Spill i julegave?

Hvert år er jula den mest hektiske tiden på spillfronten, og det dukker opp massevis av titler. Les vår oversikt hvor vi veileder deg gjennom jungelen av de mest interessante titlene som kommer før jul.

Hvis det er dataspill du har tenkt å kjøpe i julegave, står du foran vanskelige valg. Blant et hav med middels og dårlige produkter finner du et fåtall perler. Vi har ikke kapasitet til å anmelde alle spillene som kommer på markedet, men gir deg oversikten over hva som virkelig er verdt pengene og hva du bør holde deg unna.

Action

Det er spill i action-sjangeren som kanskje selger mest og skaper mest oppmerksomhet. To store titler kjemper i disse dager mot hverandre, men det er ellers mange kvalitetsspill i hyllene.

Spill i julegave?

Quake III Arena er nok det største navnet i år - etterfølgeren til en lang linje geniale førstepersons-spill, fra Wolfenstein og Doom til Quake I og II. Skaperne id Software forkastet denne gangen det tradisjonelle enkeltspiller-moduset, og satset alle kortene på å utvikle den perfekte deathmatch-opplevelsen. Du kan riktignok spille alene, men dette foregår mot såkalte ”bots”, som etterligner menneskelige motstandere.

Men det er lagt mest vekt på å perfeksjonere nettspillet. Her kan du velge mellom 30 brett og et stort antall spillermodeller. Det er imidlertid ikke blitt lagt noe særlig vekt på mer avanserte former av spill, som Capture the Flag. De er med, men det er rå deathmatch som har blitt satt i fokus. Andre pluss er den eksepsjonelt nydelige grafikken og mørke, gotiske stemningen. Vi vil senere komme tilbake med en full anmeldelse av Quake III.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den største konkurrenten til Quake III er Unreal Tournament, som er oppfølgeren til Unreal fra 1998. Originalen mottok kraftig kritikk for sitt elendige flerspiller-modus, så det var temmelig overraskende at Tournament skulle være et Internett-spill på samme måte som Quake III. Her er det også muligheter for å spille alene mot bots, men som i Quake III er vekten lagt på kamper over nettverk eller Internett.

I motsetning til id Softwares produkt har Unreal Tournament flere spillmoduser i tillegg til vanlig deathmatch. Og det bra for de som ønsker mer enn simpel skyting. Det er en selvfølge at flerspiller-koden er kraftig forbedret, og det samme gjelder grafikken (selv om det er brukt den samme motoren som i Unreal). Det er vanskelig å fremheve et spill fremfor et annet. Begge er svært gode spill, med svake og sterke sider. Vi anbefaler først å prøve ut demoversjonene av både Quake III og Unreal Tournament.

En kjempesuksess fra i fjor er tilbake også i år: Half-Life. Riktignok er det ikke snakk om noen fullstendig oppfølger, men en ”Game of the Year”-versjon, som inkluderer originalen og Team Fortress Classic, og en ”expansion pack” – Opposing Force. Denne gangen spiller du en soldat som er sendt til Black Mesa-fasciliteten for å utrydde uønskede elementer. Half-Life er av en rekke tidsskrifter utropt til beste spill i historien, og denne utvidede versjonen vil trolig forlenge spillets levetid uten at det går ut over kvaliteten.

Spill i julegave?

En annen kvalitetsoppfølger heter Rainbow Six: Rogue Spear. Det er ikke mye revolusjonerende nytt i forhold til det første spillet, men alt som kunne bli bedre har blitt bedret. Spillet har den samme intensiteten som forgjengeren, hvor et skudd som regel er nok til å drepe, og du finner ingen helse-poeng eller skjold liggende rundt omkring. I det store og det hele følger spillet det samme opplegget som fjorårets original. Ditt kommando-team skal utføre oppdrag rundt om i verden og bekjempe terrorister og andre farlige elementer. Realisme er stikkordet. Rogue Spear inneholder 18 oppdrag, blant annet ett hvor du befinner deg i et kidnappet fly. Dessuten kommer det et fantastisk flerspiller-modus i tillegg.

Eventyr

Den tradisjonelle pek-og-klikk eventyr-genren har lenge vært ansett som død. Etter det siste Monkey Island-spillet fra LucasArts for noen år tilbake har det ikke kommet noe særlig nytt. I det siste har tredjepersons-spill som Drakan, Heretic II og Tomb Raider tatt over, men i år fikk vi et spill som forsøker å gjenskape interessen for genren.

Gabriel Knight III – de fleste eventyr-elskere kjenner nok til serien om Gabriel Knight og hans overnaturlige opplevelser. De to første titlene er blant de aller beste pek-og-klikk-spillene noensinne, og kombinerer kompliserte gåter, voksent innhold, meget grundig historisk forarbeid og fantastisk stemning.

Denne tredje tittelen forsøker å redefinere eventyrspill fullstendig. Først og fremst er det ikke snakk om et todimensjonalt grensesnitt lenger, men full 3D. Alle personene og bakgrunnene er fullstendig polygonale, og du kan bevege deg fritt omkring i landskapene. Kommandoene gis fortsatt ved hjelp av musen, og du må peke og klikke på interessante objekter. Vi synes dette grensesnittet fungerer meget bra. Historien er enda mer innviklet enn tidligere, og involverer bl.a. en liten fransk by, kidnapping, vampyrer og hemmelige samfunn.

For fjerde år på rad kommer et Tomb Raider-spill akkurat i tide til jul. The Last Revelation er igjen basert på den samme grafikkmotoren og det samme konseptet. Overraskende nok er det den beste av alle oppfølgerne til det originale Tomb Raider-spillet. Spillet er nærmere originalen enn del to og tre var, og har fått betydelig bedre kritiker. Lara Croft konsentrerer seg om Egypt denne gangen, i stedet for å reise rundt hele verden. Så hvis du fortsatt tåler synet av Lara, vil The Last Revelation utvilsomt gi deg god underholdning foran PCen.

Spill i julegave?

Mannen som inspirerte Lara Crofts skapere, Indiana Jones, har nå fått et eget spill. Det heter The Infernal Machine, og ligner faktisk mye på Tomb Raider. Dette spillet kommer nok til å bli mye annonsert i media, men utfra det vi har sett har det lite å by på utenom det vi kjenner fra Tomb Raider. Grafikkmotoren er bedre, men kontrollen er praktisk talt identisk og selve spillfølelsen er lite original. Derfor anbefaler vi Tomb Raider fremfor Indiana Jones.

Andre spill

For noen år siden var det svært populært med strategispill, en sjanger som kanskje er i ferd med å forsvinne. I år kom det to spill som har bemerket seg på denne fronten: Age of Empires II og Command & Conquer: Tiberian Sun. Age of Empires II er klart å foretrekke, og et av de bedre sanntidsstrategi-spill vi har sett i det siste.

For rollespillentusiaster vil Ultima IX: Ascension være førstevalget, selv om det ikke er det perfekte rollespillet.

Sportsentusiastene har også et rikt utvalg av spill å velge blant – 2000-utgavene av FIFA, NBA og NHL-spillene til Electronic Arts er på plass, og er som vanlig i toppklassen.

Og flyelskere har sin Flight Simulator 2000 og Jane’s USAF å leke med. Med andre ord er det nok av spill der ute som byr på fantastisk underholdning for lange vinterkvelder. For undertegnede ville en pakke bestående av Quake III Arena, Gabriel Knight III og Jane’s USAF vært den perfekte julegaven :-).