Dette er Norges billigste SSD med 512 GB kapasitet. Den har blitt mer enn 1000 kroner billigere bare de siste par månedene.
Dette er Norges billigste SSD med 512 GB kapasitet. Den har blitt mer enn 1000 kroner billigere bare de siste par månedene.Vis mer

SSD-kapasiteten vi venter på

Kan SSD-er med 512 GB kapasitet bli spikeren i kista for harddisker i bærbare PC-er?

PC-er blir stadig kjappere og bedre, men på ett punkt har utviklingen stagnert: Lagringskapasitet. Det er svært sjelden vi ser PC-er med mer enn 500 GB harddiskplass, og slik har det vært i minst et par år nå. Det er heller ikke uvanlig at mange bærbare leveres med 320 GB harddisk i 2012.

Det finnes samtidig langt større disker for bærbare, men behovene våre for økt lagring er ikke like gallopperende lenger. En hovedårsak er at behovet for lokal lagring av film og i særdeleshet musikk, har blitt mindre for svært mange av oss, takket være ymse streamingtilbud på nett.

Etterspørselen etter økt lagringskapasitet er ganske enkelt ikke så stor lenger.

Fortsatt store prisforskjeller

Men når det gjelder SSD-er er situasjonen en annen. I dag koster en typisk SSD med kapasitet på 128 GB rundt 1000 kroner, mens en harddisk med fire ganger større plass ikke koster mer enn 600-700 kroner.

Det blir stadig flere PC-er på markedet med SSD, ikke minst takket være de nye ultrabookene. Dessverre har de færreste av dem mer enn 128 GB kapasitet, og dette kan av mange oppleves som i snaueste laget.

Det finnes imidlertid hybridløsninger, der maskiner leveres med harddisker som har innebygd SSD-del. Dette bidrar til noe økt hastighet, men ikke på langt nær alle fordelene vi er blitt bortskjemt med på rene SSD-er (lav vekt, strømsparende, robust, lydløs osv).

Artikkelen fortsetter under annonsen

512 GB: Snart den nye folke-SSD-en?

Mye tyder altså på at 500 GB er tilstrekkelig kapasitet for de fleste, og det finnes mange SSD-er på markedet med denne kapasiteten.

Problemet for de fleste er først og fremst prisen, men den er raskt på vei nedover.

Ifølge Prisjakt.no koster den billigste SSD-en med 512 GB kapasitet i skrivende stund 3.835 kroner i billigste nettbutikk. Dette er en OCZ Octane, med oppgitt skrivehastighet på 250 MB/s og lesehastighet på 275 MB/s. Til sammenligning ligger en typisk 500 GB harddisk på rundt 80 MB/s lesehastighet og 60 MB/s skrivehastighet. Denne forbedringen vil være svært merkbar i mange situasjoner, ikke minst ved oppstart av Windows, samt oppstart og veksling mellom programmer.

I slutten av januar kostet denne SSD-en mer enn 1000 kroner mer, så her går utviklingen raskt i riktig retning for oss forbrukere:

Kilde: Prisjakt.no 23.4.2012
Kilde: Prisjakt.no 23.4.2012 Vis mer


Også prisene på harddisker har sunket i perioden, etter en kunstig høy pris i kjølvannet av flommene i Thailand i fjor høst.

OCZ Agility 3 får du for godt under 4000 kroner nå, med 480 GB kapasitet. Denne SSD-en er nesten dobbelt så rask som OCZ Octane, og har også sunket med mer enn 1000 kroner de siste par månedene:

Kilde: Prisjakt.no 23.4.2012
Kilde: Prisjakt.no 23.4.2012 Vis mer


Les også: Lynrask SSD til terningkast 6

Hva med større kapasiteter?

Dersom du ønsker høyere kapasitet stiger prisene markant. Billigste med 600 GB kapasitet er Intel 320, som koster 6977 kroner i billigste nettbutikk, ifølge Prisjakt.no. Vi snakker her om en dobling i pris pr GB, noe som skulle bety at den ikke blir mainstream - i hvert fall ikke med det første.

Hvor mye mer SSD-er på rundt 500 GB vil synke i pris i løpet av 2012 er vanskelig å spå, men fortsetter utviklingen i samme tempo resten av året som i de første månedene, kan vi allerede mot slutten av året se prisnivåer som gjør slike SSD-er svært aktuelle for langt flere enn bare entusiastene.

Men harddiskprodusentene gir neppe opp konkurransen av den grunn.

Stor test av SSD-er