Spill virker ikke i Vista

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei, da jeg skulle prøve ut Diablo II på PC'en min, fikk jeg opp denne meldingen:

image: Spill virker ikke i Vista


Så når jeg trykker "Kjør program", så blir skjermen helt svart, så får jeg bare opp en ny feilmelding: "Unhandled exception: access_violation (c0000005)"

Jeg installerte spillet helt feilfritt og riktig, vil jeg tro. Og dersom jeg trykker "Se etter løsninger på internett", står det bare at jeg skal kontakte spillutvikleren.

Hva kan jeg gjøre? Spillet er helt nytt, så det blir kjipt om jeg ikke får det til å funke.
Vil bli veldig takknemlig for et svar.

Hans Olav

Datadoktoren svarer

Mmmm Diablo II (mimre mimre...)

Nåvel. Spillet er jo ikke direkte nytt - det kom i 2000, ekspansjonen Lord of Destruction i 2001, siste patch (oppdatering) i 2005. Men jeg skal komme til saken.

Det er mange som sliter med spill, og ikke bare i Vista. Spill krever langt mer av en datamaskin enn surfing eller tekstbehandling, og så snart noe er litt feil får du problemer. Det er ikke alltid så enkelt å vite nøyaktig hvor problemet ligger heller, så derfor skal jeg ramse opp en del tiltak som kan (eller ikke) hjelpe enhver som sliter med å få igang spill.

Pass først og fremst på at du har installert siste patch. I ditt tilfelle finner du den her.

Fungerer ikke dette, avinstaller hele spillet og last ned siste versjon av DirectX og installer det.

Last deretter ned og installer de nyeste driverne til:
* Grafikkortet
* Lydkortet
* Brikkesettet

Pass på at alle Windowsopptateringer er installert. Reinstaller spillet, installer patch.

Høyreklikker du på exe-fila som starter spillet (eller snarveien) og velger Egenskaper kan du velge "kompatibilitet":

image: Spill virker ikke i Vista


Det er flere ting som kan prøves her. Først og fremst, er du ikke logget inn som administrator (rettighetsnivå), kryss av for denne. Kompatibilitetsmodus er neste, der er XP et bra valg i de fleste tilfeller. Du kan også forsøke krysse av for "Kjør i 256 farger" og skjermoppløsning på 640 x 480 - dette gjelder som regel uansett bare for oppstarten, ikke selve spillet.

En annen ting som kan hjelpe er å slå av brukerkontokontroll (UAC) i Vista (dersom du ikke har gjort det allerede. Dette kan du gjøre i Kontrollpanelet under Brukerkontoer: "Aktiver eller deaktiver brukerkontroll". Krever omstart.

Er det noen lesere som har andre generelle tips til å løse oppstartsproblemer med spill i Vista eller Windows ellers tar vi også gjerne imot dem.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar