SSD - i mange varianter

SSD er på full fart inn på harddiskens områder, også de litt spesielle. Du kan for eksempel lage en selv?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SSD, som av de fleste regnes som harddiskens etterfølger, faller hele tiden i pris. I løpet av overskuelig framtid vil hardiskene være truet i mange sammenhenger. Disse diskene har mange fordeler i forhold til konvensjonelle harddisker, som lett vekt, ingen bevegelige deler, lav varmeutvikling og null støy. Vi venter bare på at de skal bli billige, foreløpig ligger de langt foran harddisker på pris pr GB.

Les også: Endelig skikkelig SSD-kapasitet

I minibærbare brukes det 1,8" disker og prisnivået er lavt, derfor finner vi ikke noe stort utvalg av SSD-løsninger for disse - foreløpig. I skrivende stund koster en 80 GB SSD fra Intel 2750 kroner, nesten llike mye som en hel maskin.

Men for standard 2,5" format er det etter hvert svært mange alternativer i mange prisklasser avhengig av teknisk løsning og kapasitet.

Det er fremdeles en del utfordringer i flash-teknikken som har med sletting og overskriving å gjøre. Derfor er det noen flaskehalser som smarte kontrollere og støtte i operativsystemet må ta seg av for å oppnå høy og stabil ytelse.

Men det er også noen andre bruksområder for SSD som er interessante.

Minnekort som SSD

image: SSD - i mange varianter


I fjor skrev vi om en smart modul som bruker flere minnekort til å skape en SSD. Den har 2,54-tommers diskformat og du kan montere 6 HCSD-kort i den for en kapasitet på opptil 192 GB. Du finner artikkelen her.

Med dagens priser er denne løsningen enda mer attraktiv. Med rimelige minnekort får du en SSD til flere bruksområder.

image: SSD - i mange varianter


Det finnes også løsninger for CompactFlash, med plass til 2 kort i en modul, som jobber i RAID internt.

Men hva kan du bruke disse til?

Ett bruksområde som er svært nærliggende er til eksterne disker for røff behandling. Erfaringsmessig er 2,5-tommers disker mer utsatte enn 3,5-tommers, rett og slett på grunn av størrelsen. Halvparten av våre egne eksterne 2,5" disker har tatt kvelden etter forskjellige ulykker...

Har du minnekort liggende kan det være en løsning å sette disse i en modul som du plasserer i et kabinett for eksterne harddisker.

Da kan du drive vekselbruk mellom kamera og kritisk ekstern lagring, med 2 stk 32 GB CF-kort som flyttes etter behov.

Et annet bruksområde er å sette modulen i en bærbar eller stasjonær som systemdisk i en server eller i en dedikert maskin på et verksted eller annet utsatt sted. Spesielt der du ikke trenger stor lagringskapasitet.