Splitt harddisken i to deler

Lag en egen partisjon til brukerfilene dine i Windows 7.

Det kan være mange gode grunner til å holde brukerfilene dine adskilt fra resten av systemet. For undertegnede, som til stadighet formaterer stasjon C: og reinstallerer Windows eller gjenoppretter alt fra en systemavbildning, er det deilig å tenke på at alle dokumentene, bildene og videoene mine ligger trygt og uberørte på stasjon D:

De to stasjonene ligger på samme 500 GB harddisk, og vi sier gjerne at harddisken er partisjonert i to deler. C-partisjonen min er for eksempel på 50 GB, mens D-partisjonen er på litt over 400 GB. På C ligger Windows og alle programinstallasjonene, og selv med Microsoft Office og en haug med andre nyttige og mindre nyttige programmer, har jeg ca halvparten av plassen fri fortsatt.

På D: har jeg lagt MP3-kopier av alle CD-ene mine, og nesten alle DVD-filmene mine ligger der også i form av MKV-filer. Jeg vil ikke påstå at noen av delene blir brukt ofte, men det gjør derimot bildesamlingen, som også har sin plass der.

Fristet?

Hvis du fikk lyst til å partisjonere harddisken din nå, bør du lese videre - spesielt hvis du har Windows 7. Dette er den første Windows-utgaven som både lar deg opprette, krympe og utvide partisjoner uten behov for tredjepartsprogrammer, selv om du har data på harddisken fra før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Merk imidlertid at det anbefales at du sikkerhetskopierer innholdet på harddisken din før du går i gang med partisjoneringen, for eksempel med gratisprogrammet Paragon Backup & Recovery.

Slik går du fram

1. Det anbefales alltid å kjøre en defragmentering av harddisken først.

2. Du starter Diskbehandling effektivt ved å skrive "partisjon" i søkelinjen på Startmenyen:

Splitt harddisken i to deler


3. Diskbehandling gir deg en grafisk oversikt over hvordan harddisken(e) dine er partisjonert. I vårt tilfelle har vi kun én partisjon, og den fyller hele harddisken:

Splitt harddisken i to deler


4. Høyreklikk på den eksisterende partisjonen, og velg "Reduser volum":

Splitt harddisken i to deler


5. Angi hvor mye du vil krympe C-partisjonen. Hvor mye du kan krympe avhenger blant annet av hvor mye data du har liggende på den fra før, og hvor fragmentert dataene er. Sørg alltid for å ha en god del ledig plass igjen på C, slik at du ikke risikerer at den blir full etter nye programinstallasjoner og lignende:

Splitt harddisken i to deler


6. Når krympingen er foretatt, blir den grafiske presentasjone seende slik ut:

Splitt harddisken i to deler


7. Høyreklikk på den ledige plassen merket "utildelt" til høyre for partisjonen, og velg "Nytt enkelt volum":

Splitt harddisken i to deler


8. Nå blir du møtt av en veiviser, som spør deg om størrelse på den nye partisjonen, navn, stasjonsbokstav og filsystem. NTFS-filsystem er å anbefale i de fleste tilfeller:

Splitt harddisken i to deler


9. Se det! Etter få sekunder har vi fått to partisjoner, stasjon C og stasjon G:

Splitt harddisken i to deler


Men hva om du vil bytte stasjonsbokstaver?

Mange av oss liker å ha et visst system i stasjonsbokstavene, personlig liker jeg at de to partisjonene har bokstavene C og D. Men siden minnekortleseren allerede har okkupert D, må jeg endre denne til noe annet først.

Høyreklikk på enheten/partisjonen du vil endre stasjonsbokstav på:

Splitt harddisken i to deler


Angi deretter en ledig stasjonsbokstav. Når dette er gjort, gjør du det samme med harddiskpartisjonen du vil gi bokstaven D:

Splitt harddisken i to deler


Og voila!

Splitt harddisken i to deler


Hva nå?

Nå gjenstår det å fortelle Windows at brukerfilene skal ligge på stasjon D. Hvordan du gjør dette effektivt skal vi fortelle om neste gang!

(Artikkelen er publisert på DinSide også tidligere)

Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!