Spillytelse og konklusjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AM2 vs. 939

  1. Spillytelse og konklusjonEttersom vi nylig hadde en test av grafikkortet GeForce 7950GX2 valgte vi også å bruke det i denne testen. Og som en liten ekstra vri tok vi med resultatene fra vårt "vanlige" testoppsett: AMD Athlon 64 3700+ (enkeltkjerne)prosessor, 2 x 512 MB RAM og nForce 4 brikkesett. Hvor mye har prosessor og mengden RAM egentlig å si i dette bildet? Resultatene vil kanskje være overraskende...

Følgende grafer beskriver som vanlig gjennomsnittlig FPS (frames per sekund) for de aktuelle spillene.

image: Spillytelse og konklusjonAM2 gjør her en god figur og viser tydelig at den har noe de andre mangler. Forskjellen mellom de to andre 939-oppsettene er så avgjort mindre.

image: Spillytelse og konklusjonI Doom 3 ser vi tydelig hva som skjer når belastningen øker og kommer over et visst punkt. Grafikkortet må ta hele jobben, noe som altså betyr at minne og prosessor til en viss grad blir irrelevant.

image: Spillytelse og konklusjonHer kommer en liten overraskelse: oppsettet med 3700+ og 2x 512 MB minne er faktisk helt på linje med AM2. Muligens er det 512 MB-brikkene med sine raskere responstider enn 1 GB-brikkene som gjør utslaget i akkurat dette spillet.

Så på grunnlag av disse resultatene kan vi få oss litt nyttig lærdom: spill (i det minste de vi testet med) drar ikke nytte av dobbeltkjerneprosessorer, og prosessorkraft er uansett ingen erstatning for et bra grafikkort. Mest for pengene i spillytelse får du altså ved å legge hoveddelen av grunkene i grafikk.

Konklusjon

Den "gamle" sokkel 939 har nå holdt en stund, og med den uunngåelige overgangen til DDR2-minne er AM2 er en naturlig arvtager. Forskjellene er ikke enorme, men store nok til at vi kan se fremskrittet. Mulighetene AMD nå har til å øke minnebåndbredden vil komme godt med fremover med tanke på kommende prosessorer, og vi forventer da følgelig enda større forskjeller.

Har du en bra PC fra før er det altså bare å ligge lavt. Ytelsesforskjellen er i praksis ikke så stor at den vil merkes til daglig bruk. Er du derimot på vei til å legge pengene i et nytt AMD-system og satser seriøst er nok AM2 og DDR2-minne veien å gå.

For deg som ikke trenger det nyeste nye betyr det på den annen side at det kan komme mye bra og billig 939-utstyr på bruktmarkedet fremover.

En stor takk rettes forøvrig til Komplett.no for lån av AM2-maskinen.

Trykk her for å gå tilbake

Bakgrunnsstoff om prosessorer finner du her!