Stadig langt fram for Intel

På Intels utviklerkonferanse blir det vist fram nye brikker og store tall og høye hastigheter blir annonsert. Men det er langt fram til noe av dette blir tilgjengelig, og spørsmålet er om det blir for sent.

Klokkehastighet er ikke alt. Selv om MHz og GHz står i sentrum i markedsføringen av PCer og prosessorer, så er dette aspektet bare en del av bildet. Det er for det første bare mulig å sammenligne klokkehastigheter innenfor identiske arkitekturer, som absolutt målestokk er det nesten meningsløst.

P4 - varm og treg?

De versjonene av P4 som hittil har blitt vist, har et strømforbruk som er svært høyt. Med en driftsspenning på 1,7 volt er strømforbruket helt oppe i 35 ampére. Dette gjør det nødvendig med stor viftekapasitet, noe som også plager de raskeste 1 GHz Athlon-prosessorene, som har et strømforbruk i samme klassen.

Dermed blir drømmen om en stillegående PC ikke særlig realistisk, hvis du samtidig skal ha høy ytelse.

På grunn av den nye arkitekturen blir P4 omtrent 20 % langsommere enn Pentium III på samme klokkefrekvens, selvfølgelig avhengig av programvare og operativsystem. Men poenget med denne arkitekturen er at den gjør det mulig å kompensere og gå forbi Pentium III-arkitekturen med hensyn til klokkehastighet.

Vi så noe tilsvarende da Pentium II ble lansert. Den ble først tilgjengelig på 233 MHz, samme klokkefrekvens som siste utgave av den ordinære Pentium MMX-prosessoren.

Men hastigheten ble i løpet av tre år øket til det mangedobbelte, som kjent er denne arkitekturen videreutviklet og giret opp til over 1 GHz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alternative arkitekturer?

Det er interessant å merke seg at Apple nylig har lansert sin Cube, som både er langt mindre i størrelse enn dagens PCer, og opererer helt uten vifte.

Intel jobber også intenst med smartere arkitekturer for strømsparing, først og fremst for bærbare PCer, som stadig blir mer etterspurt. Her har de en sterk utfordrer i Transmeta, som for tiden "snakker sammen" med den andre store utfordreren AMD.

Hva vil brukerne ha?

Vil markedet fortsette å kjøpe kostbare Intel-baserte PCer, med overpriset Rambus-minne og oppskrytte prosessorer? Tallene fra det siste året tyder ikke på dette, og Intel vil ikke kunne levere konkurransedyktige produkter med alternativ rimelig teknologi før langt ute i neste år.

Vil vi da se P4 på godt over 2 GHz, med rimelig DDR-minne, som kan utkonkurrere den lavere PIII-klassen? Og som ikke fungerer som støygenerator og varmeovn i tillegg?

Vi er slett ikke sikre på det.