SSD: Så mye raskere ble den bærbare

Ny eller ikke så ny bærbar: SSD er den beste oppgraderingen.

For kort tid siden skrev vi om hvordan du brenner installasjons-DVD'er for å gjenopprette harddisken i PC-en til samme tilstand som da den var ny. Artikkelen finner du her.

Da vi testet dette installerte vi ikke på en vanlig harddisk, men på en SSD, en Intel X-25M på 80 GB. Det var mest praktisk både fordi vi hadde den for hånden og fordi vi var interesserte i hvordan PC-en ville oppføre seg med SSD i stedet for en roterende på 5400 omdreininger.

Les også: Latterlig rask lagring

Bruksprofil

Spesielt på bærbare blir det kompromisser ved valg av disk. Du kan enten få stor kapasitet eller rask respons. Dette lar seg dårlig kombinere med to disker, slik man kan gjøre på stasjonære, på grunn av begrenset plass.

De aller fleste bærbare har bare plass til to lagringsenheter, og den andre er okkupert av det optiske drevet. Det går noen ganger an å bytte ut selve det optiske drevet med en harddisk, men det krever tilpasningsbraketter som det ikke er så lett å få tak i her i landet, og endel skruing og mekking.

Men de færreste har egentlig behov for å dra med seg hele filarkivet til en hver tid. Til daglig bruk klarer man seg med mindre datamengder, og kan ha samlingen med musikk, bilder og filmer trygt plassert hjemme på en ekstern disk. Man kan også montere den opprinnelige interne harddisken i et eksternt kabinett og koble til med eSATA for full ytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en harddisk på 80 eller 120 GB kommer man ganske langt, og da er man innenfor et prisleie som ikke er så veldig smertefult.

Har man en bærbar med ExpressCard kan man også sette i en SSD i dette formatet, som finnes med kapasitet på opptil 64 GB.

Dobbelt så rask maskin

Med Intel X-25M som systemdisk fikk vi ikke overraskende nesten dobbelt så rask maskin i gjennomsnitt, og over seks ganger så rask diskytelse. PCMark Vantage tester med å kjøre vanlige brukerprogrammer og oppgaver, både enkeltvis og samtidig, på samme måte som en krevende databruker.

SSD: Så mye raskere ble den bærbare


SSD: Så mye raskere ble den bærbare


Geekbench, som måler enkeltoppgaver, ga også et bedre resultat, selv om dette ikke er dramatisk.

SSD: Så mye raskere ble den bærbare


SSD: Så mye raskere ble den bærbare


Konklusjon

Skal du kjøpe en bærbar er det ingen tvil om at det for mange vil være nyttigere å bruke en del av pengene på en SSD i stedet for en raskere prosessor.

Begynner den bærbare du allerede har å bli litt slapp, er den beste medisinen å bytte ut den interne disken med en kjapp SSD.

Les også: Gjør PC-en klar for ny harddisk/SSD