneprodusenten Transcend har alliert seg med Trend Micro, og har nylig lansert minnepluggen JetFlash V15. Denne har innebygd sikkerhetsprogramvare som automatisk aktiveres hvis en infisert fil registreres.

Sikkerhetsprogrammet sørger for å oppdatere seg automatisk hver gang den kobles til en datamaskin med Internett-tilgang, slik at man alltid er oppdatert og dermed beskyttet mot de nyeste virusene. Pluggen er allerede tilgjengelig i Norge, med kapasiteter på inntil 16 GB.

Les også: Minnekort med ekstrem kapasitet