Foto: Erik Andersen
Foto: Erik AndersenVis mer

Spørsmål og svar til DMA-opsjonen

Etter at vi skrev artikkelen Slik får du mye raskere harddisk, har vi fått en rekke epost-henvendelser. I tillegg til rene takkebrev fra lesere som ikke kan kjenne igjen maskinen sin, har vi også fått en rekke spørsmål. Disse var så relevante at vi har samlet en del spørsmål og svar i denne artikkelen.

Vi er svært glade for at dere sender oss epost med kommentarer og spørsmål. Det gjør at vi kan utvikle en enda bedre tjeneste. Her er noen av spørsmålene som kom inn om DMA, som vi også tror kan være interessant lesning for flere:

LES OGSÅ:

Gammel Windows

Spørsmål: Har lest ditt harddisk tips, men det viser seg at jeg har en for gammel Windows 95-versjon. Hvordan kan jeg få denne oppdatert slik at jeg kan få muligheten til å utnytte DMA?

Svar: Dessverre, det kan du ikke. Windows 95 OSR2 selges bare sammen med nye PCer. Microsoft har forbudt salg direkte til sluttbruker. Windows 98 er derfor eneste løsning for deg.

Harddiskstørrelse

Spørsmål: Hva menes med "opp til minst" (Red. anm: hele setningen i artikkelen er: "Alle hovedkort som faktisk har DMA-støtte, støtter harddisker opp til minst 8 GB."), og jeg som har en 2GB harddisk, bør jeg bruke DMA? Jeg slet med hovedkortet mitt for å få det til å fungere, og måtte sette den opp på en splitter ny maskin for å få den til å fungere i min gamle maskin. Maskinen den kjører på nå er 1-1,5 år gammel, men den er ny nok til å ha USB.

Svar: Hvis din maskin har USB, er den helt sikkert ny nok til å støtte disker opp til minst 8 GB med DMA-overføringer. Din 2 GB disk bør ikke skape noen problemer. Uansett er det lurt med en sikkerhetskopi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet er at mange likevel installerer "disk-driveren" selv om de ikke trenger den. Disketten følger som oftest med en ny harddisk og mange er vant til å installere medfølgende programvare ukritisk.

CD-ROM og brenner

Spørsmål: Jeg leste artikkelen om DMA og lurer på om det er noe fare med å sette det på min CD-ROM-leser og CD-brenner?

Svar: Så lenge det allerede fungerer fint med harddisken, er det ikke noe problem. Det vil uansett ikke gå utover CD-ROM-leseren eller CD-brenneren, men hvis harddisken bruker en driver som ikke tåler DMA, vil selv en endring av disse enhetene gå utover stabiliteten til harddisken. Hvis harddisken allerede fungerer utmerket med DMA, er det ingen fare.
Uansett er en sikkerhetskopi lurt å ha.

DMA-støtte finnes på alle EIDE-enheter. Likevel er det bare harddisken som får den enorme ytelsesøkningen. Det skyldes at maskinen uansett er rask nok til å utnytte "tregere" enheter som CD-ROM-lesere. Fordelen med å benytte DMA på disse enhetene er at CPU-utnyttelsen går drastisk ned (fra 60-70% til 6-7%). Resultatet av det er at prosessoren blir frigjort til andre oppgaver. Spesielt for CD-brennere er det en stor forbedring som gir tryggere og mer stabil brenning.

Lettere forvirret

Spørsmål: Hva er det egentlig dere mener? Er det å krysse av for DMA i kontrollpanelet noe man bare bør gjøre hvis man har en harddisk som er større enn 8 GB, eller bør man gjøre det kun hvis disken er mindre?

Svar: Ytelsesforbedringen vil du få uansett harddiskstørrelse, men den er størst på de nyeste og raskeste diskene. Men det er mindre sjanse for at du benytter en harddiskdriver hvis disken er mindre enn 8 GB. Du bør bare slå på DMA hvis du er sikker på at du ikke bruker en harddiskdriver.

Harddiskdriver

Spørsmål: Og hva med harddiskdrivere? Er det noe som er forbeholdt disker som er større enn 8 GB, eller mindre enn 8 GB?

Svar: En harddiskdriver hjelper maskinens BIOS med å håndtere de største diskene.

Gamle 386- og 486-maskiner, har stort sett en grense på 512 MB. De første Pentium-maskinene klarer fint disker opp til 2 GB, men selv disse maskinene er sjeldne nå, og ingen av dem har støtte for DMA.

Dagens problemstørrelse er 8 GB, og mange bruker derfor en harddiskdriver for å komme rundt denne begrensningen. Disse diskene kan bli fullstendig kaotiske, og dataene kan bli ødelagt hvis en harddiskdriver kombineres med DMA. Selve disken kan alltids reformateres, men dataene kan gå tapt.

En BIOS-oppdatering, som finnes til de aller fleste PCer/hovedkort, kan gi støtte for store disker uten å bruke en harddiskdriver. Den løsningen fungerer fint med DMA.

Gamle busser

Spørsmål: Min harddisk er 2,1 GB og har en EISA-driver for direkte minnetilgang. Er det noen i den kategorien dere refererer til i artikkelen. Og vil det si at jeg ikke bør velge DMA-alternativet?

Svar: Dette høres ut som om en litt underlig kombinasjon. Er du sikker på at det er EISA og ikke EIDE du mener? EISA er en gammel 32-bits buss som ble brukt mye i servere for 5 til 10 år siden og er ikke i bruk i dag.

Med harddiskdriver menes en BIOS-utvidelse og ikke den standarddriveren som Windows bruker til å lese disken. Hvis du har en Windows EIDE-driver med direkte minnetilgang (DMA = direkte minnetilgang) bør du kunne slå den på uten problemer på en så liten disk.