SSD som systemdisk

Det krangles om det er noe å vinne på å bruke SSD som systemdisk. Vi har testet.

Vi vil gjerne ha en PC som reagerer like raskt som våre egne tanker. Starte PC? Ferdig. Laste inn program? Ferdig. Hente inn mange store bildefiler? Ferdig.

Men det er ikke slik.

Hva som er flaskehalsen kan variere, og det kan være flere av dem. At operativsystemet har lagt på seg etter hvert er én grunn, men ubalanse i ytelsen hos komponentene er den grunnleggende viktigste.

Hvor butter det?

Moderne prosessorer for stasjonære PC-er og kraftige bærbare er som regel mer enn kraftige nok til 90% av det vi gjør. De eneste gangene de sliter er når vi skal konvertere videoformater eller gjøre andre store utregninger i analyse eller konstruksjon.

Men det som små-irriterer oss mest skyldes ikke prosessoren.

Det er heller ikke minnet som er for tregt, så lenge man har nok av det, og det har de fleste i dag. Minneprisene er så lave at de fleste PC-er leveres med mer enn nok av dette.

Flaskehalsen er harddisken

Prosessor og minne har utviklet seg voldsomt i de siste årene. Hastigheten har gått opp, men det er antallet kjerner som er den store forskjellen. 2 kjerner er standard, 4 er vanlig og snart får vi prosessorer med 6 kjerner.

Harddisken har fått langt høyere kapasitet, uten at det i seg selv har vært så viktig for andre enn de som bare må laste ned alt de finner på nett. Økningen i kapasitet skyldes økning i datatettheten ved at magnetpartiklene nå står loddrett i belegget på diskene. Dermed leses det langt mer data per runde, selv om rotasjonshastigheten er den samme.

Men det er flashbaserte disker - SSD - som er framtiden. Det jobbes for fullt med hastighet, kapasitet og interne algoritmer for vedlikehold og spredning av belastning, vi har bare sett begynnelsen.

I dag er SSD små og dyre, men som systemdisk er prisen overkommelig.

Men hvor mye bedre er en SSD som systemdisk?

På vår egen hoved-PC i heimen har vi brukt forskjellige generasjoner av WD Raptor som systemdisk i lang tid. De roterer med 10 000 omdreininger, kapasiteten på vår nåværende disk er på 150 GB. Det finnes også en nyere utgave som er enda raskere.

Forøvring har vår PC en Intel Q6600 firekjerners prosessor og 4 GB minne. De to lagringsdiskene er på 7200 RPM. (Vi har alltid brukt fysisk separate disker til operativsystem og lagring. Partisjonering ser vi på som en unødvendig risiko.)

Vi vurderer en total oppgradering, men har tenkt å vente litt til 6-kjerners prosessorer faller i pris.

I mellomtiden ville vi bruke litt penger på det som ga størst gevinst i ytelse, og valget falt på en Intel X-25M 80 GB SSD.

Vi installerte Windows 7 og programvare på denne og kjørte tester.
Så klonet vi innholdet på Intel-SSD til en WD Raptor på 150 GB og kjørte de samme testene.

Resultatet var ikke til å ta feil av.

Stor forskjell i opplevd og målt ytelse.

Det første man legger merke til når man starter fra en SSD er at maskinen er vesentlig stillere. Selv om vi har harddiskene i gummioppheng hører vi likevel den intense aktiviteten som pågår under oppstart, når Raptor eller annen roterende disk er systemdisk.

Med en SSD er det bare helt stille - og plutselig er Windows på plass og klar til bruk. Programmer starter omtrent øyeblikkelig og hele responsen oppleves som vi har fått en generelt mye raskere maskin, selv om vi bare har byttet disken.

Selv om man har fylt opp PC-en med minne foregår det stadig skriving til og lesing fra disk som styres av Windows selv. Spesielt hvis man har lastet opp mange programmer, og har et stort antall nettsider oppe med alt mulig kjørende i bakgrunnen. Da lugger det i blant mens Windows må ta grep og ordne opp i noe som foregår i de indre gemakker.

Dette merkes ikke med en SSD, verken i ytelse eller lydnivå.

Vi testet ytelsen med PCMark Vantage og fikk følgende tall:

SSD som systemdisk


Vi kjørte også PCMark 05 og fikk disse tallene:

SSD som systemdisk


Forskjellen er stor, det er som to vidt forskjellige maskiner.

Vår konklusjon

Hvis PC-en virker treg, bytt ut systemdisken med en SSD. Det gir deg klart mest ytelse for pengene.

Har du en litt eldre bærbar med SATA er det heller ingen tvil - bytt systemdisk og du får både raskere maskin og lengre batteritid.

At du i tillegg får en ny og frisk installasjon av operativsystemet er ytterligere en bonus.

Husk også at det er Windows 7 som fungerer best med SSD, kjører du XP eller Vista får du ikke samme utbytte av SSD. Årsakene kan du lese her.