SSD inn, DVD ut

Skal du ha mest ut av den bærbare må DVD-en ut og SSD inn.

Bærbare har noen fordeler sammenlignet med stasjonære. Det som antagelig er den viktigste grunnen til at folk flest velger bærbare er at det er ett apparat, ikke flere separate enheter som må passe sammen og kobles med masse ledninger som lager rot.

Men denne styrken er også en svakhet hvis man vil ha en bedre maskin uten å måtte kjøpe en ny: En bærbar er knotete å oppgradere og det er ikke plass for ekstra komponenter.

For å løse disse problemene må man ty til alternative løsninger.

Ut med DVD-en

Vil du ha mer futt i maskinen din gjør en SSD i stedet for harddisk underverker. Som vi har skrevet tidligere er det uten sammenligning den beste oppgraderingen du kan gjøre, det blir som å få ny maskin.

Men problemet er kapasiteten og prisen. Skal du ha en SSD på mer enn 500 GB, som nå er vanlig størrelse for roterende disker i bærbare, må du ut med ti tusen. Går du ned til halvparten synker også prisen til det halve, men dette er likevel ti ganger så mye som du må betale for en roterende harddisk på 500 GB.

Derfor er en kombinasjon det naturlige valg, med SSD for system og programmer, mens alle data lagres på den roterende disken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes også kombinerte disker som har en innebygd SSD-seksjon som lagrer de dataene som etterspørres mest. Vi har testet Seagate Momentus XT, du kan lese vår test her.

Men for å få en bærbar med en ren SSD kombinert med en harddisk er det bare en ting å gjøre - fjern DVD-en.

Inn med diskmodulen

De aller fleste bærbare har jo en innebygd optisk lagringsenhet, også kjent som DVD eller Bluray-spiller/brenner. Denne brukes ikke daglig, de fleste bruker den bare en gang i blant.

Derfor kan den fjernes og du kan montere inn en modul i stedet, som har plass til en vanlig 2,5-tommers harddisk.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Slike moduler finnes i mange varianter, men de er stort sett i samme fysiske format. Forskjellgene ligger i tilkoblingen og i tykkelsen, dette er svært viktig hvis du vurderer å bytte.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Eldre bærbare er tilpasset optiske drev med IDE/ATA-tilkobling, mens nyere bruker SATA. Disse kontaktene går ikke om hverandre, så du må vite hva du skal ha når du handler.

Et annet problem er at om du har IDE/ATA-kobling til det optiske drevet, så finnes det et svært magert utvalg av 2,5-tommers harddisker med IDE/ATA-tilkobling, det er SATA som gjelder.

Heldigvis finnes det diskmoduler som kan kobles til en IDE/ATA kontakt på utsiden, men har innebygd elektronikk som gjør om SATA til IDE/ATA slik at du kan sette i en SATA-harddisk i modulen.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Du må også huske på at de fleste bærbare er tilpasset disker på 9,5 mm tykkelse, men det finnes ogs noen med plass til 12,5 mm.

I praksis

Vi har en tre år gammel MacBook Pro som kom med en slapp harddisk på 5400 omdreininger. Denne byttet vi tidligere i år ut med en hybrid-disk fra Seagate, som ga en stor hastighetsgevinst både under oppstart og i bruk.

Men etter å ha oppgradert våre andre PC-er med SSD-disker ville vi også få dette på plass i MacBook Pro'en. Da måtte vi få tak i en diskmodul.

Det finnes mange tilbydere av slike moduler, og du får tak i flere av dem også her i landet. Både Lenovo og Dell har slike til mange av sine bærbare.

Men til Mac var det ingen ting tilgjengelig så vi var nødt til å handle på nett. Etter litt søking fant vi flere alternativer til Mac'en, men det beste tilbudet fant vi hos NewmodeUS som spesialiserer seg på slike løsninger.

Her fant vi den modulen vi trengte, med SATA for harddisken og litt elektronikk som ordnet med IDE/ATA-for tilkobling til hovedkortet. Prisene ligger på litt over 40 US dollar pluss frakt. Vårt eksemplar kostet 42 dollar og havnet rett i postkassa.

Å bytte disk i en MacBook Pro fra denne perioden er ekstra knotete, det er mange bittesmå skruer med vekselvis stjerne og torx-skruer som må skrus ut. I tillegg er det småvrient å få løs topplaten med tastaturet uten å skade kantene. Men med spesialverktøy eller en tynn og solid plastplate går det fint.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


På andre bærbare er det som regel langt enklere å bytte, du trenger bare å skru ut noen få skruer på undersiden av maskinen, så kan du trekke ut det optiske drevet.

For å feste harddisken er det som regel fire skruer som skal til, så er det bare å montere modulen tilbake der det otiske drevet satt, med de samme skruene.

Hva med DVD-en?

Når du har skrudd ting på plass igjen sitter du med en DVD-enhet til overs. Denne kan monteres i et eksternt kabinett, men disse er heller ikke lette å få tak i. Er det en SATA-enhet kan du kjøpe bare en USB til SATA adapterkabel, men er det en IDE/ATA-enhet blir det verre. Kabinetter til disse fant vi ikke til en tilstrekkelig gunstig pris.

Det vi valgte var å kjøpe en komplett ekstern slank USB DVD-enhet, den kostet bare litt over 300 kroner.

Hva ble resultatet?

Med SSD starter Mac Book Pro'en opp på 16 sekunder. Tidligere brukte den 26 med hybrid-disken, men det som er mest påtagelig er det samme som på PC: responsen generelt er i en helt annen liga, installasjoner, oppdateringer, programstart osv. - alt går lynraskt!

Les også:

Dette bør du vite om SSD
TEST: Paragom Migrate OS to SSD
SSD: Så mye raskere ble den bærbare