Med en slik prislapp er det en stund til vi ser slike kapasiteter i vanlige PC-er. Foto: OCZ
Med en slik prislapp er det en stund til vi ser slike kapasiteter i vanlige PC-er. Foto: OCZVis mer

SSD med 3,2 TB kapasitet

Vent til du ser hastighet - og pris.

Solid State Drive (SSD) benyttes stadig oftere som erstatning for den mekaniske harddisken, og prisene stuper for tiden. SSD-en har mange fordeler kontra harddisken, blant annet når det gjelder hastighet, strømforbruk, støynivå, størrelse og ikke minst når det gjelder å tåle en støyt.

Den største ulempen er foreløpig prisen, spesielt når du ønsker stor kapasitet. Ser du for eksempel etter noe som kan erstatte din 3 TB harddisk, som i skrivende stund koster under 1200 kr, så må du bla dypt i lommeboken.

Les også: SSD-kapasiteten alle venter på

Rekordstor, rekordrask og rekorddyr

OCZ Z-Drive R4 CM88 er i skrivende stund den største SSD-en som er tilgjengelig i norske butikker. Den kommer i form av et PCI Express-kort, måler 242 x 98,4 x 17,14 mm, og veier 262 gram.

På den sitter MLC NAND flash-minne på hele 3,2 TB, styrt av en SandCorce 2281-kontroller. Og mens en relativt rask harddisk kan skrive i overkant av 100 MB i sekundet, er denne SSD-en hele 28 ganger raskere - inntil 2800 MB i sekundet, både i lese- og skrivehastighet.

Målgruppen er imidlertid ikke PC-en på gutterommet, men servere der ytelse er essensielt - for eksempel til nettskyløsninger med mange samtidige brukere. For prisen kan fort bli et ankepunkt; i skrivende stund koster den i overkant av 140.000 kroner i billigste nettbutikk. Men, hvis prisene fortsetter samme utvikling som vi har sett siste halvåret, vil du få kjøpt SSD-er med denne kapasiteten til rundt 35.000 kroner om ett år...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SSD-priser i fritt fall