SpruceUp: Lag egne DVD-filmer

Trodde du at du var nødt til å kjøpe DVD-brenner for å lage dine egne DVD-filmer? Med redigeringsprogrammet SpruceUp klarer du deg med en billig CD-brenner!

Å kunne lage sine egne DVD-filmer må være enhver filmentustiasts drøm, ihvertfall hvis du er av den ivrige typen med eget digitalt videokamera. Nå som DVD-spillere fyller flere og flere av de tusen hjem er det lettvint å ta med en hjemmeprodusert film til slekt og venner for å vise fram siste kreasjon. Det være seg ferieturen, slektsstevnet, høydepunkter fra Quart-festivalen eller en egenprodusert dokumentar om oslofjordens skjulte perler.

Uslitelig og enkelt

Gjennom tre steg redigerer du sammen DVD-filmen.
Gjennom tre steg redigerer du sammen DVD-filmen. Vis mer

Du innvender kanskje at “jeg har jo allerede gjort det samme med videokassetter”. Sant nok, men med DVD slipper du den evindelige spolingen for å finne fram til den sekvensen du er ute etter. I tillegg holder CD- og DVD-plater på kvaliteten år etter år, forutsatt at du tar godt vare på dem. Kapittelinndelingen gjør det like lett å bytte filmsekvens som det er å skifte sang på en CD-spiller. Prismessig er CD også overlegent siden du kan kjøpe blanke CD-plater for noen få kronestykker.

Brukervennlig program

SpruceUp er et brukervennlig program som hjelper deg med å sette sammen filmklippene dine, samt å brenne det endelige resultatet til CD-R eller en blank DVD-plate. Bruker du CD-R-plate begrenser du deg til avspilling fra en PC, mens DVD-platene kan spilles av i alle DVD-kompatible spillere. Nyere DVD-spillere for stuebruk vil mest sannsynlig kunne lese DVD-innhold fra CD-R, men det må du sjekke med produsenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi lastet ned demoutgaven av SpruceUp 1.0. Den har alle funksjoner som du vil finne i fullversjonen. Forskjellen er bare at du kun kan brenne ut to ferdige DVD-filmer før brennefunksjonen slutter å virke. Nedlastingen er på 17MB, og hvis du ønsker det kan du hente ned diverse tilleggspakker som gjør det enkelt å komme i gang.

Brukergrensesnittet er svært lettfattelig. Gjennom tre steg velger du bakgrunnebilde til menyen, knapper for å hoppe direkte til kapitler, og viktigst av alt; filmklipp som skal være med på platen. Hvis du har laget mange filmklipp i et videoredigeringsprogram, kan du stokke om på dem som du vil i SpruceUp og legge inn kapittelpunkter mellom dem og hvor du ellers måtte ønske. Når alt er på plass kan du simulere det ferdige resultatet og se hvordan det vil oppføre seg på en DVD-spiller. Er du fornøyd med det du ser, velger du brenning.

Her stiller du inn kapittelinndeling for hver videosnutt, markert med røde og sorte flagg.
Her stiller du inn kapittelinndeling for hver videosnutt, markert med røde og sorte flagg. Vis mer

SpruceUp har en glimrende hjelpefil som gir deg svar på alt du lurer på underveis. Du kan lese om hvordan filmklipp og lydklipp skal lagres i redigeringsprogrammer før de sys sammen i SpruceUp, og får en grundig forklaring av hvordan DVD-systemet fungerer. Alt på en måte som ikke er nedlesset i tekniske betegnelser, selv om du også finner detaljert informasjon der.

Hva trenger du?

For å sette i gang med egne DVD-produksjoner trenger du et videokamera som fortrinnsvis er digitalt, mulighet til å overføre opptakene til PCen med for eksempel et Firewire-kort, og programvare for å redigere opptakene. Hvis ikke videoredigeringsprogrammet ditt støtter lagring til MPEG I eller MPEG II video trenger du også et konverteringsprogram. Det må du også ha hvis du skal bruke filmklipp du har fra før som er i et annet format, som for eksempel AVI.

I tillegg kan du bruke et lydredigeringsprogram for å lage passende klipp med musikk og tale, men du kan velge å bare bruke originallyden fra filmopptaket. Verdt å merke seg er at lyden må være lagret med en samplingsfrekvens på 48 kHz, som er litt høyere enn CD-standarden på 44.1 kHz. Her er det altså ikke bare å rippe et lydspor fra en CD og legge det rett inn i SpruceUp, men med et program som Cool Edit 2000 får du gjort den bearbeidingen du trenger.

Støtter brenning til CD og DVD

Selvsagt trenger du å lagre den ferdig redigerte DVD-filmen et sted. Som nevnt tidligere kan du brenne resultatet rett ut på CD, og SpruceUp støtter både 650MB og 700MB CD-R og CD-RW plater. Videre har SpruceUp innebygd støtte for brenning til DVD-plater i formatene DVD-RAM, DVD-R, DVD-RW og DVD+RW. På disse platene kan du lagre hele 4.7 GB. Foreløpig er det få produkter på markedet, men utover våren og sommeren vil flere av de største produsentene slippe DVD-brennere. Du kan lese mer om det i denne artikkelen.

En CD har mye mindre lagringskapasitet enn en DVD-plate, og hvis du velger å lagre dine videofiler i full MPEG II kvalitet (8 megabit per sekund) får du plass til rundt 11 minutter med film på en 700MB CD. Det er ikke så lang spilletid, men hvis du velger å lagre filmklippene med mindre båndbredde per sekund får du straks lengre spilletid samtidig som du opprettholder god bildekvalitet (bedre enn VHS). Ved 3 mbps får du rundt en halv times spilletid per CD.

Systemkrav

SpruceUp har relativt snille systemkrav. Du trenger minst en 300 MHz Pentium II prosessor og 64MB RAM og et skjermkort med minst 8MB minne. Husk også at du bruker rundt 700MB plass på harddisken for hvert fullstendige prosjekt hvis du velger å lagre til CD. Har du en ekte DVD-brenner trenger du adskillig mer plass siden du kan putte hele 4.7GB på hver plate. Programmet kan brukes med Windows 98, ME, NT4 og 2000.

SpruceUp kan lastes ned her. Du må registrere deg hvis du vil lagre mer enn to DVD-filmer, og prisen er $129, eller rundt 1200 kroner. For å lese mer om programmet kan du ta en titt på Spruce Technologies nettsider.