SSD eller mye RAM?

Oppstart er en ting, men hva gir best ytelse under bruk?

Man vil gjerne at PC-en skal være like rask som man tenker. Det forutsetter full orden i programvareinstallasjoner og operativsystem; får maskinen mengder av meningsløse oppgaver har den ikke resurser til å gjøre det den egentlig skal.

Men når programvaren er i form er det maskinvaren det står på. Prosessor, minne og lagring er avgjørende, samt grafikkortet i en del sammenhenger.

Er SSD den beste oppgraderingen?

Tester og praktisk erfaring har vist at når du erstatter den roterende harddisken med en SSD, får du generelt mye større målt og opplevd totalytelse enn om du skifter til raskere prosessor.

Men det har blitt påstått av mange at det totalt sett er mer gunstig å kjøre 64-bits operatisystem og dobbelt så mye minne. Da skal alt som har med skyfling av data stort sett foregå i minnet, og diskbruken bli minimal. Selv om oppstart av operativsystem og programmer blir noe lengre, skal selve bruken, kjøringen av programmene og bytting mellom dem, bli vel så raske med 8 GB minne i maskinen.

Xbit har testet

Vi hadde tenkt å teste dette selv, men fant ut at dette allerede har blitt grundig testet av Xbit Labs.

De testet en rask PC bestående av følgende nøkkelkomponenter:

Prosessor: Core i7-870 (Lynnfield, 4 kjerner/8 tråder, 2.93 GHz, 8 MB L3);
Hovedkort: ASUS P7P55D Premium (LGA1156, Intel P55 Express);
Minne:
2 x 2 GB, DDR3-1600 SDRAM, 9-9-9-27 (Kingston KHX1600C8D3K2/4GX);
2 x 4 GBDDR3-1600 SDRAM, 9-9-9-27 (Mushkin 996808);
Grafikkort: ATI Radeon HD 5870;
Lagring:
Western Digital Caviar Green
Western Digital VelociRaptor
Intel X25-M G2
OS: Microsoft Windows 7 Ultimate x64

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik testet de:

Maskinen ble testet med 4 og 8 GB minne og med tre forskjellige lagringsenheter: Normal harddisk, rask harddisk og kurant SSD.

Altså ble alle tester kjørt 6 ganger.

Testene som ble kjørt var Sysmark 2007, Intel HDxPRT 201, oppstart av Windows, WinRAR, mp3-koding, HandBrake (videokoding), Adobe After Effects, Adobe Photoshop CS5, Lightroom 3, Autodesk Maya 2011, Microsoft Visual Studio, Crysis Warhead, FarCry 2, og kombinasjoner av spill med konverteringsprogrammer kjørende i bakgrunnen.

Resultatet?


Det eneste tilfellet hvor det var stor forskjell på 4 og 8 GB minne, og hvor 8 GB og normal harddisk bare var 0,5 sek tregere enn 8 GB og SSD, var Photoshop.

 Foto: Xbit Labs
Foto: Xbit Labs Vis mer


 Foto: Xbit Labs
Foto: Xbit Labs Vis mer


Forøvrig viste alle testene at forskjellen på 4 og 8 GB minne var helt minimal uansett lagringstype, mens forskjellen mellom lagringsmediene var tydelig i de aller fleste tilfellene. Unntakene var der hvor prosessering av data var så tidkrevende at skriving til disk til sammenligning ble mindre vesentlig.

Hele testen kan du lese på Xbit labs nettsted.