Test av Bose Soundlink Color II

Sprutsikker Bose imponerer

Røff høyttaler til alt fra skogsturer til byggeplasser.

ENKEL OG BRA: Hvis du er ute etter en høyttaler som er enkel å koble opp og styre, produserer bra lyd og som tåler en støyt, er dette et godt valg. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ENKEL OG BRA: Hvis du er ute etter en høyttaler som er enkel å koble opp og styre, produserer bra lyd og som tåler en støyt, er dette et godt valg. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Bose har en rekke trådløse høyttalere i sortimentet sitt, og mange av dem har blitt svært populære de senere årene. Det er ikke uten grunn. Først og fremst produserer de som regel et lydbilde som faller i smak hos det brede publikum, kvalitetsfølelsen er nesten uten unntak god, og stabiliteten alltid blant de beste i klassen.

Tåler de våte elementer

Sist gang vi hadde en Bose-høyttaler på testbenken, var i sommer. Da kikket vi på et annet medlem i Soundlink-familien, Revolve, som var selskapets første 360-graders høyttaler. Denne gangen har vi gått den første sprutsikre Bose'n i sømmene, Soundlink Color II.

Som navnet antyder, er dette andre generasjon Color-høyttaler. Den første var innpakket i plast, mens denne har en gummiert overflate, sannsynligvis silikon. Color betyr at den er fargeglad, og finnes i fire forskjellige, litt godt synlige farger. Vår er «akvamarin».

LETT Å HOLDE: Silikonen gjør at høyttaleren ligger stødig i hånden. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LETT Å HOLDE: Silikonen gjør at høyttaleren ligger stødig i hånden. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Foten er av gummi, noe som gjør at den står stødig på de fleste underlag. Det gjør at høyttaleren både framstår som robust, ligger støtt i både hånden og på bordet - og ikke minst: Den tåler å bli våt.

Soundlink Color II er nemlig IPX4-sertifisert, som betyr at den fint skal tåle en lett regnskur på byggeplassen, fukt fra badekaret/dusjen og regnvåte busker i skogen, men bør ikke senkes i vann. Dette, kombinert med den hendige størrelsen - og vekta på rundt halvkiloen, gjør det ekstra interessant å ta den med seg når du skal ut.

GUMMIFOT: Gummien gjør at den står stødig på de flest aktuelle underlag. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GUMMIFOT: Gummien gjør at den står stødig på de flest aktuelle underlag. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Batteritiden ligger på rundt 8 timer, noe som plasserer høyttaleren ganske midt på treet blant Bluetooth-høyttalerne vi har testet den siste tiden.

Enkel å koble opp

Du kobler mobiler, nettbrett og PC til den enkelt via Bluetooth. En kvinnestemme orienterer deg om batterinivået og hvem som er tilkoblet, for eksempel «Battery High - connected to Eriks iPhone». Oppkoblingen skjer automatisk dersom den sist oppkoblede mobilen er innenfor rekkevidde når du skrur på høyttaleren.

Hvis du har en dings som ikke har Bluetooth-støtte, kan du fortsatt koble deg til høyttaleren via den analoge minijack-inngangen på siden. Lading skjer gjennom en standard microUSB-kontakt og den medfølgende strømadapteren - eventuelt kan du koble den til en USB-port i TV-en, PC-en eller lignende.

TILKOBLINGER: Du kan overføre lyd analogt via kabel med minijack-kontakt. Lading skjer via microUSB-kabelen og adapteret som følger med. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TILKOBLINGER: Du kan overføre lyd analogt via kabel med minijack-kontakt. Lading skjer via microUSB-kabelen og adapteret som følger med. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Eksemplarisk betjening

Betjeningsorganene finner du i toppen. Der sitter av/på-knappen, Bluetooth-knappen (hold den nede et par sekunder for å sette høyttaleren i «pare-modus», valg av inn-kilde, lydjustering og en kombinert knapp for å starte/stoppe avspilling og aktivering av Siri eller Google Assistant (hold nede knappen for de to sistnevnte).

LETTFATTELIG: Det tar ikke lang tid før betjeningen sitter i fingrene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LETTFATTELIG: Det tar ikke lang tid før betjeningen sitter i fingrene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

I tillegg sitter en mikrofon på toppen - den trenger du naturligvis for å gi instrukser til de to digitale hjelperne, men også hvis du ønsker å bruke høyttaleren som handsfree-enhet. Det er fullt mulig å gjøre, og det fungerer greit. Morsomt er det at også ringelyden kommer over høyttaleren, akkompagnert av kvinnestemmen, som forteller deg hvem som ringer. Norske navn høres gjerne mongolske ut, men det får være greit.

God lyd under riktige forhold

Lydmessig klarer en seg bra så lenge du ikke skrur volumet for høyt, og befinner deg i umiddelbar nærhet. Diskanten er klar, mellomtone og bass er god nok til at lyden får en fin fylde. De nederste registrene kunne naturligvis vært enda mer buldrende, men vi synes den totale balansen er bra.

Testresultat

Bose Soundlink Color II

God lyd, god byggekvalitet, sprutsikker, enkel og stabil betjening

Ikke skru for høyt om du vil bevare det gode lydbildet

Det er imidlertid to ting vi unngår: Høyt volum øker sjansen for at instrumenter og vokal blir grøtete. Kombinerer du dette med en litt uheldig plassering, for eksempel tett inn mot en trevegg, kan utfallet bli en lydmessig lidelse.

Plasserer du den derimot med litt avstand til veggen bak og holder volumet på skapelig nivå (les: så høyt at du fortsatt kan føre en samtale i samme rom), byr Soundlink Color II på ganske så fin lydopplevelse innen de fleste sjangere.

Konklusjon

Bose Soundlink Color II er en fin høyttaler som byr på god byggekvalitet, enkel og stabil betjening og god lyd. Men skrur du volumet høyt, bør du være ekstra påpasselig med hvor du plasserer den - ellers kan det fort bli en grøtete opplevelse.

Det finnes imidlertid en god del konkurrenter du bør sjekke ut før du slår til, du finner noen lenker under. Når det er sagt: Det er få som byr på en like helstøpt totalopplevelse som det Bose gjør her, mener vi.

Her er noen av testene du bør få med deg:
Ultimate Ears Wonderboom, Sony SRS-XB3, Libratone OneClick, Libratone Zipp

Samlesiden for høyttalere finner du her.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer