Spreeder - les raskere

Når du leser denne teksten er det en rekke forhold som gjør at du ikke utnytter din fulle kapasitet. Er Speed reading noe for deg? Prøv får uformelle test!

Vi leser stadig mer - nyheter, tekniske dokumenter, bloggposter ... et hav av ny informasjon er tilgjengelig hver eneste dag, og mange bruker opptil flere timer av dagen på å pløye igjennom side opp og side ned med tekst, enten det er på papir eller skjerm.

Tilhengere av speed reading hevder imidlertid at vi ikke utnytter hjernens kapasitet til det fulle når vi leser. Dette er hovedsaklig på grunn av tre ting:

  • Den interne stemmen - Når du leser en tekst, er det en stemme inni hodet ditt som leser. Den har begrensninger når det gjelder lesetempo og sakker dermed prosessen.
  • Tilbakehopp - Støtt og stadig titter man på forrige setning eller avsnitt selv om det egentlig ikke er nødvendig.
  • Forsinkelser - Vanlig lesing har også andre forsinkelser, blant annet fordi teksten er spredt over et stort område, i tillegg til at figurelementer og andre ting trekker oppmerksomhet. Det er også forsinkelse knytting til bytting av side, enten det er å bla i en avis eller scrolle en webside.

Det finnes programvare i ulike former og farger dersom du er interessert i Speed reading, men en av de enkleste løsningene er nettstedet Spreeder, som lar deg lime inn teksten du ønsker å lese fort. Deretter er det bare å trykke play og skjerpe konsentrasjonen. I raskt tempo vises ett eller flere ord av gangen.


Tempoet styrer du selv. Forvalget er ett ord av gangen, 300 i minuttet, men det hevdes at du med trening vil kunne øke ordraten betraktelig - i verdensmesterskapet i Speed Reading (!) er det ikke uvanlig at deltakerne klarer å lese tekster med en hastighet på 1000-2000 ord pr minutt.

På Spreeder kan du også registrere en brukerkonto, slik at du beholder innstillingene dine til neste gang du er innom.

Hvis du har lyst kan du ta følgende test - først tar du tiden du bruker på å lese neste avsnitt:

Men viktigst av alt - surfingen kan gjøres nesten usynlig og i hvilket som helst vindu. Om du leser mail i Outlook eller leter etter filer på nettverksdisken - en musvegelse der du beveger pila helt til venstre, helt til høyre og helt til venstre igjen gjør at nettleseren vises. Borte er alle farger og alle bilder - alt er skrevet i grått, og i stedet for bilder er det heller stiplede omriss som viser bildet dersom du holder muspekeren over. Du kan faktisk sette den opp til å bruke ulike grader av kamuflering; seks i tallet - alt fra fullverdig i farger som en hvilken som helst annen nettleser til den omtalt over. (Fra artikkelen om Diskret jobbsurf)

Avsnittet er 114 ord. Hvis du brukte 68 sekunder leste du med hastighet på 100 ord pr minutt. 34 sekunder blir 200 pr minutt, 23 sekunder blir 300 ord pr minutt, 17 sekunder 400 ord pr minutt og 13,5 sekunder 500 ord pr minutt. Hvis du husker hvor mange grader av kamuflering som var mulig, tar vi det som et tegn på at du fikk med deg det du leste.

Deretter går du til Spreeder, limer inn det neste avsnittet og endrer (via settings) ordhastigheten slik at den ligger litt over det du presterte i forrige test. Du må også gjerne sette på et par-tre ord i slengen via valget "chunk size".

Vi satt akkurat og pratet om det - mon tro hvordan sammenhengen er mellom antall bilder tatt med et testkamera og kvaliteten på bildene? Med dette kameraet har vi knipset over halvannen gigabyte med bilder på en knapp uke, og da sier det seg nesten selv at vi er fornøyde med kameraet. Rett ut av boksen med automatiske innstillinger er nemlig IXUS 800 IS helt suverent, og i de aller fleste tilfeller får vi god eksponering og flotte og fargerike bilder som er lette å like. Vi kunne riktignok godt ha sett noe skarpere bilder, men et veldig stort problem er det ikke. (Fra testen av Canon Ixus 800 IS)

Hadde speed reading noe for seg?

(Avsluttet)
Ja(72%) 236
Nei(28%) 94
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Husker du hvor mye bilder vi hadde knipset? I så fall hadde hjernen din litt å gå på!

Andre artikler i Surfetips-kategorien