Squeezebox v3

OMTALE: En liten boks i stua er alt som skal til - aldri har vi hørt så mye på musikk.

Publisert
Sist oppdatert

Vi oversvømmes av smarte løsninger om dagen; det være seg nye nettjenester som Scrybe, se-tv-hvor-du-vil-løsningen fra Sony eller Nintendo Wii, som ble utsolgt her til lands på en times tid forrige uke.

Squeezebox v3


I forrige uke stiftet vi imidlertid bekjentskap med en annen smart løsning, som på få dager har vist seg å være svært velbrukte penger. Ikke at Squeezebox er et helt nytt produkt, men etter en runde med venner, familie og kolleger viser det seg at ikke mange har kjennskap til denne og andre snasne små bokser å koble til stereoanlegget i stua.

Høy WAF-faktor

Så - hva snakker vi om? Jo, en lekker, svært konevennlig, liten boks som du kobler til stereoanlegget. I tillegg må den kobles til strømnettet, men har innebygget trådløst nettverk (802.11g), som gjør at du ikke trenger flere enn de to kablene (med mindre du kjøper den versjonen med tråd). Squeezebox har flere tilkoblingsmuligheter - både coaxial og optisk utgang, i tillegg til analog overføring med gullbelagte RCA-kontakter (kabler følger med i esken). Hvis du absolutt vil (eller ikke har trådløs router), kan du koble den til nettverket med en vanlig nettverkskabel.

Squeezebox v3


Oppsettet gikk lett som en plett for vårt vedkommende - første gang du slår på enheten, vises alle SSIDene den finner, og så er det bare å finne din egen. Har du på WEP/WPA-kryptering blir du bedt om å taste inn passordet, som du gjør på SMS-måten med fjernkontrollen, der to trykk på tallet fire blir en H. Displayet på Squeezeboxen er stort, tydelig og har plass til mye tekst, og det kan dimmes i fem nivåer, mens fjernkontrollen er lett og fin i sort, blank plast.

Når enheten så er koblet til nettverket hjemme, kan du enten spille av musikk fra en av de andre PC-ene i nettverket, eller koble deg rett opp mot det såkalte SqueezeNetwork, der du kan høre på nettradio og bruke andre tjenester. Mer om det senere.

Skal du spille av musikk fra en av PC-ene i nettverket, kreves det at du installerer tjenerprogramvare på PCen først, kalt SlimServer etter produsentens navn: Slim Devices. Installasjonen av SlimServer var det eneste vi hadde problemer med - tjenesten ville rett og slett ikke starte etter at vi hadde dobbeltklikket. Etter litt leting på Internett, fant vi imidlertid ut at flere hadde hatt problemer, og at de hadde forsvunnet ved å avinstallere og installere på nytt. Vi fulgte rådene og var klare til dyst to minutter etterpå.

SlimServer åpner med å scanne igjennom katalogen du har angitt at du har musikk i. Den bygger så opp en database over musikk, indeksert ut fra ID3-taggene på filene du har. På den måten kan du koble deg opp med Squeezebox og bla i artister, album, sangtitler, sjangre og så videre, eller utføre søk. For øvrig er du ikke begrenset til kun å spille MP3-filer; Squeezebox spiller gjerne .WAV, .FLAC, .Ogg, .AAC og .WMA også. Den innebygde 24-bits DAC-en kombinert med digitale utganger gjør at lydkvaliteten fra Squeezebox blir svært god.

Squeezebox v3


Et hav av innstikk

Det geniale med serverprogramvaren er at den støtter tredjepartsinnstikk, som gjør at bruksmulighetene blir enda flere. For eksempel kan du laste ned et innstikk som gir deg prediktiv inntasting (a la T9 på mobiltelefoner), viser sangtekster til sanger du spiller eller sender inn informasjon til Audioscrobbler - det finnes dusinvis av dem. I tillegg kan du styre Squeezeboxen via serverprogramvaren, som kjører som en webserver på PCen og er tilgjengelig via et webgrensesnitt.

Du er forresten ikke bundet av å måtte bruke Windows - både Mac og Linux er også støttet, og Squeezeboxen kan koble seg opp mot Windows Media Connect, iTunes m.m.

Det som allikevel er den beste biten, er når du kobler deg opp mot SqueezeNetwork, som kan gjøres helt uavhengig av en PC. For det første har du tilgang til flere tusen nettradiostasjoner, både via Shoutcast, Radioio, Live365 m.fl. Radiostasjonene er kategorisert og kan søkes i - en av de mest populære her i huset om dagen er en som sender julemusikk døgnet rundt.

Squeezebox v3


Det stopper imidlertid ikke der - den største gulroten er nemlig integrasjon av Pandora og Last.fm. Pandora lar deg angi en sang eller en artist du liker og spiller deretter lignende musikk, og Last.fm spiller musikk som de som likte sangen/artisten du skrev inn også liker. Skal du slappe av en kveld, kan du skrive inn Jan Garbarek og nyte behagelig jazz så lenge du måtte ønske, og skal du ha fest, kan du sette sammen en liste med litt pop, rock og techno og la Squeezeboxen stå for underholdningen på lydfronten. Spilleren kan også integreres mot musikktjenester som Rhapsody, der du ved å betale en slant hver måned får fri tilgang til over to millioner sanger, men denne tjenesten er i øyeblikket kun tilgjengelig for amerikanske borgere.

Positivt er det også at du kan legge til både sanger, radiostasjoner og Pandora-kanaler til favoritter, slik du slipper å lete lenge hver gang. Bor du i et veldig stort hus, kan du også synkronisere flere Squeezeboxer; enten til å dele spilleliste eller å spille det samme.

Til slutt

"Men dette kan jeg jo gjøre med PCen også", sier du? Ja, selvsagt kan du det, men spør kona om hva hun helst vil ha i stua - en liten, 19x8x9cm boks som går i ett med stereoanlegget eller en mediesenter-PC? Det tar to minutter å lære seg hvordan squeezeboxen fungerer, og du trenger hverken å slå på PCen eller irritere deg over viftestøy.

Stikkordet er tilgjengelighet, og med så uendelig mye musikk bare noen fjernkontrollknappetrykk unna, hører vi nå langt oftere på musikk enn tidligere.

Squeezebox v3


Squeezebox v3 er tilgjengelig i både kablet og trådløs versjon, og kommer i sort/hvit (hvit fjernkontroll), sort/metallic (sort fjernkontroll) og helsort (sort fjernkontroll). Den siste varianten er akkurat annonsert på nettsidene til Slim devices, men bruker nok litt tid på å komme i norske butikker.

Prisen? Drøye to og et halvt tusen, for eksempel hos Komplett eller PCutstyr.

[Ugjyldig objekt (debatt)]Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer