Ikke helt dreisen på de nye funksjonene? Vi guider deg igjennom.
Ikke helt dreisen på de nye funksjonene? Vi guider deg igjennom.Vis mer

Spotify - tips og triks

Er den nye versjonen overveldende? Slik mestrer du nyvinningene.

Spotify slapp forleden dag en ny versjon av sin populære musikklient, der nyhetene var mange. Tanken var i utgangspunktet at den skulle oppgraderes automatisk for alle i løpet av noen dager, men vi fant kjapt ut at den nye versjonen kunne lastes ned fra deres hjemmesider. Deretter ble den fjernet, men var allerede tilgjengelig via andre kanaler.

Les alt om lanseringen her: Spotify oppgraderes med nye funksjoner

Men - ikke alle har fått helt dreisen på de nye funksjonene. Spesielt spør mange om hvordan de får synkronisert lokale filer trådløst til mobilen, hvordan man kan legge til venner som ikke er på Facebook og hva som skjedde med MP3-filene etter at Spotify tagget dem om.

Hvis du er helt grønn, har vi også en guide til hvordan du bruker Spotify bedre som tar for seg de mer elementære tingene. I denne artikkelen fokuserer vi på det som er nytt i den nye versjonen.

Spotify - tips og triks


Lokale filer

En av nyhetene er som sagt muligheten til å spille lokalt lagrede filer i Spotify slik at du slipper å bruke en annen musikkspiller selv om favorittplatene dine ikke finnes i Spotify.

Hva slags filer kan jeg importere?
Dessverre for feinschmeckere lar det seg ikke gjøre å importere .flac-filer (tapsfritt komprimerte musikkfiler); ei heller musikk kodet i .wma-format (typisk CD-plater rippet via Windows Media Player).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spotify kan importere .mp3, .mp4, .m4a og .m4r. Har du DRM-beskyttede filer i .m4p-format, vil de hentes inn og legges til dersom de finnes på Spotify. Dog kan ikke Spotify spille av DRM-beskyttede filer.

Hva er det Gracenote-greiene de spør om første gang jeg logger på?
Gracenote er en nettbasert musikkdatabase som eies av Sony og inneholder informasjon om millioner av sanger basert på musikkfilenes "fingeravtrykk". Dersom du ikke har vært flink til å tagge musikkfilene dine med artist, album, sangnavn etc. vil Gracenote automatisk legge inn korrekt informasjon i disse feltene. Da slipper du at flere av sangene dine heter "Track01" osv.

Spotify - tips og triks


Aaargh! Gracenote endret filene mine, og jeg vil endre dem tilbake!
Det går helt fint. Merk ønsket fil (eller filer) i Spotify, høyreklikk og velg "Undo Gracenote Changes". Du kan også gå inn i "settings"-menyen og huke vekk krysset relatert til Gracenote for å unngå at Gracenote endrer musikkfilene dine.

Hvorfor er artist- og albumnavn på noen av filene mine grået ut?
Når du importerer lokale filer sjekker Spotify om de allerede har de samme sangene tilgjengelig. Hvis ikke blir artist og album grået ut. Da vil du ikke kunne spille dem på en annen maskin, siden de kun er lagret på din maskin.

Kan andre høre på mine lokale filer?
Du må gjerne dra dem over i spillelister du deler med andre, men de vil ikke kunne høre låtene dersom de ikke finnes på Spotify, med mindre de har samme sang lagret på sin maskin.

Hvordan overfører jeg lokale filer trådløst til mobiltelefonen?
Du trenger følgende: En mobiltelefon med Spotify-klient som støtter offline-spillelister (f.eks. iPhone eller Android-baserte telefoner), et premium-abonnement (siden det kreves for å bruke offline-funksjonaliteten) og et trådløst nettverk.

Oppdatert: Denne funksjonaliteten er foreløpig kun tilgjengelig på iPhone/iPod Touch

Spotify - tips og triks


Her er fremgangsmåten:

  • Lag en spilleliste i Spotify der du drar over lokale filer (de finnes under Library-Local files). Du må gjerne kombinere dem med sanger fra Spotify.
  • Sørg for at både maskinen din og telefonen er koblet til samme trådløse nettverk. (Dette er viktig, altså!)
  • Gå inn i den mobile Spotify-klienten og gjør den nye spillelisten din tilgjengelig offline.
  • Lag deg en kopp kaffe mens filene synkroniseres. Når jobben er ferdig vil filene være spillbare fra mobiltelefonen; også de som ikke fantes i Spotify, men som du bare hadde på harddisken.

Sosiale funksjoner

Den kanskje største nyheten i denne oppgraderingen var muligheten for å danne vennskapsbånd med andre Spotify-brukere.

Hvordan kobler jeg Spotify mot Facebook?
Dette blir du spurt om når du bruker den nye klienten første gang, men dersom du klarte å bomme på "ja"-knappen og vil prøve igjen, klikker du på det lille tannhjulet helt øverst til høyre og velger "connect to Facebook". Der kan du for øvrig også koble fra, dersom du ikke lenger ønsker å være med på Facebook-Spotify-dansen.

Jeg har koblet til Facebook, men får ikke opp mer enn et par Facebook-venner? OG JEG HAR FEM HUNDRE!
Ta det med ro - du får bare opp de av Facebook-vennene dine som har koblet kontoen sin mot Spotify. Etter hvert som flere gjør det, vil de også dukke opp i listen.

Jeg har to Spotify-kontoer. Kan jeg koble begge til Facebook?
Nei. Du kan bare koble en av gangen, så hvis du kobler inn nummer to, forsvinner koblingen mot nummer én.

Jeg har ikke Facebook :( Kan jeg ikke få noen venner, da?
Åjo. Du må dog vite brukernavnet til den du vil legge til. Da kan du bruke søkefeltet og skrive spotify:user:brukernavn for å komme inn på vedkommendes profil. Der kan du se hvilke spillelister vedkommende deler, hva hun hører mest på etc. Ved å trykke på den gule add-knappen kan du legge vedkommende til som venn.

Fint, men hvordan laster jeg opp et bilde av meg selv?
Sorry, kompis. Bilder er kun for de som har koblet inn Facebook-kontoen sin, og da plukkes det aktive profilbildet.

Kan jeg lage en lenke til profilen min?
Hvis du vil gi vennene dine en lenke de kan klikke på for å se din profil, kan du bytte ut brukernavn med ditt eget i http://open.spotify.com/user/brukernavn. Dette får du også til ved å høyreklikke på brukernavnet ditt og velge copy HTTP link.

Hva er inbox?
Innboksen din består av sanger andre har tipset deg om. Du kan tipse andre om sanger ved å dra dem over vedkommendes brukernavn, så dukker de opp i vedkommendes innboks.

Jeg er ikke så veldig stolt av Justin Bieber-spillelista mi. Kan jeg skjule den for vennene mine?
Selvsagt! Gå inn på profilen din og velg "edit"-knappen øverst. Nå kan du slå av og på visning for alle spillelister, favoritter, dine mest spilte låter etc.

Spotify - tips og triks


Hver gang jeg oppretter en spilleliste deles den. Jeg vil bare dele når jeg selv vil!
Ingen problem. Rediger profilen som i forrige punkt og huk vekk krysset for automatically publish....

Andre nyheter

Hva er poenget med å stjerne sanger?
Du kan trykke på stjerna for å gjøre sangen til en favoritt. Du finner alle sanger du har stjernet ved å gå til library-starred, og disse vil også dukke opp øverst på profilsiden din med mindre du har valgt å skjule dem (se forrige punkt).

Jeg har en ganske lang spilleliste og leter etter en sang i denne spillelista. Kan jeg søke bare i den?
Jepp! Trykk ctrl+f (cmd+f på Mac) og begynn å skrive. Da snevres søkeresultatet inn. Dette kan du gjøre hvor som helst, enten det er i et søkeresultat, på en artistside e.l.

Lurer du på noe annet? Still gjerne spørsmål i debatten under, så får du kanskje hjelp enten det er fra oss eller fra hjelpsomme DinSide-lesere.