Spiller musikken du vil like

Mange ble skuffet da Pandora lukket dørene. Nå er en ny stjerne født!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært turbulente tider i musikkbransjen de siste åra.

Ikke bare har man drevet klappjakt på musikkpirater; også mange nettradioer har fått beskjed om å betale for å kringkaste musikk. Det gjorde at Pandora.com, en av verdens mest populære musikktjenester, stengte dørene for ikke-amerikanere for en tid tilbake.

>> Les også: Pandora sperret for Europa

Det geniale med Pandora var at musikken var kategorisert på en slik måte at deres tjeneste kunne finne frem til sanger som lignet på den du ønsket å høre. Flere hundre eksperter hadde kategorisert nesten en halv million sanger i flere titalls kategorier, som gjorde at du kunne skrive "Jan Garbarek" og dermed opprette en radiostasjon bestående av behagelig saxofonjazz; ikke bare fra Jan Garbarek.

image: Spiller musikken du vil like


MeeMix følger i Pandoras fotospor

Nyoppstartede MeeMix følger langt på vei i Pandoras fotspor, men gjør også hele greia til en litt mer sosial opplevelse enn hva tilfellet var for Pandora. Medlemmene kan interagere med hverandre, både ved å bli musikalske venner med noen med samme musikksmak eller lese hverandres tanker gjennom en bloggfunksjonalitet knyttet til sangen du hører på.

Det er også mulig å operere som en såkalt MeeJ, der du kan la andre høre på din nettradiokanal og snakke med dem.

image: Spiller musikken du vil like


Skaperne av MeeMix hevder også at de har funnet den gode balansen mellom det de kaller "nature and nurture". Naturbiten er det deres egne eksperter som har stått for - klassifisering av sangene i "hundrevis" av kategorier for å finne ut hvem som har like egenskaper; det være seg toneart, humør, tempo eller bruk av enkelte instrumenter. Dette kombineres med dine tidligere lyttevaner, men også med demografiske egenskaper - hvor du bor, hvor gammel du er etc. Hvis en 16 år gammel jente fra Japan og en 32 år gammel mann fra New York spør etter den samme sangen, vil spillelisten se ganske forskjellig ut.

Finjustér radiokanalen

Når du oppretter en radiokanal, skriver du inn enten sangnavnet eller artistnavnet. Videre kan du angi hva slags puls du ønsker - om du er interessert i en rolig eller litt raskere spilleliste. Du kan også angi i hvilken grad du vil at MeeMix skal overraske deg.

Avspilling presenteres mye på samme måte som hos Pandora, med bilde av albumcoveret på den aktive sangen. Du kan også gi karakterer (fra -6 til +6) på sangen du hører på og hoppe til neste. I motsetning til Pandora, virker det ikke som om det er noen begrensning på hvor mange hopp du kan gjøre i timen.

image: Spiller musikken du vil like


Du kan også legge til sangen i favorittlisten, eller kommentere den dersom du har noen tanker du vil dele med de andre brukerne. Dette gjøres enten pr album, artist eller sang. Hvis du velger "edit" på en radiokanal, kan du også legge til flere sanger eller artister for å utvide spillelisten, akkurat som hos Pandora.

>> Les også: Slik åpner du Pandora igjen

«Det er også en toppliste over de mest hørte sangene.»


Topplister

MeeMix lar deg også søke etter andre brukere; enten via musikksmak eller alder, kjønn, bosted osv. Da kan du også lese deres tanker, eller høre på radiostasjonene de har laget. De mest populære radiostasjonene finner du i topplisten, og det er også en toppliste over de mest hørte sangene.

Tjenesten er fortsatt i pre-beta, men vi har testet den ut noen dager nå. For deg som savner Pandora, er MeeMix et godt alternativ. Tjenesten er ikke 100% stabil ennå - på enkelte maskiner har vi opplevd at musikken har tatt seg et par sekunders pause annethvert minutt, og enkelte ganger har den såkalte Meeplayer hengt seg opp så vi har vært nødt til å hoppe til neste sang for å starte den igjen.

Vi tviler også på om sangarkivet er så veldig stort - i hvert fall ser topplisten litt merkelig ut, i tillegg til at vi har sett enkelte album være representert i flere av radiokanalene vi har opprettet. Det vil uansett være en naturlig videreutvikling av tjenesten når den etter hvert blir tilgjengelig for massene.

Det viktigste er til syvende og sist at spillelisten stemmer med musikksmaken, og for undertegnedes vedkommende har jeg i så måte vært meget fornøyd med MeeMix.

Vi har invitasjoner!

Er MeeMix noe du har lyst til å prøve? Vi har godsnakket med pressekontakten for å få invitasjoner (det får man nemlig ikke automatisk), og vi har nå fått 30 invitasjoner vi har tenkt til å dele ut til dere lesere.

Dette gjør du: send en epost til pj etterfulgt av @dinside.no. Emnefeltet må være "meemix" og i epostkroppen sender du meg en lenke til noe du synes er hysterisk morsomt, snodig, imponerende e.l., så får du (kanskje) en invitasjon til Meemix. Utdelingen av invitasjonene skjer mot slutten av dagen og trekkes blant de beste bidragene.

Oppdatert: Kjære lesere - takk for mange morsomme bidrag! Langt over hundre har sendt inn og noen av dere har blitt premiert med en invitasjon i innboksen. Vi lover å dele godbitene med dere når helgen nærmer seg :-)


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!