<strong><strong>SENSURERT:</strong></strong> Planlegger du å se fotballkampen senere? Da kan Spoiler Alert redde deg fra å få vite resultatet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SENSURERT: Planlegger du å se fotballkampen senere? Da kan Spoiler Alert redde deg fra å få vite resultatet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Spoiler Alert – når du ikke vil vite

Sensurerer nettet for deg slik at du kan bevare spenningen.

Publisert
Sist oppdatert

Det er lite som er så irriterende som å få spoilet noe du har tenkt til å se senere; det være seg en TV-serie der du ligger noen episoder bak, eller fotballkampen du tok opp på PVR-en for å se senere.

På nett er det vanskelig å unngå det - nettavisene kjemper hele tiden med å være først ute med det siste, og det er praktisk talt umulig å kikke på forsidene uten å få med seg hvordan det gikk med Liverpool, hvem som røk ut av «Skal vi danse», hva som skjedde i den siste «Game of Thrones»-episoden eller hva det måtte være.

LES OGSÅ: Denne TV-boksen fjerner reklamen

Chrome-utvidelse sensurerer

Chrome-utvidelsen Spoiler Alert kan være kjekk i så måte. Den lar deg nemlig sensurere ting du er interessert i, men ikke vil lese om på nett.

Det være seg TV-serier, fotballag, arrangementer (for eksempel Oscar-utdelingen), Justin Bieber og mer til. Du er riktignok nødt til å velge fra forhåndsdefinerte emner, men utviklerne jobber med å lage løsningen slik at du også selv kan lage egne.

Foreløpig får du altså ikke beskyttet deg mot norske TV-serier, fotballag og så videre.

LES OGSÅ: Web of trust advarer deg før du trykker på skumle lenker

Stor rød firkant

Når du har lastet ned utvidelsen og registert en brukerkonto, kan du begynne å lete frem emner, enten ved å utforske kategoritreet eller søke direkte. Et trykk på «add»-knappen legger emnet til i sensurlisten din.

Nå vil det dukke opp en stor rød firkant over alle avsnitt på nettsider som nevner emnet du ikke ønsker å se.

På avisforsider vil et Arsenal-filter typisk slå inn dersom Arsenal eller relaterte ord (Wenger, Emirates og så videre) er nevnt i tittelen, men et bilde av Arsene Wenger (Arsenal-manager) med tittelen «Ydmyket» vil ikke bli sensurert, så du kan ikke senke skuldrene helt. Med andre ord sjekker ikke utvidelsen innholdet som ligger bak en lenke, men ser imidlertid ut til å analysere bildebeskrivelser (de som kommer frem om du hviler muspekeren over et bilde).

Om du allikevel har lyst til å kikke, kan du krysse bort firkanten for å se innholdet bak.

Spoiler Alert kan lastes ned som et tillegg til Google Chrome-nettleseren og dukker da opp på verktøylinja i form av en blå apekatt. Trykk på den for å komme i gang og følg instruksjonene. Du kan også slå utvidelsen av og på med en bryter.

Chrome-utvidelser kan brukes til mye rart – hva om alle på nett fikk skjegg?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer